Експерт: Турските ВВС „ловуваха“ за руски самолети няколко дни

Pan.bg 26 ное 2015 | 15:31 views (5123) commentaries(6)
img Източник: http://bg.rbth.com/

Турските ВВС в продължение на няколко дни са се опитвали да прихванат и унищожат руски ударни самолети. Това споделя военният експерт и участник в различни конфликти Владислав Шуригин, цитиран от газета.ру.

„При излитането на нашите самолети турците веднага вдигаха своите и при захода на нашите изтребители-бомбардировачи към района на бойните действия във въздуха постоянно пристигаха от 4 до 6 турски F-16. На няколко пъти турското командване изпращаше най-близката си до границата двойка изтребители да атакуват, но след това ги връщаше, като тези действия бяха представяни за „съпровождане“ на чужди самолети“, пише експертът в своя блог в Livejournal.
Според него в деня преди свалянето на руския Су-24 турските изтребители са започнали да прихващат руските самолети още преди те да се приближат към турското въздушно пространство.


„При това пускът на ракетите се осъществяваше фактически над границата между Турция и Сирия, след което турските F-16 се врязваха във въздушното пространство на Сирия минимум на 4 км“, подчертава Шуригин.

Според него след катапултирането си спасеният щурман Константин Мурахтин се е скрил от терористите в гората. Постоянно се е местил от място на място и се е маскирал, за да не го намерят преследвачите.

„Интересно е, че почти веднага в района, където се е укривал пилотът, от близкото село е изпратена група бойци и е започнал активен радиообмен, което говори, че турските средства за прихващане вероятно са предали на бойците информацията за местоположението на летеца“, прави извод Шуригин.

Историята на Мурахтин прилича на случката с друг щурман на Су-24 – Сергей Смислов, чийто самолет бе свален в Чечения над Урус-Мартан от зенитно-ракетен комплекс през 1999 година. Неговият командир загина при катастрофата, а самият Смислов прекара над 20 дни в опити да се прибере при своите.
„Първото, което видях, когато се приземих, бяха отломките от самолета. Веднага щом отворих парашута, чух, че се приближава кола. Слава богу, не ме забелязаха. Започнах да си проправям път през Чечения към Дагестан. Двайсет дни не ядох нищо и заобикалях населените места, за да не се издам“, спомня си летецът. След това влязъл в едно от чеченските села, за да потърси храна. Там е взет за заложник от екстремисти, като след няколко дни е спасен от спецчастите.


image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Натото 26 ное 2015, 16:17
   
  40
   
  3

  Сега е ред РУСИЯ да излезе на лов за чалми и ли с ТОПОЛ-М ЗА МНОГО ФЕСОВЕ ...РАЗБИЙТЕ ИНДЖЕРЛИК ....

 2. #2
  Н Лишев 26 ное 2015, 17:06
   
  32
   
  1

  Според мен е очевидно, че операцията по сваляне на Руски самолет, на всяка цена над територията на Турция ,е планирана на високо ниво, старателно подготвена, но лошо изпълнена и с резултати, които явно са изненада за нейните стратези. Този акт ще има дългосрочни тежки и дори фатални, за някоя от страните последици. Фатални е възможно да бъдат за извършителя -Турция, защото не виждам никакви ползи за нея, а обратното -пълен комплект от негативи във всяка област -икономическа политическа, военна и морална. Това в зависимост от степента на ескалацията, може да остане в историята като причина за най-тежката Трета световна война, повод за която е дала Турция. В зависимост от изхода й е възможно да доведе до фатални последци за нея. Във всяка война има загубили и спечелили и по-важно за нас, Българите, на коя страна ще бъдем, но най-добре е да сме на страната на правите, т.е., на нормалните и разумните. За мен е очевидно, че това е позицията на Русия и съюзниците й. Имаме изключителна възможност и да спечелим и да загубим много .Всичко зависи от нас.

 3. #3
  ВВС 26 ное 2015, 18:22
   
  25
   
  0

  Абсолютно съм съгласен, че това е предварително планирано мероприятие, защото времето за прелитане през така нареченият език в турска територия, който е с ширина 2км. от Су-то е за около 10-15сек. За толкова време нито може да се предупредят нито да се отработи прехвата по целта ако не е предварително захваната.

 4. #4
  abe 26 ное 2015, 21:04
   
  4
   
  12

  еее умазахте се стоя топол м

 5. #5
  Goda68 26 ное 2015, 23:11
   
  0
   
  0

  http://regnum.ru/news/polit/2021108.html

 6. #6
  румен стоянов 27 ное 2015, 14:26
   
  1
   
  0

  Приятели,

  По повод свалянето на руския Су-24, прочетох най-идиотския коментар от една бивша щабна “секретарка” - г-л Сабри Сабри…

  Това “генералско” недоразумение е “Щабен офицер”, а то ще рече “Секретарка на истинските командири” – Най-бездарния офицер (обикновено син на партийни секретари или генералско синче или зет на предишните двама), който тича по цял ден след Командира и “като на барабан малката пръчка” препредава заповедите му на другите…, но не само това… Докладва на Политкомисаря и ДС (ВКР), за всяко действие на Командира…!
  (…Двоен професионален предател, но някои още преди 1989г. се подсигуриха, като започнаха да предават България и на тогавашните и враговете…!!!)

  Та какво твърди този бездарник…:
  1. “Разполагането на модерния зенитно-ракетен комплекс С-400 и на ракетния крайцер „Москва” в Сирия е с неясна причина и не е ясно кои цели ще следят те.”
  - Ха-ха-ха…
  Генерал да не знае за какво служат тези Противникови комплекси е за убиване с камъни…!!! И понеже е пълен бездарник, си признава чии заповеди изпълнява “… разполагането този комплекс не е достатъчно ясно и буди недоумение ОСОБЕНО у САЩ…” (но комент…!)

  2. “…не е изключено ако турски изтребител навлезе несъгласувано с коалицията (руската) в сирийското въздушно пространство, да бъде свален като акт на възмездие…”
  - Ха-ха-ха…
  - Г-л Сабри Сабри, единствените въоръжени сили, които действат законно в Сирия, са тези на поканените от Законното и правителство, за да защитят, държавния и суверенитет…, каквито са руските ВВС! Нали според теб - всеки нарушител на въздушен суверенитет на турските ти Спонсори, трябва да се “сваля”… Щом Турция има право на това, същите права имат и Сирия и помагащите и държави…, дори парченцата да са паднали в Турция… Нали турските ВВС, които поемат охраната ни от днес (Деня на подписването на Ньойския договор, забраняващ ни да имаме авиация) и в който ден “приземихме”, май, завинаги изтребителната си авиация, ще изпълняват същите задачи при нарушаване на въздушният ни суверенитет…!!!

  3. “…Той посочи, че турците не може да са знаели със сигурност чий е бил бомбардировача…”
  - Ха-ха-ха…
  - Ето това е върха на скудоумието на тази щабна “секретарка”. Излиза, че турските господари на Г-л Сабри Сабри, първо свалят всичко летящо, а после на земята броят - кое е тяхно и кое е чуждо…!?!?!
  ПО ИДИОТСКО ИЗКАЗВАНЕ ОТ ЧОВЕК СЪС СИНИ ПАГОНИ НЕ БЯХ ЧУВАЛ…!!!
  А ако това беше американски френски или английски самолет с отказала система за опознаване…??? Значи – Първо стреляме, а после на земята опознаваме… ха.ха.ха…

  4. “„Очевидно Русия не отдава нужния респект на въздушното пространство на държавите”
  - Ха-ха-ха…
  Очевидно Г-л Сабри Сабри е напълно неграмотен и не познава международното право…!
  - Г-л Сабри Сабри, единстветите въоръжени сили, които законно действат в Сирия, са тези на поканените от Законното и правителство или действащи с мандат но ООН (какъвто никой няма), за да защитят, държавния и суверенитет…, каквито са руските ВВС!
  (Обратното може да твърди само съвършен дебил…!!!)

  Та ще повторя – преди 1989г. по неграмотни от Платените Политкомисари и с Безкрайни комплекси за малоценност, бяха щабните “секретарки”, като Сабри Сабри…
  .

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка