Непознатите истории на авиацията...

Pan.bg 06 апр 2021 | 10:14 views (420) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово


През 1936 г. се провежда Първата международна въздухоплавателна изложба в България, състояла се в София от 21 май до 21 юни. Неин инициатор и организатор е Българският аероклуб.

Председател на изпълнителния комитет е: майор Иван Ножаров, а членове-майор Георги Дреников, Йончо Йоневски, капитан Никола Кокилев и Васил Кулев. Тяхната идея е да се даде на изложбата не търговско-рекламен, а научно-пропаганден характер.

Показаните експонати трябвало да запознаят посетителите с развитието на въздухоплаването, със законите, които позволяват летенето, със строежа на въздухоплавателни уреди, двигатели и начина на действието им, а така също и с тяхното приложение.

В изложбата са организирани отдели, които представят различна област от въздухоплаването и дават на посетителя пълна визуална представа за въздухоплаването и приложението му.
Всеки от единадесетте тематично свързани отдела се подготвя от уредник, а главен организатор и координатор на цялата дейност е Васил Кулев, секретар на Българския аероклуб.

Във връзка с изложбата Българският аероклуб отпечатва вестник „Белите Орли”, в който са поместени много снимки и статии от известни личности, свързани с авиацията, както и пътеводител с подробна информация за наличните експонати във всеки отдел, разпределени така:

Отдел Първи: Развитие на световното въздухоплаване. Уредник Васил Кулев. Представя: модели на летателни апарати от началото на тяхната поява и усъвършенствани през годините, диаграми за постижения на скорост, височина, изминато разстояние и др.

Отдел Втори: История на българското въздухоплаване.Уредник Никола Кокилев Представя: макет на „Първото бойно летене в световното военно въздухоплаване”, модел на самолет „Блерио”, с който се извършва първият полет в българско небе, бойният самолет ДФВ, исторически снимки на самолети и български пилоти участвали във войните 1912-1918г., табла, посветени на загиналите български летци, снимки направени от въздуха, самолетната бомба тип „Симеон Петров”, позиви пуснати от самолет над Одрин през 1912г., летателна книжка с донесение от Балканската война,1913г. и др.

Отдел Трети: Атмосфера.Уредник Димитър Бакалов Представя: научни апарати, модели, чертежи и др. демонстриращи свойствата на атмосферата и процесите в нея, аерологически и метеорологически уреди,организацията на службата за времето във въздухоплаването, въздухоплавателни сведения за времето, синоптични карти, статистики, диаграми и др.

Отдел Четвърти: Физически основи на летенето. Уредник инж. Кирил Петков. Представя: научни апарати, модели, чертежи и др. обясняващи принципите на динамичното летене.

image

(следва
продължение)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка