Warning: getimagesize(http://static.webvariant.com/imagebank/cache/boyan_chukov-200x184.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Събитията в Близкия Изток навлизат в решаваща фаза

Pan.bg 09 фев 2016 | 16:57 views (1586) commentaries(2)
img /Поглед.инфо/ Границите в региона на Ефрат и Тигър „дишат“. Процесът на преформатиране на Ирак и Сирия стартира. За Ирак от много време се говори, че предстои неговото разпарчетосване. Разпадaнето ще бъде на три части, по етноконфесионален признак. В региона със своите интереси гастролират множество регионални фактори. В редица анализи се говори за Турция, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и т.н. като самостоятелни играчи. В действителност в момента в Близкия Изток имаме сблъсък между геополитическите интереси на САЩ и Русия. Рияд, Анкара, Доха и други са само обикновенни „пешки“ в стратегията на Вашингтон. Американците, съгласно традицията, са виртуози в т.н. proxy war (война с чужди ръце). Русия и Иран не са съюзници в истинския смисъл на думата. Москва и Техеран са ситуационни партньори в Сирия. Важно е да се отбележи и поведението на Израел в нарастващата конфронтация между Русия и САЩ. Израелското военно командване е вкарало руските самолети в Латакия в своята система за опознаване „чужд-свой“. Изключена е възможността за сблъсък между руски и израелски пилоти. Израелските ВВС са заложили руските военни самолети в региона като „свои“ в израелската система за разпознаване. Турците отказаха да постъпят по този начин въпреки, че между американските и руските ВВС има координация на полетите в региона.

Официалният представител на МО на Русия генерал-майор Игор Конашенко заяви, че има „сериозни основания да се подозира интензивна подготовка на Турция за военно нахлуване на територията на Сирия“. Анкара отказа рутинния полет на руски наблюдатели над турска територия съгласно Договора за открито небе. Ахмед Давутоглу заяви без повод, че „Турция има право да предприема всякакви мерки за защита на своята сигурност“. Турският премиер нападна Москва, че се опитва с думите на Игор Конашенко „да отвлече вниманието от своите престъпни действия“ в Сирия. Веднага след това Рияд заяви, че въоръжените сили на Саудитска Арабия са готови за участие в наземна операция в Сирия. Прозират плановете за разчленяването на сирийската територия: по крайбрежието на Средиземно море да се създаде образувание за алавитите, на север де се реализира мечтата на Анкара – образувание под турски контрол на туркменска зона, Алепо, Хомс, Хама и цетралната част на Сирия да се предостави на сунитите под опеката на Саудитска Арабия, кюрдските райони да отидат под контрола на Кюрдския автономен регион (Ирак), който е под ръководството на проамериканския и протурски лидер Барзани и т.н. Голандските възвишения по този начин остават окончателно на Израел. Бившият служител на френското разузнаване Ален Родие твърди, че „желанието на Рияд да изпрати войски на сирийска територия не му изглежда реалистично“. Саудитците добавиха към своето „войнствено“ изявление, че ще се консултират със своите съюзници в Йемен, преди да вземат окончателно решение. Ален Родие допуска, че най-много Рияд да изпрати спецназ, което е много модерно в последно време. Но френският разузнавач счита, че този подход само „впечатлява публиката и върви като за кино“. Очевидно е, че Саудитска Арабия иска да си вдигне цената преди окончателното разпарчетосване на Сирия и Ирак. Анкара се намира в неприятна ситуация. Ален Родие е категоричен, че „ако Ердоган реши турската войска да премине сирийската граница, то той се поставя извън международните закони, няма резолюция на ООН“. Френският разузнавач продължава: „Ако Ердоган навлезе на сирийска територия, то той не може да се позове на член 5 от устава на НАТО, който задължава страните-членки да му окажат помощ“. Очевидно е, че Русия никога няма да навлезе в турска територия, за да бъде в сила член 5-ти от устава на Североатлантическия съюз. Нахлуването на Турция на сирийска територия рискува неизбежно да се срещне директно с руската авиация. Това ще бъде катастрофално не само за Ердоган, но и за Анкара.

ВВС в едно свое филмче разигра Третата световна война, която е с употреба на ядрено оръжие. Истината е, че даже член 5 от устава на НАТО няма да накара двете свръхсили да си разменят ядрени удари. Франция може да задейства своята ядрена трияда, само ако Русия нанесе ядрен удар върху френска територия или руски сухопътни войски навлязат на френска територия. А това е изключено. Англия не разполага със сериозен ядрен потенциал, нито с достатъчно носители на ядрено оръжие. С което стигаме до логичния извод, че ако се ползва тактическо ядрено оръжие, то ще бъде употребено срещу „пешките“ в Голямата игра. При необмислен и агресивен силов ход от страна на Анкара, турците рискуват не само черноморския си флот, но и териториалната цялост на своята страна.

a-specto.bg

Боян Чуков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Илюминат - ренегат 09 фев 2016, 18:27
   
  8
   
  0

  Дааа,именно това е действителнастта!

 2. #2
  Само ги чака 09 фев 2016, 21:36
   
  3
   
  0

  С чаршафосците поне на първо време никой няма да се занимава,т.е. докото се шматкат в зоните контролирани от ДАЕШ.За кюрдите САЩ и Русия като че ли имат негласно споразумение.Остават турчорите.Русия само ги чака да си покажат носа извън турска територия и ще ги размаже с ярост на мечка събудена от пчели в бърлогата.Ердухан може само да се дърви на еврогейовете.Навсякъде другаде го чака як кютек.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка