Мускули, направени от изкуствени протеини, се самовъзстановяват за секунди /ВИДЕО/

Pan.bg 28 юли 2020 | 15:14 views (827) commentaries(0)
img
pan.bg

Учените са създали материал от протеини, които не съществуват в природата. От него ще бъде възможно да се направят „мускули“ и „кожа“ за роботи. Особено приятно е, че това вещество лекува повредите самостоятелно за буквално секунди.

Постижението е описано в научна статия, публикувана в списанието Nature Materials.

Много изследователски групи по света работят върху роботи с меки „мускули“ и „кожа“. Въпреки това, такива материали неизбежно се износват, когато такъв "мускул" се свива и отпуска много пъти, а кожата се разтяга и свива отново. В допълнение, "кожата", която е постоянно в контакт с твърди предмети, също може да се повреди рано или късно.

Живите тъкани непрекъснато се обновяват, така че не се страхуват от подобни приключения. Независимо от това, леките наранявания се лекуват от организма сами. Но как може роботите да получат способността да се регенерират по този начин?

Учени от Германия и САЩ са проучили решение от дивата природа. Те взеха за основа протеините на калмари. Последните са известни със способността си да се възстановяват. Въз основа на този модел изследователите са проектирали изкуствени протеини, които не съществуват в природата. За тяхното производство в ДНК бактерии са въведени изкуствени гени.

Оказало се, че полученото вещество е много силно. И когато образува микроповреждане все върху нея, достатъчно е да се нагрее мястото на "раната" и след няколко секунди целостта на биополимера се възстановява. Това се отличава от други самовъзстановяващи се материали (както изкуствени, така и живи тъкани), на които са нужни часове или дни, за да се „излекуват“.

„Успяхме да съкратим типичния 24-часов лечебен период до една секунда, така че нашите меки [изкуствени] базирани на протеин роботи да могат да се поправят сами“, казва първият автор Абдон Пена-Франчес (Abdon Pena-Francesch) от Института за интелигентни системи Макс Планк. "В природата самолечението отнема много време. В този смисъл нашата технология превъзхожда природата."

Новият материал има и екологично преимущество. Той е биоразградим (все пак е протеин, макар и изкуствен). Така че, ако се изпусне в околната среда, веществото няма да му причини значителна вреда. Но не е необходимо да го изхвърляте на депо: използваният биополимер може да бъде рециклиран и пуснат обратно в действие.

Недостатъкът на новия материал е относително високата му цена. Продуктът за напреднали технологии ще струва значително повече от стандартните пластмаси на петролна основа.

Източник: vesti.ru Снимка: EPA

Превод и редакция: pan.бг

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка