Из авиационната история:de Havilland DH.106 Comet - първият пътнически реактивен самолет

Pan.bg 27 юли 2021 | 11:18 views (492) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово


На 27 юли 1949 г. се състои първия полет на първия в света реактивен пътнически самолет Де Хaвилeнд ДХ-106 „Комета“. На 11 март 1943 г. Кабинетът на Обединеното Кралство сформира комитет със задачата да определи нуждите на кралската авиация след приключване на Втората световна война. Една от неговите препоръки е изработването на трансатлантически пощенски самолет, който е способен да пренася товар с тегло 1 тон и да се движи със скорост от 640 км/ч. Заинтересована от това предизвикателство е авиокомпанията „Де Хавиленд“, която вижда възможност да опровергае тогавашната репутация на реактивните двигатели на изразходващи прекалено много гориво и ненадеждни за тази роля. Тя печели проекта, поради влиянието на нейния собственик Джофри де Хавиленд, в качеството си на член на комитета.

През 1946 г. е сформиран дизайнерски екип начело с главен инженер Роналд Бишъп, който е изобретателя на лекия бомбардировач Де Хавиленд ДХ-98 „Комар“ – една от най-бързите и успешни конструкции по време на Втората световна война. След редица неконвенционални решения, Бишъп се спира на 20-градусов дизайн на крилата, корпус с места за 36 пътници и заменя предишните двигатели Халфорд Х-2 „Гоблин“ с много по-силните Ролс-Ройс „Ейвън“. През декември 1947 г. самолетът е кръстен ДХ-106 „Комета“. През 1947-1948 г. Де Хавиленд подлага конструкцията на всевъзможни тестове за налягане и измятане на съставните елементи със сила от 19 кРа, равняваща се на 40 000 часа полети.

След всички проведени опити Де Хавиленд ДХ-106 „Комета“ излита за първи тестов полет от летище Хетфийлд на 27 юли 1949 г., който продължава 31 минути. Екипажът е съставен от главния пилот Джон „Котешкото Око“ Кънингам, прочут пилот на нощни полети от периода на Втората световна война, помощник-пилот Херълд „Тъби“ Уотърс, инженерите Джон Уилсън и Франк Рейнолдс, и наблюдаващ Тони Феърбрадър. В годините самолетът търпи различни подобрения, които носят имената „Комета-2“, „Комета-3“, „Комета-4“ и се произвеждат до 1964 г. Впоследствие броят на пътниците нараства до 56-81 души, размерите до 34 на 35 м, а скоростта до 840 км/ч. За целия период на производство са създадени общо 114 броя самолети от този тип, а измежду държавите ползватели на Де Хавиленд ДХ-106 „Комета“ са Англия, Франция, Аржентина, Египет, Мексико, Судан и др.

alt="image" border="0" />
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка