Крилата демонстрация

Pan.bg 01 фев 2016 | 17:44 views (1850) commentaries(0)
img capital.bg

От времето на първата война в Персийския залив през 1991 г. насам един от символите на американската военна мощ беше крилатата ракета BGM-109 Tomahawk. Тя показа възможности, които малко оръжейни системи предлагаха по това време – голям обсег, висока точност, програмиране на полета и летене на пределно ниска височина със следене на релефа. Заради особеностите на иракската пустиня се налагаше ракетите да преминават през Иран, за да могат да уцелят своите цели в сърцето на тогавашната държава на Саддам Хюсеин.

След малко по-малко от четвърт век по-късно отново крилати ракети прелитат над Иран. Този път те не са Tomahawk, дори не са американски, а новите руски модели 3M-14T "Калибр" изстреляни от кораби на Каспийския флот. Целите са обекти в Сирия, най-вече в районите Ракка, Алепо и Идлиб. В същото време стратегическите бомбардировачи Ту-95 и Ту-160 започнаха да обстрелват цели в страната с други модели крилати ракети. Включването във въздушната операция на Русия на оръжия с висока точност и стратегическо значение има много повече демонстрационен характер, отколкото да осъществят конкретни тактически задачи по операцията в Сирия.

Крайната цел на Кремъл, освен да тества новите си системи в реални бойни условия, е и да покаже на Запада, че разполага с модерни оръжия, които са аналогични на натовските такива. Както и да върне страха от студената война, при която и от двете страни на желязната завеса се оборудваха тактически ракети (крилати и квазибалистични) с ядрени бойни глави. От друга страна, ползването на стратегическата авиация има своята цена – най-вече икономическа, защото подобен род оръжия са сравнително скъпи "военни играчки" за целите, които се поразяват в Сирия.

Ударите

На 7 октомври руски военни кораби в Каспийско море изстрелват 26 крилати ракети 3M-14T "Калибр" по цели в Сирия. Те преминават през въздушното пространство на Иран и Ирак, преди да навлязат в раздираната от гражданска война държава, като общото разстояние от пуска до ударените обекти е около 1500 км. Официалната информация от Кремъл е, че всички ракети са поразили своите цели в Сирия, а според Пентагона – четири от тях са паднали по пътя в Иран. Това са първите атаки на Русия с подобен тип оръжие в бойни условия, като датата едва ли е избрана случайно – тя съвпада с рождения ден на президента Владимир Путин. Следващите атаки с подобен род оръжие започват преди седмица. Тогава Кремъл включва стратегическата авиация – в атаките се включват бомбардировачи Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160. На видеото, публикувано от руските институции, първите самолети пускат неуправляеми бомби, но вторите и третите изстрелват ракети Х-555 и Х-101 съответно. Поводът за атаките и включването на стратегическата авиация е, че те започват ден след като над Синайската пустиня в Египет пада руски пътнически самолет, като впоследствие се разбра, че причината за инцидента е терористичен акт. На 20 ноември беше даден и втори залп от 18 ракети "Калибр" от Каспийско море.

По този начин с въздушната операция на Русия в Сирия дебютират редица оръжия и военни системи. На първо място е фронтовият бомбардировач Су-34, който базиран в Латакия се използва за високоточни удари срещу по-отдалечени цели (например в Ракка и Палмира). Самолетът влиза в състава на руските ВВС през 2010-2011 г. Макар, че започва да постъпва на въоръжение от април 1987 г., това е първото бойно използване на стратегическия бомбардировач Ту-160, причината е, че дотогава Кремъл не използва подобен тип системи в локални конфликти, като войните в Чечения и Грузия. Ситуацията е по-различна с крилатите ракети "Калибр", Х-555 и Х-101. Двете са нови модификации на модела Х-55, разработен през 80-те години на миналия век в отговор на американските Tomahawk.

Грузинските поуки

По време на петдневния конфликт между Русия и Грузия през лятото на 2008 г., въпреки бързата победа, бяха видени доста пропуски във възможностите на Кремъл да води съвременна война. Един от тях беше ефективното използване на управляемо оръжие. Умните бомби КАБ-500 и ракети Х-25L и Х-29Л с лазерно или ТВ насочване даваха големи отклонения и вместо да поразят прецизно своите цели, доста често удряха цивилни обекти. В момента същите боеприпаси се използват с променлив успех, като пуснатите в първите дни видеозаписи от прицелите на бомбардировачите, в моментите, в които се използваха умни боеприпаси, те показват отклонение от по десет и повече метра от целите. С включването на по-модерния бомбардировач Су-34 прецизността на руските удари се увеличи.

Освен по-ефективните си прицелни системи самолетът използва и бомби със сателитна корекция KAB-500S PGM. По време на операцията в Грузия руснаците не можеха да ползват (или поне не ефективно) такива боеприпаси. Причината е, че навигационната система ГЛОНАСС не функционираше с пълния си капацитет. За да постигне пълно покритие и да няма прекъсвания на сигнал или отклонения по цялото земно кълбо, на Русия са й нужни 24 сателита в орбита. През 2008 г. те са с няколко по-малко, като едва през 2011 г. Москва успява да постигне пълния капацитет на системата и да поддържа тази бройка до момента. Преди въздушната кампания в Сирия Русия има в орбита 28 сателита, от които четири преминават тестови процедури. Именно тази орбитална инфраструктура позволява и по-прецизното използване на крилати ракети.

Цената на залпа

Въпреки че те са доста ефективни и позволяват използването им от големи дистанции, без да се излагат хора и техника на вражески огън, в конфликт като Сирия употребата им е икономически неоправдана. Причината е, че те са доста скъпи. По данни на IHS една ракета "Калибр" струва 1.2 млн. долара. Така че целият първи залп от 26 ракети на Каспийския флот струва 36 млн. долара. В Сирия няма (останали функциониращи) големи стратегически цели с висока инфраструктурна стойност като заводи, командни пунктове, мостове и др,. които да оправдават тази "инвестиция".

"Основното предимство на управляемото оръжие е, че имаш по-голям шанс да уцелиш целта", коментира Ник де Ларинга, експерт за ОНД към консултантската фирма IHS, цитиран от Reuters. "Недостатъкът е, че те са много по-скъпи от неуправляемите муниции."

А Москва с крилатите ракети обстрелва в Сирия цели с десетки, ако не и стотици пъти по-ниска себестойност.

Единствено оправдание за скъпото поразяване може да има, ако се обстрелват само петролните инсталации и конвои на "Ислямска държава". Но само някои крилати ракети бяха използвани по подобни цели. Сходни критики имаше и при използването на ракети Tomahawk от страна на САЩ в конфликти с подобен профил като Афганистан и Либия. Използването на скъпи оръжия и евентуалното подновяване на техните наличности идва на фона на намаляващи валутни резерви на Русия. Те се свиха до 374 млрд. долара към септември, като до януари 2014 г. те са били на нива над 500 млрд. долара, показват данни на Bloomberg. В комбинация с ниските цени на петрола и икономическите санкции, високоточните ракетни атаките на Москва са много скъп военен лукс. С други думи, Русия гори пари, а в същото време обстрелва Сирия с крилати ракети за милиони долари.

Военното шоу

Защо обаче Русия ще използва едни от най-скъпите си оръжия в Сирия? Основната причина да изстрелва такива ракети е повече демонстрация на сила, възможности и технологии, отколкото тактически съображения. Ефектите, които се постигат, са няколко. Първо Кремъл показва, че оръжия, подобни на Tomahawk, не са само запазена марка на САЩ, Великобритания или Франция. Второто, което важи за почти всеки военен конфликт от големите държави, е тестването на новите оръжейни системи в полеви условия. Русия има дългогодишна практика в подобни операции да вкарва прототипи, които не са навлезли официално на въоръжение. В Афганистан това се случва със Су-25 или Як-36, а в Чечения – с Ка-50. Трето, е демонстрация пред международната общност. В първите дни на въздушната си кампания Русия беше обвинена, че стреля индискриминативно с неуправляемо въоръжение в Сирия. Четвърто, Москва прави реклама на своите нови оръжия. "Калибр" е почти идентичен като технически характеристики с Tomahawk, с едно изключение. Руската ракета е по-компактна и системата й позволява да се изстрелва от доста по-малки платформи. Корабите от Каспийско море, които осъществяват пусковете, са една фрегата клас "Гепард" и три корвети тип "Буян". Досега крилатите ракети бяха запазени за доста по-големи морски съдове от разрушител нагоре. Най-малкият надводен кораб, който може да носи Tomahawk, са разрушителите клас Spruance, които са с екипаж от 324 души. За сравнение - персоналът на корвета, клас "Буян", е съставен от само 52 души. Операцията в Сирия, която показа висока ефективност на руските системи, е перфектна реклама за експортната версия на "Калибр" – "Клуб", което може да стимулира поръчките за подобен род оръжие. Пето е да напомни, че Русия разполага с крилати ракети, които могат ефективно да уцелят цели на хиляди километри, без да бъдат засечени от противниковите радари. Х-101 има версия и с ядрен заряд. Макар че последната причина е на най-заден план, да не забравяме обвиненията на САЩ през последните години, че Русия заобикаля споразуменията за ядрено разоръжаване, като разработва крилати ракети с обсег от 5 хил. км, който е съпоставим с този на малки междуконтинентални балистични ракети.

Демонстрационният характер на мисията достига дотам, че два от бомбардировачите Ту-160 обикалят цяла Европа, докато стигнат до целите си в Сирия. Самолетите излизат от полуостров Кола и вместо да се отправят на юг към Иран, те завиват покрай Норвегия, минават между британските острови и Исландия (където са ескортирани от британски изтребители "Тайфун"), Гибралтар, Кипър, след което изстрелват ракетите и се връщат в базата си през Иран. С маневрата Кремъл цели по-скоро демонстрация на бойните възможности на своите самолети, отколкото да има реално тактическо предназначение.

Промяна на мисленето

Шестото е, че Кремъл се опитва не само да модернизира своите въоръжени сили, но и тактиката, която ползва. След края на Втората световна война Москва не разчита на масови бомбардировки от въздуха, а предпочита да използва традиционна артилерия и да осъществява наземни операции.

"За пръв път Русия използва масово прецизни оръжия. Това показва нейното наваксване в тактиката и технологиите спрямо Запада", коментира генерал-лейтенант Евгений Бужински, бивш член на генщаба на Руските въоръжение сили, цитиран от DefenceNews. "От края на Втората световна война руската авиация никога не е използвана масово да бомбардира градове и територии, а основно за поддръжка на сухопътните части", допълва той.

Ограничена употреба

Почти сигурно е, че гледката на крилати ракети пускани от стратегически бомбардировачи и кораби, няма да се превърне в ежедневие. Това няма да се дължи само на високата цена на тези боеприпаси, но и на тяхното ограничено количество. "Калибр" е сравнително нова система, която е интегрирана само в последните модели кораби на руските ВМС – фрегатите класове "Адмирал Грошков" и "Адмирал Григорович", корветите "Буян" и по-модерните нови атакуващи подводници. В момента единствено бойни съда???? в състава на Каспийския флот осъществяват такива пускове, а те имат капацитет от едва 26 ракети (първия залп), след което трябва да се върнат в базата да презаредят. При крилатите ракети ситуацията е сходна – Х-101 е нова, непоказвана до момента, както и Х-555 наскоро навлезе на въоръжение. Запасите от нови муниции обикновено са ограничени и съществува опасност да свършат бързо. Европейските сили на НАТО при въздушната си операция в Либия през 2011 г. свършиха високоточните си боеприпаси само след месец бомбардировки. Затова няма да е изненада, ако руските въоръжени сили започнат все по-ограничено да използват този тип муниции. Дори е възможно съвсем скоро да се върнат към изцяло неуправляемо въоръжение в операцията си в Сирия. Демонстрацията може и да спре скоро, но пропагандният ефект от ударите е вече налице.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка