Нова руска крилата ракета?

Pan.bg 21 ное 2015 | 17:54 views (4805) commentaries(18)
img airforcemag.com

В пуснат от руска медия видеоматерил се вижда нова ‘стелт’ крилата ракета в отсека на въоръжението на руски бомбардировач. Видеото показва подкачването на шест ракети в пусковото устройство, най-вероятно намиращо се в долната вътрешна част на фюзелажа на стратегически бомбардировач Ту-160. Носовата част на ракетата сплесната , има въздухозаборник в долната, а задните кормила са в убрано положение.

Някои експерти твърдят, че това е ракетата „въздух-земя” Х-101, но други не са съгласни, позовавайки се на Х-101, подкачени на Ту-95.

Най-вероятно тези ракети не са използвани в операцията срещу ИД в Сирия, което означава, че Русия иска да се счита, че те вече са приети на въоръжение.
В последващи кадри във видеото се виждат ракети Х-55 в полет.

Video: " target="_blank">

image
Ту-95


image
Х-101
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  бай Крут 21 ное 2015, 19:27
   
  29
   
  1

  Преди време май ОР и сие се подиграваха тук, че Ту-95 не можел да излети, ако един от моторите откажел, и че бил бракма по всички показатели. Може и да е така, ама в търбуха си летящия медвед крие антигей изненадки.

 2. #2
  blind 21 ное 2015, 20:06
   
  22
   
  0

  Руските ВВС са използвали срещу сирийските терористи нова крилата ракета X-101, която е с много по-дълъг обсег, отколкото предшественичката и X-55. По най-скромни оценки, тя може да лети до 5500 км, казва военен анализатор от "The National Interest" - Dave Majumdar. Тази ракета е точна и труднозабележима, тя използва комбинирана система за навигация: инерциална и GLONASS - и е в състояние да порази целта с отклонение не повече от пет метра. Според източници, теглото на бойната глава на X-101 е 400 килограма. Има ракети и с ядрената опция - X-102 с бойна глава 250 килотона.

 3. #3
  SUH 21 ное 2015, 20:51
   
  21
   
  0

  Кой знае какво крие в ръкава си руснака, можем само да гадаем

 4. #4
  KOREKTOR 21 ное 2015, 21:52
   
  11
   
  0

  До #1 бай Крут

  Той АНТИАВИАЦИОННИЯ ЕКСПЕРТ ОР-коръбъла твърдеше преди време и друг АНТИАВИАЦИОНЕН СУПЕР БИСЕР

  " Боен самолет е само този , който е с дна седалка "

  На въпроса ми тогава , ами примерно F-4 FANTOM , F-14 TOMKET , F-15C SUPEREAGLE , Су-24, Су-34 , МиГ-25 , МиГ-31 и многоекипажните бомбери американски и руски СЕЛСКОСТОПАНСКИ ХВЪРЧИЛА ли са отговор на АНТИАВИАЦИОННИЯ ЕКСПЕРТ ОР-коръбъла и досега не съм получил

 5. #5
  Асан Чантаджиев 21 ное 2015, 22:30
   
  9
   
  0

  Треперете поганци-Русия ще се справи с вас!

 6. #6
  бай Курти Крутия 21 ное 2015, 22:32
   
  8
   
  0

  След конгреса на транс и метросексуалните педелунги в НАТО, се взе единодушно решение, да се лети в тандем само в боен самолет с една седалка, с дръжка в средата. Секретната технология е следната: върху седалката с дръжка сяда пилота, а връху неговата дръжка сяда щурманина. И в бомбера може да се сяда върху една седалка по същата схема; върху щурмана сяда стрелеца от задната полусфера, върху неговата цев се надява следващия по ранг в екипажа и етс.

 7. #7
  АнонимБГ 21 ное 2015, 22:34
   
  14
   
  0

  Оказва се, че Шатите са в обсега им без да се налага да напускат руското въздушно пространство.
  Шах и ?

 8. #8
  Geocom 21 ное 2015, 23:43
   
  5
   
  0

  Не плашете американците де - не виждате ли че това е права лопата - спускат ги на джихадистите да могат да си окопават градините - есен е вече.

 9. #9
  SilentHunter94 21 ное 2015, 23:45
   
  4
   
  0

  Какъв е шансът след попадение, някоя част от ракетата да запази целостта си, и да бъде годна за крадене на технологии и проучване на техническите характеристики?
  Преди няколко години, когато америкнците стреляха по либия с "томахоук" си спомням имаше ясни снимки, в които се виждаха не малки части от ракетата останали цели след взрива, че доколкото си спомням и личаха и двигатели запазили структурната си цялост

 10. #10
  KVZ 22 ное 2015, 07:22
   
  5
   
  6

  Според мен за съжаление войната за Сирия руснаците я губят. Много късно се намесиха.

  Декласифицирани документи на Пентагона и Цру от 2014 показват ясно какви са били плановете им и че те напълно са се реализирали до сега. Във видеото по-долу ще видите картите на които се показва как се появяват нови държави в близкия изток. Например територията на ИДИЛ се нарича в документа "Сунистан", т.нар. пояс между Турция и ИДИЛ - Курдистан, С. Арабия - разделена на 4 части - Източна, Северна, Южна и Западна. ИДИЛ и т.нар. "терористични групировки" срещу които "се борят " САЩ и Запада водят сражения точно в тези зони и то4но за интересите на Запада.

  Сунистан е вече факт! Курдистан - въпрос на много кратко време.

  Путин не виждам как ще промени нещо с неговите ракети там.


  Не ми вдъхва никакво доверие и тази "маневра" на Оланд с неговия ракетоносец плаващ към Латакия. Това според мен е някаква измама. Републиканците напират да вкарат свои войски в зоната за следващите 30 години!!! Вероятно ще искат да разкарат всеки възможен опонент от пътя си чрез дискредитация или убийство дори в стил Кенеди. Англичаните също напират да стъпят в Близкия Изток... И те искат в Латакия. Междувременно Путин е казал на Оланд че му трябват Мистралите и готви среща с Иран в близките дни. Саудитите са се наежили много този път на САЩ и също гледат към Путин с надежда. Но там играта е прекалено сложна. Саудитите са просто едни местни бедуини под чието покривало фактически седят монархиите на цяла Западна Европа. Единствената необезпокоявана страна за момента е Египет в тази зона. Египет и Иран представляват мощни държави, но докато Иран са в конфликт със Саудитие и страните от Заплива ( Катар, ОАЕ, Кувейт , Оман) , Египет са силно зависими финансово от тях и поддържат добри отношения.

  Двете държави страдалци са бивши социалистически страни - Сирия и Йемен. Това не може да е "съвпадение" с Либия и Етиопия, които са напълно разорени, варварски опустошени и техните лидери и население - варварски избивани.

  What Happened Just Before the Paris Attacks
  /

  /

  Тук ( в следващото видео) се обяснява много добре какво представлява т. нар. "тероризъм". В научната терминология няма такова понятие.

  Дефиницията за тероризъм е човек или група от хора проявяващ насилие над друг човек или група от хора с политичекса цел.

  ВИНАГИ тези хора или групи се създават със съдействието и подкрепата на някоя държава и нейните спец-служби. До сега единствените държави в света,които са създавали такива "групи" са Великобритания, Франция, Израел, САЩ , Катар и Саудитска Арабия. ( ако не броим Германия през ВСВ)

  Тези групи се различават от политически движения както например републиканците в Испания през 30те на миналия век, болшевиките в Русия, Фарабундо Марти в Южна Америка или Ирландските комунисти които повеждат борбата за независимост ,( но в последствие се стига до разкол , възниква ИРА , която повежда нова гражданска война в която избива голям брой бивши съмишленици и съратници в революцията - ирландските комунисти , а после и извършва и терористични актове срещу Англия с цел "освобождаване на Белфаст" ).( в общи линии страна история, както и с баските в Испания или каталонците).

  Така или иначе терминът "тероризъм" и "терористична групировка" са прах в очите и медийна мъгла, която цели да премълчи факта че това са просто прокси-сили на друга държава която води война чрез тях със съответната държава на чиято територия оперират.

  ( известно е че ИРА са били поддържани десетилетия от САЩ срещу Британия).

  Гладио пък е пример за това как една държава спонсорира такива прокси-военизирани групировки на собствена територия с цел унищожаване на политическите си опоненти, нещо което по времето на Хитлер и Мусолини са правели "кафявитие" и "черните ризи".


  Роман Василишин. По ком звонит колокол? 15.11.2015 [Рассвет.ТВ]
  /

  /

  Още една интересна подробност. Тези дни в Сената на РФ са се водили бурни дебати за това какво наказание да има за тероризъм. Искат да се върне смъртното наказание. Освен това изтъкват като факт една интересна подробност:

  Когато Китайските власти узнават къде се укриват уйгурските терористи ( това било пещера , където били заедно със семействата си ), им се дава нареждане просто да взривят всички намиращи се там. Без преговори и без взимане в плен. Това става след атака на тези ислямизирани терористи срещу най-обикновени минувачи , които нападат с ятагани и заколват близо 40 души в късните часове в мола на голям град в Уйгурска област.

  ( нападенията в търговски центрове е запзена марка на белгийския бранш на Гладио, т.е. на НАТО)

  Проблемът със Сирия е огромен. Аз не виждам как Асад ще извоюва териториите си обратно. Единствено това може да стане ако Путин успее да обедини Иран, Ирак , кюрдите, Сирия и дори Египет за борба срещу ИДИЛ.Разбира се, както американците, англичаните и французите имат готовност да "идат" в Сирия под предлог че ще се бият срещу ИДИЛ, така и Руснаците винаги могат да направят същото. Чудесно бойно поле извън техни територии. И "партньорски " и "съюзнически " могат да си правят мръсни номера един на друг до без край. Хитро. Дали арабите ще търпят това дълго време? А Израел както обикновено се готви да надхитри всички вкупом.

  Ииииии ...междувременно...нефт и газ се продава на черно през Турция.

  Някой може ли да ми каже как той стига до Полша да речем?

  Със сигурност минава през България.

  Ненчев нещо доста се беше ангажирал с Полша на последък под предлог че уреждал "двигатели" и "ремонт на самолетите ни".

  Със сигурност не е уреждал точно това, защото резултата е на лице. Но ако излезне на яве че се е занимавал с контрабанда на нефт и газ чрез ИДИЛ може скоро да попадне в международен трибунал за военни престъпления.

  ООН прие резолюция тези дни с която осъжда действията на ИДИЛ , както и на онези които помагат тяхното финансиране дори чрез покупки на краден нефт и газ от Сирия и Ирак.

 11. #11
  KVZ 22 ное 2015, 09:27
   
  2
   
  3

  Сори,
  горното видео което постнах се отнася за Парижките атаки на 13/11/15/петък , само се споменава за декласифицирания документ на Пентагона.

  Тук е представен в ДЕТАЙЛИ.
  Картите на Целия Близък Изток са тук:  Видеото е само около 5 минути. Но се види. Фактите са проверени. Има ги в интернте и е официално известно от давна.

 12. #12
  ХиХи 22 ное 2015, 10:18
   
  1
   
  0

  KVZ не с рогите бе човек. А-аа гранд конспиратор такъв ;-))).

  За филмчето с правилните четирима специални благодарности.

  Горе долу това е и историята на Джупитер Айлънд ;-).

 13. #13
  KOREKTOR 22 ное 2015, 11:36
   
  0
   
  0

  До #10 KVZ,

  KZТЕБ KVZ,

  По аналогия на скандиранията КЗЛ на ЧЕРВЕНАТА АГИТКА в чест на СИНИТЕ НАДУЕНСКИ ГОВЕДА.

 14. #14
  Умник 22 ное 2015, 12:22
   
  1
   
  0

  Руснаците никога не са искали войни. Обикновено са последните въвлечени във война и то ги нападат. Русия не води война в Сирия, изпратила е няколко самолета с личен състав и изпълняват някакви мижави задачи. Просто да види света, че няма смисъл от такива лигавщини. Ирак, Афганистан, Либия, Сомалия, Сирия - не искат демокрация, паплачта залива белия свят.
  Когато Русия започне война с рязаната паплач ще се разбере по оглушителната тишина след неутронните взривове. Няколкото милиона "бежанци" ще имат предложение да се върнат и започнат отначало.

 15. #15
  KVZ 22 ное 2015, 19:44
   
  0
   
  1

  КЗРЕКТОРЕ, мерси че ми отговаряш. Не разбрах какво точно имаш пред вид, но разбирам че съм те разочаровал.

  Възхищавам се на ентусиазма ти за РФ, много бих искал да не съм прав.

  Но РФ са в много тежка позиция в момента. Съжалявам че не е това което искаш да чуеш. Искрено. Освен всички проблеми които им се струпаха - Украйна, разправиите със санкциите и прочие ( една гадна подробност е че Туркмения, която е една от прикаспийските държави, с които беше сключен договор за недопускане на външни военни сили в басейна е подновила контракт със САЩ за "защита" по границите им с ИДИЛ. интересно!!!) - икономическите анализи за страната са точно това което Обама иска да чуе и вече разпространява като факт, макар че руснаците казват - да, икономическото положение е критично, но не е неспасяемо, ако...Слушай Глазиев например, в последното му интервю за Нейромир в дирекцията на едно руско средно училище миналата събота.

  Погледни картите на Пентагона и сравни настоящата ситуация с териториите контролирани от ИДИЛ-ДАЕШ-Сунистан.

  Ще бъде истинско чудо да успеят в Сирия, а аз не съм се отказал да вярвам в чудеса.

 16. #16
  KOREKTOR 22 ное 2015, 20:14
   
  0
   
  1

  До #15 KVZ,

  KZТЕБ KVZ,

  По аналогия на скандиранията КЗЛ на ЧЕРВЕНАТА АГИТКА в чест на СИНИТЕ НАДУЕНСКИ ГОВЕДА.

  Позаиинтерисувай се какво означават скандиранията " КЗЛ " на ЧЕРВЕНАТА АГИТКА в чест на СИНИТЕ НАДУЕНСКИ ГОВЕДА. и тогава ще разбереш какво означава " KZТЕБ KVZ, ".

  Повярвай ми ще останеш СТРАШНО СТРЕСНАТ , ТРОГНАТ , ОЧАРОВАН .

  А това :

  " една гадна подробност е че Туркмения, която е една от прикаспийските държави, с които беше сключен договор за недопускане на външни военни сили в басейна е подновила контракт със САЩ за "защита" по границите им с ИДИЛ. интересно!! "

  е ТВОЯ ПРОГНОЗА или ТВОЯ МЕЧТА бе ОТВОРКО АНАЛИТИЧЕН.

  А на този Глазиев например се наслаждавай ти КРЕТЕНЧЕ

  И погледни картата на Сирия от тези дни е днес преди да пишеш ДЕБИЛИИТЕ си бе ИДИОТ
  Обзор карты боевых действий в Сирии и Ираке от 22.11.2015 год.

 17. #17
  KVZ 22 ное 2015, 22:31
   
  0
   
  0

  Кзректоре, не знам защо си избрал този заядлив тон, явно ти е в природата. Обичам някой да ми опонира, даже и да е грубо, стига да е вярно. Но ти явно не си запознат достатъчно със ситуацията.

  Авиация США готовит наскок на Каспий

  Четверг, 29 Октября 2015 г. 23:41 + в цитатник

  Туркмения теряет статус нейтрального государства и может разместить у себя военную базу США.

  http://www.liveinternet.ru/users/3790905/post375485988/

  "Черный след"

  Понедельник, 07 Сентября 2015 г. 03:16 + в цитатник

  http://www.liveinternet.ru/community/lj_colonelcassad/post371198214/

  Дневник Скептикус и Колонел Касад няма как да обвиниш в про-американски сантименти. Не разбирам защо смяташ че у мен има такива.

  Просто мисля че човек не е хубаво да се самозалива и да не забелязва какво става в реалност.

  И ако обичаш, не ме занимавай с простотиите на ЦСКА и Левски. Изобщо не ме интересуват те и техните дебилизми, които ми пробутваш.

  Не правя никакви анализи а споменавам това което е вече известно.

  Това което много ценя у руснаците е тяхната истинска и непринудена вежливост, нещо което специално на теб много ти липсва.

  Всичко което споменавам горе са факти, на които не е лошо човек да обърне внимание. Академик Глазиев е един от главните съветници на Путин и по негово настояване Путин успя на 2 пъти да се намеси в Донбас за да защити хората там. Така че когато той казва нещо в определен момент не е лошо да се вземе на сериозно. Просто защото се случва това което той каже. Другият особено важен експерт е Хазин.

  Мерси за линка - аз вече ги следя отдавна. Има напредък, но бавно и слабо. Ще го погледна след малко.

  И един съвет от мен: За да победиш , никога не надценявай себе си и не подценявай врага си. Така правят само лузерите.

 18. #18
  KOREKTOR 23 ное 2015, 06:56
   
  0
   
  1

  До #17 KVZ,

  KZТЕБ KVZ,

  Пак не си разбрал ОТВОРКО.

  Какви протести те гонят червени и сини.

  КЗЛ за тебе KVZ.

  " За да победиш , никога не надценявай себе си и не подценявай врага си. Така правят само лузерите."

  Закачи си го на стената над главата си !!!

  И не си мисли , че си велик.

  А относно твоите желания за Туркмения

  http://svpressa.ru/war21/article/134373/

  " Авиация США готовит наскок на Каспий

  Может ли Туркмения отдать американцам советский аэродром под военную базу

  Туркмения теряет статус нейтрального государства и может разместить у себя военную базу США. Об этом 20 октября сообщила «Независимая газета» СМИ со ссылками на известных российских экспертов.

  Сообщается, что Ашхабад приступил к реализации проекта газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (ТАПИ) — протяженностью 1735 км и объемом свыше 30 млрд. куб. м газа в год. Его ресурсной базой станет одно из крупнейших месторождений «Галкыныш», разрабатывать которое будут Япония и Китай. Япония хочет добиться от государств региона сотрудничества по формуле «технологии в обмен на ресурсы». Токио, в частности, готов инвестировать 2 млрд. долларов в порт Туркменбаши. Гарантии безопасности якобы обеспечат США. "

  Какво излиза , че КРАВАРИТЕ чрез Япония се опитват да извиват ръцета на Туркмения .

  Това първо.

  Второ.

  Я вземи ОТВОРКО какво е мнението на руснаците за «Независимая газета» ВРУ.

  И трето.

  Това е всичко е преди месец и преди ударите на Русия срещу ИДИЛ така , че БАБИНАТА ТИ ТРЪНКИНА KVZ на ВЪРБА В ПЕТЪК.

  Кога кацнат КРАВАРИТЕ в Търкмения ми се обади и тогава пак може да говорим , пардон да пишем.

  И пак ти казвам , закачи си лозУнга над главата си ЛУЗАРЧЕ !!!

  И понеже много държиш на ЕКСПЕРТНИ МНЕНИЯ ето прочети едно такова . Длъжко е , но напъни се :

  http://ursa-tm.ru/forum/index.php?/topic/164938-aviatciia-ssha-gotovit-naskok-na-kaspij/

  По темата " Авиация США готовит наскок на Каспий "

  " Может ли Туркмения отдать американцам советский аэродром под военную базу?

  Туркмения теряет статус нейтрального государства и может разместить у себя военную базу США. Об этом 20 октября сообщила «Независимая газета» СМИ со ссылками на известных российских экспертов.

  Сообщается, что Ашхабад приступил к реализации проекта газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (ТАПИ) — протяженностью 1735 км и объемом свыше 30 млрд. куб. м газа в год. Его ресурсной базой станет одно из крупнейших месторождений «Галкыныш», разрабатывать которое будут Япония и Китай. Япония хочет добиться от государств региона сотрудничества по формуле «технологии в обмен на ресурсы». Токио, в частности, готов инвестировать 2 млрд. долларов в порт Туркменбаши. Гарантии безопасности якобы обеспечат США.

  Как замечает издание, реализация проекта ТАПИ неоднократно откладывалась из-за нестабильной обстановки в Афганистане. Сегодня ситуация в этой стране как минимум не улучшилась, но, видимо, строительство трубопровода связано с некими повышенными гарантиями безопасности, которые Ашхабад получил от Вашингтона.

  Напомним, что недавно по поручению президента Туркмении Гурбангулы Бердымухамедова Вашингтон для обсуждения вопросов безопасности посетила делегация во главе с главой МИД Рашидом Мередовым. Примечательно, что Бердымухамедов отказался от участия в саммите СНГ в Астане, куда направил зампреда правительства Сатлыка Сатлыкова.

  Как рассказал «НГ» директор аналитического центра МГИМО Андрей Казанцев, предварительные договоренности сводятся к следующему: Япония получает месторождение «Галкыныш», и начинается строительство ТАПИ, что соответствует американским интересам в рамках их проекта «Большая Центральная Азия». Смысл его, по словам эксперта, в наведении контактов между регионом Афганистан-Пакистан и постсоветской Центральной Азией для стабилизации ситуации в этих странах с помощью энергетических проектов, которые интересуют и Кабул, и Исламабад.

  — А США же при этом получают военный аэродром Мары-2, на который претендовали давно, и дадут гарантии безопасности Туркмении, — добавил он.

  Мы уже писали о том, что на границе Туркмении и Афганистана уже несколько месяцев идут ожесточенные бои: туркменская погранслужба несет потери, а угроза прорыва боевиков «Исламского государства» вглубь страны нарастает (читайте об этом в материале «Туркменский фронт „Исламского государства"»). По данным СМИ, только в конце июня погибли 12 туркменских военнослужащих. Все солдаты и офицеры служили в воинских подразделениях, дислоцированных в районе Тагтабазара, что неподалеку от туркмено-афганской границы.

  Отметим, что Туркмения не входит в ОДКБ, а в СНГ, по сути, числится лишь формально. И хотя в СМИ есть информация, что в последние годы, благодаря притоку выручки от газовых контрактов с Китаем, страна начала закупать вооружение и военную технику, однако доверять этой информации на 100% не стоит. Хотя бы потому, что Туркмения — одна из самых закрытых стран мира и данные об армии нигде не публикуются.

  Но может ли на самом деле в Туркмении (а значит, в подбрюшье РФ) появиться военная база США?

  Заведующий отделом Средней Азии и Казахстана Института стран СНГ Андрей Грозин замечает: месяц назад прошла информация о том, что строительство газопровода ТАПИ начнется в декабре.

  — Тогда все эксперты скептически отнеслись к этой новости. Но с учетом активизации туркмено-американских отношений, возможно, что его все-таки попытаются «облечь в какую-то плоть». Но, честно говоря, в это верится с трудом. С учетом того, что сейчас в Афганистане, как известно, активизировалось движение «Талибан», появилось «ИГ» (подробнее читайте материале — «ИГИЛ готовится атаковать Россию с тыла»), это будет просто «золотая труба», поскольку придется платить за лояльность различным полевым командирам, а они в последнее время стремительно меняются. И с кем в такой ситуации разговаривать — непонятно.

  Теперь что касается бывшего советского стратегического аэродрома Мары-2, на который якобы претендуют американцы (в непосредственной близости к городу Мары в период войны в Афганистане располагались военные аэродромы «Мары-1» и «Мары-2», которые использовались для базирования самолётов бомбардировочной авиации, совершавших с них боевые вылеты). Как и в случае с ТАПИ, я сильно сомневаюсь, что США получат к нему доступ.

  Понятно, что нейтральный статус Туркмении — это вещь инструментальная, как президент Гурбангулы Бердымухамедов решит, так и будет. Но я считаю, что сейчас эта страна не готова к такому радикальному пересмотру своей внешней политики. Отдать США базу — значит автоматически получить массу неприятностей и симметричных ответов со стороны России. Какая бы Туркмения нейтральной не была, все равно она достаточно уязвима. После залпа «Калибрами» с ракетных кораблей «Дагестан», «Град Свияжск», «Углич» и «Великий Устюг», я так понимаю, в Туркмении произошло своеобразное «внутреннее землетрясение». После этого достаточно оперативно был проведен какой-то не очень убедительный смотр ВМС с присутствием президента. То есть адресат впечатляющих залпов кораблей Каспийской флотилии был не только в Сирии и США, но и гораздо ближе географически.

  Поэтому я не думаю, что Туркмения готова к пересмотру своих отношений с Россией. Кроме того, помимо геополитики есть еще и геоэкономика. Основной источник твердой валюты для туркменского бюджета — это Китай, где залп с Каспия, кстати, восприняли без серьезного раздражения. Но появление в Мары американцев однозначно вызовет негативную реакцию и со стороны Пекина.

  То есть по военно-политическому фактору Туркмения целиком и полностью зависит от умонастроений в Кремле и Генштабе РФ, а по экономическому — от того, как себя будут в Туркмении чувствовать Госбанк развития Китая и Китайская национальная нефтегазовая корпорация (CNPC).

  Кроме того, Бердымухамедов — это человек с выраженным инстинктом власти, резкие повороты не в его стиле. К слову, руководство Туркмении уже несколько лет декларирует стремление построить ТАПИ и Транскаспийский трубопровод (ориентирован на Евросоюз), но на деле ничего не происходит. Бердымухамедов просто-напросто кормит всех обещаниями и говорит то, что от него хотят услышать в Брюсселе, Вашингтоне и Кабуле. Можно сколько угодно составлять технико-экономические обоснования — Европейский банк реконструкции и развития только этим и занимается (за последние пять лет им было подготовлено шесть документов), но все это только бумага, а не реальные финансы. Повторю, никто не будет копать траншею под трубу, которую могут в любой момент взорвать, требуя повышения «земельной ренты».

  Заметим, что Китай, который выдвинул инициативу «Один пояс — один путь», которая объединяет проекты «Экономический пояс Шелкового пути» и «Морской шелковый путь», аккуратно обходит тему Афганистана. А китайцы умеют считать деньги.

  — Как сейчас развивается ситуация на туркмено-афганской границе?

  — 15 октября во время встречи с президентом России Владимиром Путиным в Астане президент Казахстана Нурсултан Назарбаев затронул тему ситуации с безопасностью в Центральной Азии и упомянул некие инциденты на туркменской и таджикской границе. Эти слова вызвали резкую реакцию МИД Туркменистана, который в тот же день распространил в СМИ заявление, в котором отмечалось, что «туркменская сторона выражает крайнюю озабоченность и непонимание в связи с подобным высказыванием казахской стороны о несоответствующей действительности обстановке на государственной границе».

  Но на самом деле Назарбаев сказал то, что все и так знают — на туркмено-афганской границе ситуация становится все хуже и хуже. При современном развитии технологий даже в такой закрытой стране как Туркмения шило в мешке не утаишь. Интернет переполнен доказательствами того, что туркменская армия тащит на границу весь свой арсенал (например, танки Т-64, с которых ржавчина сыпется), фотографиями погибших пограничников. Ситуация обостряется.

  Сейчас, скорее всего, наступит зимняя пауза, а по весне у Ашхабада появится громадное количество проблем и тогда ему на самом деле придется выбирать, с кем быть — со Штатами, Россией, Китаем или Ираном. Я согласен с мнением экспертов, что в Туркмении может быть реализована стратегия «Исламского государства», которую группировка продемонстрировала при захвате Мосула в Багдаде. То есть рейдовые группы, используя достаточно простой рельеф местности, отсутствие серьезных заслонов, могут наносить удары по самым значимым точкам страны.

  Понятно, что в Пекине и Москве смотреть на это спокойно не станут. А вот Штаты, учитывая их поведение на Ближнем Востоке и в Афганистане, вполне могут что-то пообещать, но будут ли они что-то делать для безопасности какой-то далекой Туркмении — большой вопрос.

  — Нейтралитет Туркмении себя изжил. Уже давно остро стоит вопрос — к кому присоединяться? Либо к ОДКБ (то есть входить в фарватер российской политики), либо искать помощь в другом месте — в данном случае у США, — поясняет военно-экономический эксперт Дмитрий Верхотуров. — Подход к политике тут типичный для Средней Азии — туркмены пытаются торговаться, как на базаре, сравнивая «цены» (выгоду). Думаю, на данном этапе отношения Туркмении с Россией и США находятся на таком «торговом этапе». Но вряд ли Россия позволит появиться базе ВВС у своего подбрюшья — у Кремля есть рычаги давления на Бердымухамедова.

  Я напомню, что в 2013—2014 годах, когда в СМИ появилась информация о возможном размещении в Узбекистане военной базы США, также шел активный период торговли узбекского руководства. Многочисленные делегации из Штатов приезжали в Ташкент, но потом президент Узбекистана Ислам Каримов, видимо, под давлением Кремля свернул все переговоры.

  — Туркмения — газовая колонка Китая. Все крупные месторождения принадлежат Пекину, — говорит директор Центра изучения стран Ближнего Востока и Центральной Азии Семен Багдасаров. — Но китайцы военную помощь не оказывают, а, как правило, предпочитают договариваться и решать проблемы «на местах».

  Почему Бердымухамедов не обращается к Ирану за военной помощью, в которой объективно нуждается? Наверное, боится разозлить США. Поэтому сейчас туркменское руководство ведет переговоры со Штатами. Возможно, речь идет о поставке оружия, специалистов и о переброске авиации, которая могла бы работать по группировкам на афгано-туркменской границе. Но нужна ли там база самим Штатам, учитывая, что в Афганистане они сохраняют за собой аэродром в Кандагаре и авиабазу в Баграме, — вопрос.

  Стоит отметить, что на самом деле никто толком знает, что происходит на афгано-туркменской границе со стороны Туркмении. О погибших пограничниках сообщали лишь оппозиционные силы. Но проект ТАПИ не реализуем — это точно. Договориться с полевыми командирами не получится. Да и дело тут не только в «Талибан» и «ИГ». Я уверен, что даже афганские власти не знают — какие именно группировки действуют на границе и что там вообще происходит? То ли тут дело в наркотрафике, то ли еще в чем-то. А какие гарантии безопасности могут дать американцы? Вводить войска на север Афганистана они не будут, а остальное не поможет.

  — Очевидно, что проект ТАПИ не реализуем, — говорит заместитель директора Института политического и военного анализа Александр Храмчихин. — А что касается американской базы, то вообще непонятно, зачем она там? Конечно, если американцы и туркмены сильно захотят, то, конечно, можно ее туда запихнуть, только эта база в первую очередь создаст проблемы самими Штатам — ее можно будет мгновенно заблокировать, как, например, нашу группировку в Приднестровье. Еще удивительнее то, что некоторые политики и эксперты продолжают верить в какие-то американские гарантии безопасности, особенно после войны в Ираке, Грузии и на Украине.

  Справка

  ВС Туркмении насчитывают в сухопутных войсках три мотострелковые дивизии, артиллерийскую и ракетную бригады. На вооружении 700 танков (в том числе 10 Т-90С), от 700 до 1000 БМП, более 800 БТР, около 600 артсистем (в том числе 130 РСЗО, из них 60 «Ураганов» и 6 «Смерчей»). В ВВС — более 20 истребителей МиГ-29, до 100 штурмовиков Су-17 и Су-25, 10 ударных вертолетов Ми-24.

  http://cont.ws/post/137291 "

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка