Как Русия технологично управлява военната операция в Сирия

Pan.bg 27 яну 2016 | 08:55 views (3190) commentaries(1)
img БЛИЦ

Залогът за успеха на войната от ХХI век е не само в новото въоръжение

Сирийската кампания на руските Въоръжени сили се провежда на хиляди километри от територията на Русия. Координацията на силите, планирането на операциите и разпределянето на ресурсите, необходими за постигане на успех, се осъществяват в специален щаб на Министерството на отбраната на Русия, който от 2014 г. е базиран в свръхсекретен информационен център.В самото разположение на мозъчния център на сирийската кампания няма нищо секретно. Той се намира в центъра на руската столица, на територията на квартал, който още от съветско време е изцяло застроен със сгради на военното ведомство. Но с това общодостъпната информация за информационния комплекс на Министерството на отбраната се изчерпва.

Националният център за управление на отбраната на Руската федерация бе официално открит на 1 декември 2014 г. За да бъде изграден, се наложи провеждането на мащабни дейности по реконструкция на стария щаб на Сухопътните войски, оборудван още по съветско време. В резултат на това бе създаден принципно нов комплекс. Сградата, която отвън вижда обикновеният наблюдател на улицата, не дава дори и приблизителна представа за размерите му.

По-голямата част от помещенията се намира под земята, под дебел слой железобетон. Подземните помещения са така проектирани, че да издържат попадението на ядрен заряд. Около сградата са разположени хеликоптерни площадки, а общата дължина на комуникационните линии, които осигуряват работата на Центъра, се равнява на около 1500 км.

Руските технологии служат на отбранителното ведомство

Но значително по-голям интерес представлява вътрешната част на комплекса. Неговото ядро се формира от няколко центъра за обработка на информацията, диференцирани по териториален принцип. Общата мощност на техните компютри превишава няколко пъти мощността на информационните системи на Пентагона. Тези центрове работят като единна система и в същото време се дублират един друг, за случаи, в които някаква тяхна част излезе от строя.

Изчислителните машини, инсталирани в Центъра, работят изключително на базата на руски технологии. Те позволяват не само оперативно да се обработва постъпващата информация, но и да се моделират вероятни кризисни ситуации, потенциално предполагащи въвличането на руските Въоръжени сили.

В реално време специалистите от Центъра контролират боевата подготовка на войските, състоянието на силите за ядрено възпиране, всекидневния живот в армията. Всеки ден в сградата на Центъра дежурят няколкостотин офицери. За тях е предвиден специален комплекс, в който са осигурени всички битови условия.

Сърцето на Центъра е огромната зала за управление и взаимодействие. Тук се провеждат заседанията на висшето военно ръководство. Пак тук, в денонощен режим на големи екрани се проследява живота в руската армия. На специални карти е изобразен ходът на Сирийската операция с основните райони, в които действат руската авиация и сухопътните сили на сирийската армия.
Благодарение на съвременната система за комуникация решенията за корекция на операцията могат да бъдат взети в Центъра и бързо да бъдат сведени по места.

Изградената система позволява да се наблюдават всички процеси, които протичат във Въоръжените сили, и съответно да бъдат минимизирани загубите на време при решаването на основните задачи. Това позволява не просто да се реагира на възникващите проблеми, но и да се планира армейският живот, чиито мозък е Националният център за управление на отбраната.


image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  URCO 28 яну 2016, 15:12
   
  0
   
  0

  Неграмотници - драскачи! Никакви руски технологии не са това. През 1987 г . под ръководството на тогавашния н-к ГЩ от няколко умни глави в БА беше създадена и експериментирана именно тази технология. Естествено, че като членове на ВД бяха запознати теоретически и практически военнита ръководства на страните, членки (там на територията на бившия СССР) и много овации събрахме. Само дето след 1989 г. руснаците се възползваха от направения от нас подарък, а ние вместо да развиваме отбранителните си способности, под мъдрото ръководство на "новите братя" и техните местни фенове унищожихме всичко истинско, което бееше свързано с ВС и сигурността на страната и народа.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка