Роувърът Yutu-2 разкри загадката на тайнствения “Лунен куб”

Pan.bg 12 яну 2022 | 09:53 views (732) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: nationalgeographic.bgЗагадката на мистериозния "Лунен куб" вече е разкрита.
В началото на декември китайският роувър Yutu-2 засече обект на Луната, който изглеждаше като сив куб, очертаващ се на лунния хоризонт.


В началото на декември китайският роувър Yutu-2 засече обект на Луната, който изглеждаше като сив куб, очертаващ се на лунния хоризонт.
© CNSA/Our Space

В началото на декември китайският роувър Yutu-2 засече обект на Луната, който изглеждаше като сив куб, очертаващ се на лунния хоризонт. Китайската национална космическа администрация (CNSA) нарече обекта „мистериозна хижа“, намеквайки шеговито, че кубът може да е извънземна “къща” или космически кораб. Медиите го кръстиха “Лунният куб“.

CNSA определи местоположението на обекта, изчислявайки, че ще е нужно едномесечно преминаване на разстоянието от първоначалното място, където роувърът прави снимка на "лунната хижа" до мястото, където се намира самия обект.

След няколко седмици подготовка и “шофиране” през лунния пейзаж, Yutu-2 се приближава достатъчно, за да може да установи, че „мистериозната хижа“ всъщност е просто скала, която дори не е оформена като куб, и е много по-малка от първоначалните предположения.

Геометричният вид на обекта е резултат от игра на перспектива, светлина и сянка.

Най-новата снимка, направена от лунохода и показваща ясно какво всъщност представлява той, е публикува в петък (7 януари) в блога Our Space.
Най-новата снимка на "Лунния куб" разкрива какво предствлява всъщност той - "просто скала".

Най-новата снимка на "Лунния куб" разкрива какво предствлява всъщност той - "просто скала".

Публикацията цитира един от наземните навигатори на роувъра, който казва, че “скалата е оформена като заек, с по-малки камъни пред него, които приличат на морков”. Името на роувъра – Yutu, означава "нефритен заек", и лунната скала вече носи същото име.

„Повърхността на Луната представлява 38 милиона квадратни километра скали, така че би било изключително да се окаже нещо друго“, написа в Twitter журналиста Андрю Джоунс. „Но макар и малка, скалата “Нефритеният заек” ще бъде монументално разочарование за някои хора“, добавя той.

Yutu-2 достига Луната през януари 2019 г., когато спускаемият апарат Chang'e-4 докосва нейната повърхност и спуска роувъра по рампа. Това е първата мисия, която каца от обратната страна на естествения спътник на Земята.

За тези три години Yutu-2 изминава над 1 км, разкрива изненадващо дълбок слой лунна почва и идентифицира скали от лунната мантия, избутани към повърхността, след като астероид се разбива в Луната преди милиарди години.

Тъй като роувърът оцелява дълго след първоначално планираната си тримесечна мисия, Yutu-2 използва свободното си време за преследване на "дивото лунно кубче", пише Science Alert.

image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка