ЯДРЕНАТА ТРИАДА: ПРЕДИМСТВОТО НА САЩ ПРЕД РУСИЯ!

Pan.bg 15 яну 2016 | 18:34 views (6849) commentaries(10)
img Ядрената триада – с какво Русия се отличава от САЩ
Posted by infobalkaniЯдрената триада - с какво Русия се отличава от САЩВсе още малко хора разбират каква е разликата между ядрените триади на Русия и САЩ, т.е. трите компонента ядрени сили, влизащи в техните триади.

Ще се спрем накратко на този важен за световната сигурност въпрос, който, може да ражда митове и легенди.

Ядрената триада се състои от ядрените оръжия:

на суша;
в морето;
във въздуха.
На сушата.

В Русия това на първо място са ракетните войски със стратегическо назначение. В техния състав в началото на 2015 г. влизаха 305 ракетни комплекси, можещи да носят 1166 ядрени бойни заряда.
image
Основата на групировката са стационарните тежки междуконтинентални балистични ракети Воевода и Сотка във високозащитени шахти.

На въоръжение са и 135 мобилни комплекса Топол и Ярс. Една трета от всички ракети са най-нов тип – с далечина 11-16 000 км. Всички ракети с в наземни дивизии на три ракетни армии.

Географски съединенията на ракетните войски са разположени по такъв начин, че никакъв глобален удар не може изведнъж да изведе от строя групировката на стратегическите ракети. Тези ракети са върхът на онова, което е измислил човек в областта на оръжието.

Онзи, който е видял пуск на най-тежката в света ракета Воевода /на Запад – Сатана/ ще разбере за какво става дума…

…Покриващият капак с дебелина метър леко се отмества настрани и в дима изпод земята лениво изскача /началният пуск е минометен/ 30-метровото зелено туловище, тежащо 200 тона. Замира за секунда и в този момент заработва маршевият двигател, който удря с колосален бял огън в останалата под него шахта като изгаря в нея всичко. Тътенът не се чува. Човешките уши не са разчетени за такава мощ. Влачейки след себе си шлейф от азотни окисления ракетата почти веднага ляга на бойната си траектория и изчезва отвъд хоризонта. Това е всичко.

Докато изстреляният я екипаж изпуши по една цигара на другия край на траекторията, някъде в САЩ, ще изчезне завинаги град с големината на Лос Анжелис, Ню Йорк, или Чикаго, или другаде някоя неголяма държава.

В морето.

В бойния състав на военно-морския флот на Русия има 11 стратегически ядрени атомни подводници от четири типа – Калмар, Делфин, Акула и Борей. Само осем от тях носят на борда си балистични ракети. Общо такива ракети са разположени на 128 пускови установки, по 16 на всяка подводница, и могат да носят 512 ядрени бойни блока. Далечината им е 8000 – 9300 км.

Всички Калмари и главният кораб на най-новата серия – Борей, се намират в състава на Северния флот, а два Делфина базират в Тихия океан, към които ще се добавят и два Борея.

Калмар се строяха през 70-те години и са въоръжени с ракетите Р-29.

Делфините влязоха в строя през 1984-1990 г. и носят на борда си ракетите Синева.

Осем Борея с по 16 балистични ракети Булава до 2018 г. ще са основата на морския компонент на ядрената триада на Русия.

По този начин най-голямата сила на флота отиде под водата.

В небето.

В състава на командването на Далечната авиация влизат 38 стратегически бомбардировача Ту-95МС, 16 Ту-160 и 41 Ту-22М3. Те са дислоцирани на 4 авиобази.

Турбовитловият Ту-95 серийно се строеше през 1984-1991 г. Бойният радиус е 6500 км. Ударното му въоръжение са шест крилати ядрени ракети Х-55 с далечина на полета 2500 км, разположени в бомбовия отсек. Може допълнително да носи до 10 ракети на пилоните под крилата, но далечината на полета в този случай намалява.

Реактивният Ту-160 се строеше през 1984-1992 г. и от 1999 г. Бойният радиус е по-малък 6000 км. Ударното въоръжение са 12 крилати ракети Х-55 в бомбовия отсек. Но те ще бъдат заменени от ракетата Х-101 с далечина до 5000 км.

Ту-22МЗ с боен радиус до 2500 км в тази среда е по-особен. Той беше създаван като убиец на самолетоносачи и се строеше в масова серия от 1989 г. до 1993 г. Но с появата на ракетата Х-15, която сама вижда целта изпод крилото и с възможностите да носи бомби самолетът стана универсален. До САЩ няма да долети, но в Европа където поиска е за минути. Това означава, че авиацията е дългата ръка на Русия.

Всички стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще служат 20 години. Заради това през 2015 г. девет Ту-160, пет Ту-160 и девет Ту-22МЗ ще се върнат в строя обновени.

Според последния договор СНВ-3 Русия не може да има повече от 1550 ядрени заряда. Тя разполага и с определен арсенал тактическо ядрено оръжие, което не е обхванато от ограниченията.

При САЩ.

Американската ядрена триада е несиметрична на руската. САЩ имат около 400 междуконтинентални балистични ракети Минитмън ІІІ, 14 атомни подводници Охайо с 336 ракети, и 96 стратегически бомбардировача.

При американците акцентът е върху флота и авиацията.

Освен това поне две трети от подводниците постоянно се намират на бойни позиции, въпреки че в САЩ не ги считат за оръжие на ответния удар.

Бомбардировачите могат да носят от 16 до 32 крилати ядрени ракети. Към 2018 г. числото на носителите се планира да бъде съкратено до 700, а на бойните заряди – до 1550, както при Русия. Но в СНВ-3 американците успяха да наложат всеки бомбардировач да се счита за един боен заряд. По този начин САЩ изведоха от съкращенията въоръженията на своите бомбардировачи, на първо място крилатите ракети.

Сега, имайки на въоръжение голямо количество такива ракети, могат въобще да не ги включват в контролните процедури на СНВ-3 и да се отчитат например само с 96 ядрени бомби, колкото са бомбардировачите, въпреки че те могат да носят до 320 ядрени крилати ракети.

САЩ имат в Европа и тактическо ядрено оръжие в базите в Германия и Турция.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  разбирач 15 яну 2016, 19:35
   
  17
   
  2

  И къде е предимството на САЩ пред Русия, не можах да разбера. Това, дали някой брои един самолет за една бомба, не дава предимство. Могат да си броят колкото си искат. Важното е кой ще нанесе първи удара и по какво, с тази разлика, че ако американците са първи, това не ги спасява изобщо заради руската система за автоматичен отговор. То тогава всички сме в кереча, освен ако някой случайно не се е спасил в космоса на борда на някоя космическа станция.

 2. #2
  borislav_dzh 15 яну 2016, 19:57
   
  10
   
  0

  А каква е вероятността ако тези две сили започнат голяма война, да използват непознати до момента и граничещи(или дори превишаващи) фантастиката оръжия?

 3. #3
  Онзи 15 яну 2016, 20:05
   
  3
   
  0

  Оригиналната статия не е на "Инфобалкани", а на в. "Строго Секретно" (http://strogosekretno.com/241/22/Ядрената-триада-с-какво-Русия-се-отличава-от-САЩ.html)

 4. #4
  емигрант 15 яну 2016, 20:26
   
  13
   
  4

  Кой е ПО ми е трудно да се ориентирам .Има неща които никога немогат да стигнат до нас. Но в едно съм абсолютно сигурен. Това че си стоят на лайняните задници и търсят други да се сбият с Русия ме кара да си мисля че има много да догонват. Тия подлеци в момента в който имат предимство и ще натиснат копчето..

 5. #5
  Петракиев 15 яну 2016, 20:44
   
  5
   
  21

  Доста точна и компетентна статия.Тези,които малко разбират,веднага ще схванат,че между двете страни продължава да има паритет.Това е чудесно и предпоставка за стабилност и ще си кротуват.За глупаците-Не е важна бройката,а качеството на дадено оръжие.Примери колкото искаш:Германия с трикратно по малко сили аха да влезе в Москва/руснаците трябва да целуват задниците на САЩ и Англия и до днес/,Садам имаше третата по сила армия в света и...резултата го знаете/беше въоръжен с руски оръжия/

 6. #6
  До Петраки 15 яну 2016, 21:51
   
  9
   
  0

  Др. Петраки, как тъй прецени "точността и компетентността" да статията? Паритет означава същото това изброяване на равностойни носители и заряди, което сам си отрекъл, а настоящето се нарича динамичен баланс, при който ментално се разбира, че независимо от броя и качеството на въоръженията, използването им е невъзможно, поради неприемливост на крайната "цена" на резултатите.

 7. #7
  informiran 16 яну 2016, 02:00
   
  2
   
  5

  Palni glyposti.Predi CCCP moge da potdarga podobna most i vsichki ce straxyvaxa.Sega Rysia niama takiva sposobnosti,niama pari, niama texnologii, niama podgotven sastav.Tia moge samo da plachi i vodi xibridni voini.Do2-3 godini ryskia narod ste demokratizira ctranata, ste vodi nova vasna politika i ste poiska da stane chlen na Nato.Ako tova ne stane, gi chakat glad, miseria i raspad.

 8. #8
  До Петракиев 16 яну 2016, 20:12
   
  2
   
  2

  Петракиев, купи си водомер, да си мериш колко си гола вода

 9. #9
  Мааалко е 16 яну 2016, 21:18
   
  1
   
  1

  :) Абе, тоя мат'рял някой деветокласник ли го е писал, дето дядо му бил партизанин, що ли? Като се пише за руското, то един ленински плам, то структурирано в три раздела, то художествени описания, епитети и определения та на шахтите, та на азотните окисления (ама не се казва колко са отровни), та дори и научаваме, че руските уши не са като на обикновените хора, там дори и ушите са "разчетени" ... жалко, че не казва от кой конструктурски колектив, ама то пък сигурно е и секретно.
  Виж за американците ясно, те просто имат някакво бездушно желязо - X ракети, Y подводници, Z самолети и K крилати ракети ... не, К е малко - N крилати ракети.

 10. #10
  разбирач 16 яну 2016, 23:13
   
  0
   
  0

  До ПЕТРАКИЕВ
  Петракиев, четеш статията като дявола евангелието и не само нея. Още малко ще ми кажеш че Англия и Америка са изнесли ВСВ на свой гръб, а руснаците само са чували за нея. Айде, моля ти се, свери си часовника и не пиши глупости. Съгласен съм единствено с това за качеството. Но пак си наопаки братче. От къде го измисли това за трета по сила в света армия на Ирак? Чисти селяндури. Не съди за оръжието от задавтоматното устройство. Това, че някой е въоръжен, не означава че може да воюва. Добре е да прочетеш малко литература за да разбереш, че освен да си въоръжен, трябва да имаш и някакви тактически умения, а не да водиш партизанска война с талибаните и да мислиш че имаш армия.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка