Продължение на разказа за въздушния двубой между Дикинсън и Бруно Мусолини.

Pan.bg 03 мар 2021 | 11:58 views (695) commentaries(0)
img
pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово

С най-тесни завои, двамата се насочват отново един към друг, а двубоят се развива изключително бързо. Американецът опитва всяка една заучена маневра, но италианецът успява да ги избегне и дори контрира с още по-ловки. Мощността на мотора му дава по-голяма скорост, която на моменти е критична за развитието на боя. Натоварен до краен предел, двигателят на Дикинсън започва да трепери, а вибрациите му пречат на точната стрелба. Има моменти, в които Мусолини изпълва изцяло мерника му, но въпреки това, стрелбата е неточна. С цял антураж от маневри нагоре, надолу, по гръб, в свещ, в отвесно гмуркане, пилотите продължават своя опасен танц. Дикинсън си спомня, че никога не е очаквал след толкова много куршуми да остане жив. При всеки удобен момент той обстрелва Бруно Мусолини, но и италианецът продължава своята стрелба.
Противниците започват да губят височина и от 4500 м. се озовават на едва 2000 метра. В този момент Дикинсън разбира, че е прострелян – от лявата му мишница започва да се стича кръв надолу по ръката. Зашеметен за миг, той прави фатална грешка – изплъзва се настрана, гмуркайки се надолу с пълна скорост. Бруно Мусолини веднага схваща положението и светкавично се впуска след него, като не спира да го обстрелва. Именно в този момент Дикинсън прибягва до един стар трик. Намалява мотора, като същевременно дава пълно ляво крило и пълно дясно кормило. Това действа като своеобразна въздушна спирачка и Мусолини го подминава като оголва гърба си. Някой от куршумите явно засяга италианеца, защото капитанът забеляза полюляване на самолета. В този момент се смята, че Бруно е получил своята рана в крака. Само за секунди обаче самообладанието му се възвръща и двубоят започва с нови сили.
Арената се пренася на 800 м. височина в нов 18 минутен рунд. Картечните изстрели продължават да разкъсват двата самолета, а Дикинсън си спомня: „Палците на краката ми се свиха, а стомахът съвсем празен се залепи за гърба ми. Усетих силен удар, който раздроби уредната дъска и я превърна в разбъркани, висящи жици и тръби. Парчета стъкло от бордните уреди се пръснаха и почнаха да ме раняват по лицето. Помислих, че всичко вече е свършено”. Дикинсън решава да
извърши една последна отчаяна маневра, едновременно с това обаче развива шалчето си за да хвърли ръкавицата. Американецът започва да изтегля машината си като за лупинг, но вместо това се приплъзва на страна и излиза гърбом. В този момент прицелът му заема площ, която не може да бъде пропусната. Дикинсън се свива на седалката си в очакване да бъде разстрелян от италианеца, който обаче не успява. Позицията му е открита. В момента, в който пръстите му достигат спусъка, той вижда вдигната ръка на Мусолини, която пуска своето шалче с ръкавицата. Капитан Дикинсън побеждава.
По късно американецът споделя: „Радвам се, че моят съперник не знаеше, че и аз бях съвсем готов да направя същото нещо”. Двамата противници се поздравяват от въздуха и се насочват към летищата си. Капитан Дикинсън се завръща само с една рана, което е очудващо, защото механиците му регистрират цели 326 попадения в самолета. След този полет Бруно Мусолини вече не е командир на въздушните сили при Палма де Майорка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка