Warning: getimagesize(http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201602/20160210.somsjxljpw.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Три сценария за действията на Русия, ако турците и саудитците нахлуят в Сирия

Pan.bg 10 фев 2016 | 08:39 views (2809) commentaries(0)
img Руското министерство на отбраната изрази подозрения, че Турция се готви да нахлуе на територията на Сирия. Според информация в медиите и Саудитска Арабия може да изпрати в Сирия хиляди бойци от спецчастите. „Руски дневник“ направи анализ как руските военни, които вече пет месеца нанасят въздушни удари по ислямистите в Сирия, биха могли да реагират на такива стъпки от страна на Анкара и Рияд на руските военни.Руските военни експерти Виктор Мураховски, главен редактор на списание „Арсенал отечества“, и Михаил Александров, водещ експерт в Центъра за военно-политически изследвания на Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО), коментираха как Русия може да реагира на нахлуване в Сирия на турците и саудитците.

За саудитците не е толкова лесно да пратят войски в Сирия, защото Саудитска Арабия не граничи със Сирия. Рияд има два варианта – да осигури прехвърляне на военни част през Ирак или да нахлуе в Сирия през Турция.

Само че за Рияд използването на иракски коридор може да се окаже проблематично. По-рано, дори когато малки подразделения на саудитската армия са навлизали на иракска територия, Багдад е реагирал изключително неодобрително и е обявявал подобни действия за агресия. Вторият вариант – да нахлуе през Турция – изглежда по-вероятен на този фон. Още повече че в материал на британския в. „Гардиън“ ( Guardian), в който се съобщава за плановете на саудитците, се посочва готовността им да координират действията си с Анкара.

Първи вариант – руски десантчици на границата между Сирия и Турция

Експерти посочват, че прехвърлянето на хиляди бойци от спецчастите от Саудитска Арабия в Турция и изпълнението на операция за нахлуване в Сирия ще изискват сериозна подготовка и за нея ще бъде необходимо на турска територия да бъдат разположени войски. Това не може да остане незабелязано и ще изисква време. Очевидно е, че силите на президента Башар Асад ще удвоят вече полаганите усилия да затворят сирийско-турската граница и да не допуснат интервенция.

Ако обаче сирийците не успеят да блокират границата, то Русия може да им помогне, като прехвърли там десантна дивизия, прогнозира Александров. Като цяло експертите са на мнение, че сценарият саудитците да се намесят не е реалистичен, докато евентуално нахлуване на турски военни части не може да се изключи напълно. Още повече че и преди турски военни вече са влизали в северната част на Ирак в райони, където живеят кюрди.

Втори вариант – помощ при подготовката на войници и доставката на оръжие

Това е най-вероятният сценарий, тъй като кюрдите, които искат автономия, са основният проблем на Турция от десетилетия. Ако турски военни навлязат в кюрдските райони, руските части най-вероятно няма да влязат в пряка конфронтация с турците. Руснаците наистина могат да окажат помощ при подготовката на войници и чрез доставки на оръжия. Сирийските и турските войски ще бъдат от двете страни на разделителната линия, докато вътре в самите кюрдски територии на Сирия ще се води ожесточена война на кюрдското опълчение срещу турската армия.

Експерти отбелязват, че турците вече няма да могат да завладеят Алепо, разположен в северната част на Сирия, тъй като градът е откъснат от сирийско-турската граница от армията на Башар Асад. Затова възможностите за придвижване на турската армия в това направление са твърде ограничени.

Трети вариант – битки с руската авиация

В същото време, ако турската армия на се ограничи само с районите с кюрдско население и влезе на територията, контролирана от сирийските военни, има вероятност за преки стълкновения с руските военни – въздушно-космическите сили на Русия. Руската федерация може да окаже авиационна подкрепа на сирийците. Боеве с руската авиация обаче означават да се обяви война и в този случай можем да си представим ситуацията, при която Руската федерация започва да нанася удари вече и по територията на Турция.

Конфликт със страна-членка на НАТО прави непредсказуемо развитието на събитията при такъв сценарий. Според експертите това е най-малко вероятната перспектива. bliz
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка