COVID-19: американските войски се евакуират от базите в Ирак и Сирия

Pan.bg 17 мар 2020 | 13:07 views (1145) commentaries(0)
img
Pan.bg
"Заради коронавируса американските военни се евакуират с хеликоптери от военни бази в Ирак. Изострената ситуация с разпространението на коронавирусната инфекция в Ирак и Източна Сирия принуди американското военно командване да предприеме спешни мерки и да започне евакуацията на военнослужещи от американските бази в Западен Ирак", съобщи The Diplomat.
В момента има информация, че американските военни се евакуират от такива военни бази и съоръжения като К1 и Ниневия, обаче се съобщава за полети на американските вертолети над цялата територия на Ирак и част от територията на Сирия.
Евакуацията на американски военни също се извършва от някои от наблюдателни пунктове и военни бази в източната и североизточната част на Сирия. The Diplomat съобщава, че американските военни, евакуирани с хеликоптери, се събират в по-големи военни съоръжения в Ирак, откъдето е вероятно в близко бъдеще ще започне евакуацията на военнослужещи и персонал със самолети.
Въпреки това редица арабски медии излизат с противоречива информация, съобщавайки, че в действителност евакуацията не е свързана със заплахата от коронавирусната инфекция COVID-19, а се дължи на обстрела на военните бази от проиранските военни части , което обаче е доста спорно.
„Съществуват много сериозни съмнения относно факта, че евакуацията на американските войски е свързана с ракетните атаки, защото при необходимост, членовете на "Катаиб Хизбула" могат лесно да обстрелват с ракети и по-големи военни бази на САЩ в Ирак. Предвид неблагоприятната ситуация с COVID-19, във Вашингтон очевидно решиха да не застрашават своите военни“, отбелязват някои наблюдатели, цитирани от The Diplomat. Официално от страна на САЩ все още не са коментирани причините за евакуацията на своите военни от Ирак и съседна Сирия.Източник: The Diplomat
Снимка: © US DOD
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка