Русия настоява и кюрди да участват в преговорите за Сирия в Женева

Pan.bg 04 фев 2016 | 04:58 views (1820) commentaries(0)
img
Русия настоява за максимално широко представителство на умерената сирийска опозиция на новия кръг от преговори, които са запланувани на 25 февруари. Иска се към опозицията да бъдат причислени и кюрдите, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов.

"Кюрдите, като представители на реална сила с политическо и военно влияние, контролираща значителна част от сирийската територия, имат пълно право и са длъжни да участват в преговорния процес и вземането на решения, които са свързани с определяне на бъдещото развитие на Сирия", каза Гатилов. Русия разчита, че участниците в Международната група за поддръжка на Сирия, която ще се събере на 11 февруари в Мюнхен, ще се изкажат за продължаване на преговорния процес и няма да бъдат препятствие за него, добави той.

"Много ни се иска да разчитаме, че членовете на тази група ще се изкажат в полза на продължаване на процеса и никой няма да поставя каквито и да е било препятствия, така че този процес все пак да бъде стартиран", подчерта той. Прекъсването на междусирийските преговори в Женева няма да попречи на усилията на Русия в борбата срещу тероризма в Сирия, каза той. Това са два напълно различни въпроса и ние нееднократно сме заявявали, че приоритетен въпрос за нас и преди всичко за сирийските власти - това е борбата с тероризма", подчерта той. Ето защо ние винаги сме казвали, че тази борба ще продължи", посочи Гатилов.

pik.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка