БУРНА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ЗА РУСИЯ!!!

Pan.bg 18 окт 2015 | 21:50 views (4966) commentaries(2)
img В столиците на Беларус, България, Германия, Индия, Ливан, Румъния, Русия днес се проведоха мащабни демонстрации в подкрепа на руските военни операции в Сирия срещу терористите от „Ислямска държава“. Основен организатор и координатор на срещите е Съюза на сирийските студенти. По тяхна инициатива, хора от много различни страни излязоха по улиците с флаговете на Сирия и Русия и портрети на националните лидери, за да кажат „благодаря“ на руснаците за бойните действия срещу екстремистите.
Акцията започна в 12,00 и се проведе под мотото „Русия и Сирия - приятелство завинаги!“ и „Не на тероризма!“. Хората предаваха на руските посолства петиции с благодарност и кошници с цветя, украсени с националните флагове на двете страни.
Неизбежно подкрепата за Русия и одобрението на нейните действия в Сирия провокира критики към Запада и недоволство към политиката на водената от САЩ коалиция в Сирия.

ТАСС: Демонстрация в подкрепа на действията на Русия в Сирия се проведе и в Словакия
Митинг в подкрепа на действията на Русия в Сирия се проведе днес в близост до посолството на Русия в Словакия, предаде ТАСС.

„На 18 октомври в предната част на руското посолство в Братислава се проведе демонстрация на сирийската общност и сирийските студенти в Словакия в подкрепа на Русия“, беше написано на страницата на руската дипломатическа мисия във „Фейсбук“. Акцията беше организирана от Съюза на сирийските студенти в Братислава като проява на благодарност към руската власт за действията ? в Сирия и подкрепата ? за сирийската армия.
„Русия е била и винаги ще бъде страна, която поддържа мира и зачита международното право“, каза председателя на Съюза на сирийските студенти в Словакия.

РСН: Московчани също подкрепиха действията на Русия срещу „Ислямска държава“
В Москва се проведе поредният от вълна митинги в подкрепа на действията на Русия срещу „Ислямска държава“ в Сирия, предаде „Русская Служба Новостей“. Организатор на демонстрацията е председателят на Съюза на сирийските студентите Рамадан Муса. Според него, в акцията са се включили над 100 души.
Участниците държали знамена на Русия и Сирия, както и плакати с думи в подкрепа на президента Владимир Путин.
Муса подчерта, че действието се развива не само в Москва. „Това е много важно за нас, демонстрациите се проведоха не само в Русия, но и в световен мащаб. Хората във всички страни, където има сирийски студентски съюзи, излязоха на улиците по обяд, за да благодарят на президента на Русия за подкрепата на Сирийската армия в борбата срещу тероризма“, заяви Муса.
Ден по-рано в Москва се проведе и митинг срещу руската антитерористична операция срещи групировката „Ислямска държава“ в Сирия. Участие в демонстрацията бяха заявили около 300 души, но са се явили около половината от тях.

Вести.ру: В румънската столица се проведе митинг в подкрепа на действията на Русия в Сирия
Демонстрация в подкрепа на действията на Русия в Сирия се състоя пред руското посолство в Букурещ, предаде Вести.ру. На него присъстваха представители на сирийската общност, живеещи в Румъния, както и сирийските официални организации в тази страна - лигата на арабите, медицинската асоциация, Съюза на сирийските студенти, както и сирийско-румънската търговско-промишлена палата и Асоциацията на бизнесмените. Организаторите искаха да изразят своята благодарност за помощта на Москва в борбата срещу тероризма в Сирия.

„Вести ФМ“: В Минск се проведе митинг в подкрепа на руските операции в Сирия
Представители на няколко сирийски организации организираха демонстрация в Минск, в близост до руското посолство, в подкрепа на военните операции в Сирия, предаде радио „Вести ФМ“. Пред сградата на дипломатическата мисия се събраха представители на посолството на Сирия, Сирийската общност и Съюза на сирийските студенти, които предадоха на руските дипломати петиция с благодарност за военната помощ.
Представител на сирийското посолство подчерта, че това е израз на общата позиция срещу международния тероризъм.

РИА Новости: Демонстрация в знак на благодарност към Русия за действията й в Сирия се състоя в Берлин
Представители на сирийската общност в Германия в неделя участваха в митинг пред руското посолство в Берлин в подкрепа на действията на Русия в Сирия, предаде РИА Новости. Демонстрантите се събраха на площада с 5-метров сирийски флаг, скандирайки „Благодаря, Русия, благодаря, Путин!“ и „Салафитите – вън от Сирия“. Някои протестиращи, включително жени и малки деца, държаха знамена на Русия и Сирия, снимки на президента на Сирия Башар Асад и плакати с надписи „Благодаря, руснаци!“. Присъстваха и представители на Съюза на сирийските студенти в Германия и германски антифашистки организации.

РИА Новости: Митинг, подкрепящ руската политика в Сирия, се проведе в Белград
Няколко десетки души в неделя дойдоха пред руското посолство в Белград, за да изразят подкрепата си за политиката на Русия в Сирия, предаде РИА Новости.
На срещата, инициирана от Съюза на сирийските студенти, се събраха около 50 представители на сирийската диаспора и някои сръбски патриотични организации. Активистите държаха знамена на Русия и Сирия, портрети на руския президент Владимир Путин и лидера на Сирия Башар Асад. Демонстрацията започна с химните на Русия и Сирия, след това студентите се обърнаха към събралите се на сръбски и арабски език.
„Събрахме се да изразим подкрепата си за правителството на Русия в борбата срещу тероризма. Не можем да бъдем доволни от политиката на Съединените щати и Европейския съюз в Близкия изток, защото те действат изключително в свой интерес, може би за достъп до петрол и газ, унищожавайки региона“, каза лидерът на сирийските студенти Ламак Кудър

Times of India: Демонстрация в подкрепа на действията на Русия в Сирия се проведе в Ню Делхи
Митинг в подкрепа на действията на Русия в Сирия се проведе в столицата на Индия, предаде Times of India. В демонстрацията пред руското посолство в Ню Делхи взеха участие няколко десетки активисти, представляващи обединението на сирийските студенти, учещи в Индия.
Инициатор на митинга под мотото „Благодаря ти, Русия!“, „Народите на Сирия и Русия са братя!“ и „Не на тероризма!“ беше Съюза на сирийските студенти в Индия, съставляващ над 400 млади хора, които получават висше образование в различни специалности.
Много от присъстващите държаха знамена на двете страни и портрети на президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад. Присъстваха и малки деца.

BBC: Британският министър на отбраната разкритикува руските въздушни удари в Сирия
Целта на действията на Русия в Сирия не е борбата срещу тероризма, а „само подкрепа за президента Башар Асад“, което допринася за „удължаването на конфликта“ в страната, заяви в ефира на BBC британският министър на отбраната Майкъл Фелън.
Въпреки че ръководителят на ведомството изрази готовност да работи заедно с Русия за намиране на „политическо решение“ в региона, той призова за участие на Кралските военновъздушни сили в операцията на международната коалиция в небето над Сирия. „Действията на Русия не трябва да отвличат вниманието ни от собствената ни борба срещу „Ислямска държава“, каза Фелън, наричайки групировката „сериозна заплаха“ за Обединеното кралство.

РИА Новости: В Бейрут се проведе митинг в подкрепа на руските действия в Сирия
Митинг в подкрепа на операциите на руските военновъздушни сили в Сирия се проведе пред руското посолство в Ливан, предаде РИА Новости.
Демонстрантите носеха портрети на сирийския президент Башар Асад и ръководителите на шиитското движение. Те се събраха на улицата, за да изразят позицията си относно това, което се случва в Сирия. Организаторите връчиха писмо на посолството с благодарност към Москва.
От 30 септември, руският президент по искане на Сирия започна да извършва въздушни удари по цели на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия.
image
The Foreign Policy: С Путин в Сирия Обама губи влияние сред съюзниците си в Близкия Изток
Последните международни събития показват, че ключови съюзници на САЩ в Близкия Изток се обръщат все по-често към Москва, а не към Вашингтон, коментира изданието The Foreign Policy.
Неотдавнашната визита в Сочи на министъра на отбраната на Саудитска Арабия – принц Мохамед бин Салман – показва колко се е изменила динамиката в Близкия Изток. Изглежда, че американският президент Барак Обама губи влияние поне по проблеми като сирийската гражданска война и борбата с „Ислямска държава“, и е напълно възможно държавният глава на Русия Владимир Путин са се превърне в най-влиятелната личност за държавите от региона.
Докато Съединените американски щати застават за дългосрочния мир в Близкия Изток, демонстрирайки огромна военна и икономическа мощ, някои от партньорите им гледат с тревога към събитията в Сирия, изразявайки съмнения в мотивите на САЩ. Поради тази причина проучват инициативите, идващи от Москва.

BBC: Барак Обама и коронованият принц на Абу Даби призоваха Русия да се бори с ИД, а не със сирийската опозиция
Президентът на САЩ Барак Обама и коронованият принц на Абу Даби Мохамед бен Заид ал Нахаян заявяват, че Русия е длъжна да се концентрира върху борбата с екстремистката групировка „Ислямска държава“, а не с умерените опозиционни групи. Това става ясно от съобщение на Белия дом, предава BBC.
Обама и принцът са обсъдили ситуацията в Сирия по време на телефонен разговор в петък вечерта.
Според съобщението на Белия дом, по време на разговора президентът на САЩ и принцът са изразили увереност, че е важно да се създадат условия за политически преход в Сирия.

FOCUS NEWS
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  С чего началась война вСи 19 окт 2015, 12:12
   
  2
   
  0

  http://strogosekretno.com/index.php?p=newsroom&nid=2595

  10 вопросов “С чего началась война в Сирии”

  ак и Израиль, Сирия была искусственно образована победителями мировой войны, объединившими в одних границах враждебные нации и религии. В 1918 году Франция и Великобритания нарисовали на карте побеждённой Оттоманской империи новую страну, где мусульмане-сунниты (по разным оценкам, 60–75% населения) составили абсолютное большинство над алавитами, шиитами, курдами, друзами и христианами. При этом и французские колонизаторы, и будущие сирийские диктаторы, следуя политике «разделяй и властвуй», в противовес ему поддерживали меньшинства.
  Что почти 100 лет удерживало Сирию от развала?
  (Совместное фото диктаторов: Хафез Асад, Сирия; Иди Амин, Уганда; Анвар Саддат, Египет; Муамар Каддафи, Ливия. 1972 год, до нашего времени не дожил никто. Фото: AFP / EAST NEWS )
  Сначала патриотический порыв в борьбе за независимость — французские войска были выведены с территории страны только в 1946 году. Позже сплотили общий враг, Израиль, и панарабизм — политическое течение, стремившееся к объединению в одно государство всех арабов, независимо от исповедуемых ими версий ислама. В 1970 году очередной переворот привёл к власти командующего ВВС и ПВО Хафеза Асада, алавита. Он взял курс на построение светского государства с опорой на армию и спецслужбы. В 1982 году во время штурма правительственными силами города Хама, удерживаемого партией «Братья-мусульмане», погибли несколько десятков тысяч мирных жителей. После этого и до начала нынешнего сирийского кризиса исламисты серьёзно себя не проявляли.
  Кто такие алавиты и как они оказались у власти?
  ...Получив защиту французской администрации, многие алавитские семьи искали выход из бедности в выборе военной карьеры для своих сыновей. Так со временем они составили костяк офицерского корпуса, который привёл к власти семью Асадов.
  4.Башар Асад — диктатор?

  При Башаре сформировано первое за десятилетия гражданское правительство Сирии, либерализирован доступ в интернет, освобождены многие политические заключённые, разрешены частные банки и первая в стране независимая газета — иллюстрированный юмористический буклет «Фонарщик».

  Впрочем, первые же проявления демократии показались президенту опасными. После ряда выступлений столичной интеллигенции

  с требованием отменить чрезвычайное положение, установленное в Сирии ещё в 1963 (!) году,

  появились новые политзаключённые и прекратил печататься «Фонарщик». В 2007-м сирийцам был закрыт доступ к Facebook, YouTube, Twitter и многим новостным сайтам.

  В том же году Башар Асад был переизбран президентом с результатом в 97,6% «за».


  5.Что было причиной восстания в 2011 году?

  С 2006 по 2011 годы Сирия страдала от рекордной засухи. Несколько последовательных лет недородов привели к уничтожению более 800 000 крестьянских хозяйств, и почти 1,5 миллиона человек были вынуждены переехать в города, где перебивались случайными заработками. Эта миграция переполнила и без того перенаселённые города. С 1950-х до 2011 года население Сирии выросло с 3,5 до 23 миллионов жителей. Работа, еда, вода — всё это стало дефицитом. Подспудная религиозная рознь и загнанное силовиками в подполье недовольство режимом были теперь усугублены экономической ситуацией.

  6.Что было поводом для восстания в 2011 году?

  В 2011 году число политических граффити в Сирии выросло настолько, что баллоны с аэрозольной краской начали продавать по удостоверениям личности. Фото: Polaris / EAST NEWS

  Протестные настроения среди суннитской бедноты были подогреты успешными выступлениями оппозиции в соседних странах. «Арабская весна» в Сирии начиналась с появления множества политических граффити. В феврале в южном городе Дараа полтора десятка школьников возрастом от 10 до 15 лет были арестованы за граффити и избиты в полиции. Они принадлежали к влиятельным местным семьям, и с требованием освобождения мальчиков на улицы вышли сотни людей. Силовики открыли огонь. В этих местах до сих пор сильны племенные узы и обычаи — своих надо защищать, за кровь следует мстить — и на митинг собрались тысячи. Чем чаще стреляли силовики, тем многочисленнее и яростнее становились демонстранты. 25 марта после пятничной молитвы на митинг в Дараа вышли 100 000 человек, 20 из них были убиты. Протесты мгновенно перекинулись на другие города. Везде власть отвечала насилием.

  Как в Сирии началась война?

  Более трети населения Сирии составляли молодые люди 15–24 лет, уровень безработицы среди которых был особенно высок. Весной и летом 2011 года после каждой пятничной молитвы, которые суннитские имамы использовали для политинформации и пропаганды, на улицы по всей стране выходили сотни тысяч протестующих. Скоро полиция не смогла их сдерживать, и против оппозиции начали проводить военные операции. Города окружались и зачищались с использованием боевой техники и авиации. Реакцией было массовое дезертирство суннитов из армии и создание вооружённого крыла оппозиции — Свободной Сирийской Армии. Уже в конце 2011 года стычки протестующих с властями превратились в уличные бои.

  После удара правительственной авиации дым поднимается над удерживаемым повстанцами городком Дума к югу от Дамаска. Фото: AFP / EAST NEWS

  Кто поддерживает стороны конфликта из-за рубежа?

  На региональном уровне гражданская война в Сирии — это очередной эпизод противостояния суннитов и шиитов. Основную поддержку оппозиции оказывают суннитские нефтяные монархии Персидского залива (прежде всего, Саудовская Аравия с Катаром) и Турция, в чьи интересы входит ослабление соседей и получение статуса главной силы региона. Локальная шиитская сверхдержава Иран, признающая алавитов своими, стремится сохранить сплошную зону влияния до Средиземного моря через Ирак и Сирию до Ливана. Только пришедшие на помощь иранские и ливанские отряды помогли Асаду выстоять в критические моменты войны. Россия продолжает советскую политику поддержки арабских режимов, противостоящих США. После падения Каддафи в Ливии правительство Асада осталось последним из них.

  Администрация Барака Обамы категорически не желала втягиваться в очередную войну на фоне продолжения боевых действий в Ираке и Афганистане, но оказалась заложником своего статуса главного защитника демократии. Впрочем, американская помощь оказалась недостаточной для победы сирийской оппозиции, а теперь, когда её главной ударной силой стали исламские радикалы, и вовсе поставлена под вопрос.

  В феврале 2015 года оппозиция обстреляла из города Дума миномётами сирийскую столицу Дамаск, убив как минимум пятерых жителей. В ответ правительственная авиация нанесла удар, под которым погибли восемь человек и была ранена эта девочка. Фото: AFP PHOTO / EAST NEWS

  Что происходит в Сирии сейчас?

  К этому моменту погибли до 250 000 сирийцев, более четырёх миллионов бежали из своих домов. Ситуацию критически осложняет нестабильность в соседнем Ираке, откуда в Сирию проникла агрессивная идеологически и мощная в военном отношении группировка «Исламское государство Ирака и Леванта». В ситуации, когда правительственные силы и умеренная оппозиция чрезвычайно утомлены войной, именно ИГИЛ расширяет свои территории за счёт тех и других. На севере он воюет с курдами за территории вдоль границы с Турцией, на юге вплотную подобрался к Дамаску. Кроме потери столицы, критической угрозой для правительства Асада является приближение боевых действий к исконным алавитским землям на побережье Средиземного моря и ключевому порту Латакия. Считается, что именно для его обороны в Сирию прибыл российский контингент.

  10.Что дальше?

  Мирное решение не просматривается, а для военного ни одна из сторон не имеет существенного превосходства. В ситуации, когда США избегают наземной операции, главной общей проблемой является ИГИЛ. Асад с его алавитами, иранские шииты, суннитские партизаны, курды — теоретически они могли бы прийти к компромиссу, хотя бы и в виде раздела страны. Но что делать с силой, единственная цель которой — абсолютная победа путём аннигиляции противников?

 2. #2
  Тони 20 окт 2015, 15:02
   
  1
   
  11

  Към тази "общестена подкрепа" прибавете и тази:

  "Положението с протестите в Русия буди тревога - "кризата няма да приключи много скоро, а населението вече проглежда: започва да установява истинските виновници за нея", отбелязва Генадий Гудков, бивш заместник-председател на комисията по сигурността в Държавната дума"

  http://www.mediapool.bg/protestite-v-rusiya-stavat-vse-poveche-no-mediite-ne-gi-zabelyazvat-news240693.html

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка