Reuters: Путин и Ердоган: Идлиб ще бъде прочистен от всички групировки, смятани за терористични от ООН

Pan.bg 06 мар 2020 | 10:46 views (1068) commentaries(0)
img Решени "да се борят срещу всякакви прояви на тероризъм", Русия и Турция обещаха да унищожат всички групировки, признати като терористични от Организацията на обединените нации.
Москва и Анкара декларираха готовността си да унищожат всички групировки, които според Съвета за сигурност на ООН се смятат за терористични, заяви руският дипломат №1 Сергей Лавров, четейки съвместния документ, приет в края преговорите между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, цитира думите му Reuters.
Русия и Турция изразиха своята "решимост да се борят срещу всякакви прояви на тероризъм и да унищожат всички терористични групи, които Съветът за сигурност на ООН призна за такива. Заплахата за цивилното население и инфраструктурата не може да бъде оправдана под какъвто и да е предлог “, се казва в документа на двете страни, които подчертават поддръжката им към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия.
Освен това, двете страни подчертават важността на предотвратяването на влошаващата се хуманитарна ситуация в страната, защитата на цивилното население и осигуряване на хуманитарна помощ за всички нуждаещи се сирийци.
"Сирийският конфликт няма военно решение и трябва да бъде разрешен чрез политически процес, организиран и проведен от самите сирийци в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в декларацията, чийто текст цитира Reuters. В нея също така се отбелязва значението на приноса „за доброволното и безопасно завръщане на бежанци и изселени лица в домовете им в Сирия“.
Коридор за сигурност

Освен това Русия и Турция се договориха да обособят коридор за сигурност около пътя от Алепо до крайбрежната провинция Латакия (M4) в Северна Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, след преговорите между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. „Създайте коридор за безопасност на шест километра на север и на шест километра южно от пътя М4. Конкретните параметри за функционирането на този коридор ще бъдат съгласувани между министерствата на отбраната на Русия и Турция в продължение на седем дни ", каза той пред журналисти, когато прочете съвместния документ, приет в края на двустранните преговори в Москва.
Заседанията на тесните и разширени комисии под председателството на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган продължиха повече от шест часа вчера в Москва.
Съвместният документ
Руският и турският президенти успяха да координират съвместен документ за регулиране на ситуацията в Сирия, който предвижда преди всичко прекратяване на огъня, което трябва да влезе в сила в полунощ и според което Турция е изпратила допълнителни сили в Идлиб в консултация с Русия.
Освен това двете страни отбелязаха необходимостта от продължаване на съвместната работа в рамките на формата на Астана (днес Нурсултан), докато Анкара изрази желание да продължи сътрудничеството си с Русия въз основа на взаимно уважение. Реджеп Тайип Ердоган покани Владимир Путин в Турция за 100-годишнината от дипломатическите отношения между двете страни.

Reuters
Снимка: © REUTERS / Khalil Ashawi
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка