Орнитолозите разбраха как сухоземните птици прекосяват океаните без почивка

Pan.bg 08 сеп 2021 | 14:07 views (2489) commentaries(0)
img
pan.bg

Учени от Института за поведение на животните Макс Планк са установили как големите сухоземни птици прелитат стотици километри над океана без прекъсване и почивка. Статия за това е публикувана в списанието Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences.

Сухопътните птици, за разлика от водолюбивите птици, не могат да кацнат върху водата, за да си починат и затова са принудени да прекосят морето без да кацат. Ето защо дълго време сред наблюдателите на птици съществуваше убеждението, че те летят над водни препятствия само на тесни места, където разстоянието от бряг до бряг не надвишава 100 километра. Откакто орнитолозите започнаха да използват миниатюрни GPS маяци, се оказа, че това не е така, но остана загадка как птиците имат достатъчно енергия за дълъг полет.

В новото проучване учените, ръководени от Елхам Нурани, са използвали набор от данни за миграционни маршрути за няколко вида птици. Общо учените са анализирали 112 пресичания на море, извършени в рамките на девет години.

Тези данни бяха сравнени с метеорологични наблюдения и карта на въздушните потоци. Оказа се, че птиците не просто летят до целта по права линия в произволно време, но подхождат разумно. Наличието на попътен вятър играе ключова роля за тях, но това не е всичко.

Колкото повече температурата на морето надвишава температурата на въздуха, толкова по-мощни са образуващите се възходящи въздушни потоци. Именно с тях се оказа свързан избора на маршрут, тъй като издигащият се нагоре въздух позволява по-малко размахване на крилете и извисяване без значителни разходи на енергия.

Източник: gazeta.ru Снимка: Wouter Vansteelant

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка