Фронтова сводка: Джихадистите бягат панически от Мардж ал Султан, зарязаха архив с имената на 1 500 шпиони и ятаци

Pan.bg 20 дек 2015 | 13:03 views (2330) commentaries(4)
img БЛИТЦ

Генерал от сирийската републиканската гвардия разказва как терористите са били блокирани и ударени в гръб


Най-гръмкото събитие от сирийския фронт е щурмът на правителствените войски на военното летище Мардж ал Султан. В продължение на три години то беше под контрола на „Джебхат ал нусра” и други радикални групировки, съобщава LifeNews.ru, чийто екип се намира на горещото място. „Промъкнахме се до оградата, където наши сапьори заложиха взривове. Терористите не очакваха, че ще ги ударим в гръб. Почти пълзешком преодоляхме половин километър открит терен”, разказа командирът Али от сирийската армия, част от щурмовата група, която първа е атакувала бандитите.

Генералът от републиканската гвардия Миляд, ръководил операцията на място, разказва, че на североизток, където вече са разположени непристъпни барикади и позиции на правителствените войски, преди дни е била огневата линия.

„Блокирахме противника от три страни. Унищожихме формирования на групата в Мардж ал Султан и Блялия, а след това блокирахме основните канали за обезпечение на терористите”, разказа генералът.

Военните са завзели плацдарма в покрайнините на летището, а след това и самата радиолокационна станция. „Именно от хеликоптерната площадка започна щурмът на военното летище „Мардж ал Султан”, и до този момент тук могат да се видят няколко напълно разрушени самолета. Първоначално тук е влязла група от 20 човека, в този отряд имаше представители на елитните подразделения, специалните сили от сирийската армия, както и доброволчески отряди”, разказва кореспондентът на LifeNews Семьон Пегов.

В района на летището и досега се чуват изстрели, снайперисткият огън е единственото, с което терористите могат да обозначат присъствието си в Мардж ал Султан. Командирите им обаче отричат поражението. „За тях това е тежко поражение, те ежедневно търпят загуби от около 60 човека. Ние настъпваме, от безпилотници получаваме данни за бази на терористите”, поясни командирът на ротата от доброволческия батальон „Щит Родина" Фади.

Именно доброволци от батальона заедно с бойци от републиканската гвардия са взели в ръцете си наземната част от операцията, а Фади е бил начело на първия отряд.

„Противникът беше шокиран, ние сякаш се появихме в оперативния щаб на летището изпод земята. Самият факт ги сломи и изходът на битката се предреши”, споделя Фади.

В сградата на бившото управление на жилищната им служба е била разположена администрацията на бандитите. Именно от доказателствата, открити там, става ясно, че атаката на правителствените войски ги е изненадала.

Терористите са отстъпили по спешност и не са се погрижили да унищожат документацията си. В кабинета са останали списъци с имената и фамилиите на сътрудниците им, телефонни номера и номера от паспорти – никаква анонимност. В момента тези архиви, в които има над 1 500 имена, се проучват от сирийските спецслужби.

Това далеч не е единственото, останало от терористите. Военните са намерили и карти, направени от спътници, с позиции на правителствените войски. „Тези карти са им предадени от Йордания, там все още работят и саудитите, снимките са скорошни, това може да се определени от обозначената фронтова линия. Но те трябва да се снабдят с нова, защото всички тези територии сме ги завладели”, коментира с ирония Фади.

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_SYR_MiG-23_8.jpg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Thunder 20 дек 2015, 15:36
   
  6
   
  2

  Подозирам, че имената на агент Павел и агент Сава, ще се появът в този списък, нос арабските си заглавия !

 2. #2
  хахаха 20 дек 2015, 16:55
   
  2
   
  11

  Коментарът е цензуриран, заради обиди /нецензурни изрази/ груб тон/ разпространяване на неверни твърдения/ не е по темата. Admin

 3. #3
  Димитър 16 21 дек 2015, 05:24
   
  2
   
  1

  №2 АМИ КАКВА СВОДКА ДА БЪДЕ, бе ДЕБИЛ ТЪП ,ГЛУПАВ!?? ИМА ВОЙНА, ФРОНТ, АРМИИ, САМОЛЕТИ, ОРЪДИЯ,КАРТЕЧНИЦИ, РАЗУЗНАВАНЕ, ТАКТИКА , СТРАТЕГИЯ...
  ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ТРЯБВА ДА ГИ СКОПЯВАТ!

 4. #4
  Ура, другари! 21 дек 2015, 09:31
   
  0
   
  0

  На казарма не са ходили, ама фронтови сводки издават!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка