Ислямска държава отстъпва и изнася бригади извън Сирия и Ирак

Pan.bg 11 дек 2015 | 13:25 views (2702) commentaries(4)
img Източник: http://e-vestnik.bg, БТА

Експертен екип към Организацията на обединените нации предупреди във вторник, че Либия се очертава като ключов бастион на “Ислямска държава” близо до бреговете на Европа.
Предупреждението съвпада с оценките на служители на разузнаването на САЩ, според които местният клон на организацията укрепва на фона на хаоса, който цари в северната африканска страна, пише Хасан Хасан във в.”Гардиън”.
Разширяването на “Ислямска държава” отвъд земите й в Ирак и Сирия поставя въпроса доколко продължаващата повече от година неспирна въздушна кампания е засегнала групировката. Тя претърпя поражения на бойното поле в североизточната част на Ирак и в Сирия през последните месеци, но извърши и големи терористични нападения зад граница.
По-озадачаващо е това, че докато “Ислямска държава” е подложена на все по-голям натиск на свой терен, много бойци се завръщат в Либия, за да подкрепят тамошния й клон. Това накара някои западни официални представители да кажат, че групировката може би се готви да използва либийския фронт като резервен вариант в случай на поражение в Ирак и Сирия.

Докладът на ООН посочва, че около 3500 либийци са напуснали страната, за да се присъединят към джихадистки групировки в Сирия и Ирак. От тях 800 са се завърнали в Либия и са станали част от местния клон. Предислоцирането на либийски бойци заслужава по-внимателен поглед, за да бъде разбрано какви сметки си прави “Ислямска държава”.
В Сирия и Ирак на либийските джихадисти се приписват някои от най-важните операции на групировката, включително потушаването на племенен бунт в (сирийския) град Дейр аз Зур и превземането на територии в района на (иракския) град Киркук миналата година. Фракцията, в която те се биеха - Бригадата “Ал Батар”, бе известна с непрестанните самоубийствени нападения и безмилостните масови убийства след превземане на нови територии. Въпреки че повечето бойци в редиците й идват от Либия, фракцията включва чуждестранни бойци от Европа, главно от Белгия и Франция, а също и от Тунис.
Наред с чеченски и узбекски бойци от други фракции стотиците бойци на Бригадата “Ал Батар” действат като “специални части” или “командоси” на “Ислямска държава”. Малцина са организираните групи в състава на “Ислямска държава”, които могат да се мерят по сила с “бригадата”. Сред тях са “Джаиш ал хилафа” (”Армията на халифата”) и “Джаиш ал бадия” (”Пустинната армия”).
Странно е такова елитно формирование да напусне фронта на фона на увеличаващия се натиск. Може би затова западни представители виждат в това признак, че “Ислямска държава” търси друга база като резервен вариант.
От друга страна, “Ислямска държава” се опитва да покаже, че е стабилна и да не дава признаци, че се намира под натиск и търси алтернативни бази. Например един дезертьор от “Ислямска държава” каза миналия месец за в. “Дейли бийст”, че организацията неотдавна е започнала да разпуска бригади, формирани почти изцяло на етнически или регионален принцип, което може да е пагубен ход в такъв критичен момент. На терен групировката е намалила присъствието си в градовете под свой контрол, а понякога дори изоставя наведнъж цели райони.
Въпреки въздушната кампания и сухопътните офанзиви в някои зони върху групировката на практика се упражнява по-малко натиск отпреди. Сблъсъците между иракските сили и “Ислямска държава” бяха относително редки през последните месеци в резултат на политическата криза в Багдад, предизвикана от реформите, обещани от премиера Хайдер ал Абади и липсата на особено желание за борба с “Ислямска държава” извън шиитските райони.
Дори превземането на град Синджар от кюрдите миналия месец, изтъкнато като признак за слабостта на групировката, бе просто финалният напън в една битка, която ИД вече бе загубила - няколко месеца по-рано групировката вече беше отстъпила от около 70 процента от града.
“Ислямска държава” изглежда е насочила вниманието си към разширяване на присъствието си извън Сирия и Ирак и развиване на международната си мрежа. Взривяването на руския самолет, нападенията в Париж и експанзията в Либия са признаци, че групировката иска да извлече дивиденти от успехите си на бойното поле в Сирия и Ирак и да разшири обсега си на влияние по света. Това трудно може да бъде наречено признак на слабост.

зточник: http://e-vestnik.bg, БТА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Стефан Горчев 11 дек 2015, 14:05
   
  11
   
  0

  Оставете Сирия на Русия и се съсредоточете върху Либия! Хайде стига с тия интереси! Освен за печалби, време е да се защити ХРИСТИЯНСКА Европа!

 2. #2
  Георги Ковачев_ 11 дек 2015, 14:29
   
  9
   
  0

  По-озадачаващо е това, че докато “Ислямска държава” е подложена на все по-голям натиск на свой терен, много бойци се завръщат в Либия, за да подкрепят тамошния й клон. Това накара някои западни официални представители да кажат, че групировката може би се готви да използва либийския фронт като резервен вариант в случай на поражение в Ирак и Сирия.

  Нищо озадачаващо няма - просто ИД извършва евакуация и прегрупиране на ключов персонал. Особено в светлината на

  Наред с чеченски и узбекски бойци от други фракции стотиците бойци на Бригадата “Ал Батар” действат като “специални части” или “командоси” на “Ислямска държава”. Малцина са организираните групи в състава на “Ислямска държава”, които могат да се мерят по сила с “бригадата”.

  Просто ИД оставят фанатизираната масовка да мре до последен дъх, купувайки време докато "елитните" им части се изнесат в Либия.

 3. #3
  Натото 11 дек 2015, 15:03
   
  9
   
  0

  Когато терористите от САЩ отстраниха КАДАФИ те потготвиха почвата за .И.Д

 4. #4
  Geocom 11 дек 2015, 15:04
   
  12
   
  0

  Нали НАТО събориха "диктатора" Кадафи, както събориха "диктатора" Садам, както искаха да съборят "диктатора" Асад както искаха да направят някаква "пролет" в Египет и там да свалят "омразния" диктатор и навсякъде да наложат "демокрация" и "американските ценности" - пък то какво стана - навсякъде ИД - това са истинските ценности на САЩ и Турция.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка