Любопитни истории от света на авиацията…

Pan.bg 17 окт 2021 | 09:08 views (623) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - КрумовоПо повод годишнината ще Ви разкажем една любопитна история около авиационната бомба „Величко“. Информацията е публикувана в сп. „Нашата авиация“ от 1940 г.
По време на Балканската война (1912-1913 г.) аеропланът се използва за пръв път в реална бойна обстановка в Европа. Той служи не само за разузнаване, но с него се правят и опити за унищожаване на противника от въздуха. Статията посочва, че „ бомбовото дело“ среща най-радушен прием сред македоно-одрински чети и опълченски дружини. Те били снабдени с ръчни бомби, с които успешно разрушават ж.п. мостове. Инициаторът за широкото им приложение е капитан Стоян Величков. По това време той изнася лекции по бомбово дело в Школата за запасни офицери, в Кавалерийската школа, във Военното Н.В.Училище. По време на своите четения, капитан Величков настоява да се въведат в експлоатация и неговите аеропланни бомби. Но въпреки обширните му доклади, отразяващи техния потенциал, военното ръководство не предприема действия в тази насока. Едва след изричното настояване на българските летци, от Инженерното отделение при Щаба на армията телеграфират на капитан Величков да приготви 50 броя заредени аеропланни бомби, които той след няколко дни изпраща на летище Мустафапаша.

При превоз и носене бомбата е безопасна, тъй като двата й „спусъка“ се монтират преди излитане на аероплана. Възпламеняването може да стане единствено, когато тя падне на земята от голяма височина. Бомбата съдържа 8 кг експлозив на име „Цвет“, състоящ се от бертолетова сол (калиев хлорат) и динитротолуол. В резултат на избухването й се получава яма с дълбочина от около 1,50-1,80 м и диаметър 3 м. Бомбите са получени във Въздухоплавателното отделение, но пилотите не ги използват, тъй като не са запознати с конструкцията им. На 13 декември 1912 г. капитан Величков, който със своята военна част е в гр. Кешан, е извикан спешно на летище Мустафапаша. Още с неговото пристигане започват опитите с бомбопускане. Особен интерес да участват в тях проявяват Радул Милков, Асен Йорданов, руснакът Николай Покровски и завърналият се от Русия Сотир Черкезов. Останалото се превръща в история…
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка