Любопитни факти от света на авиацията

Pan.bg 19 яну 2022 | 12:50 views (438) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово


Късно вечерта на днешния 19-ти януари, през 1915 г., два германски дирижабъла под прикритието на нощта прелитат над Ламанша и бомбардират градчетата Грейт Ярмът, Шерингъм и Кингс Лин. За целта преодоляват над 640 км в едната посока. При нападението загиват четирима души и още 16 са ранени. Но много по-голям от човешките и материални жертви е психологическият ефект. Островът вече не е недосегаем за противника, а вярата в собствената неуязвимост е сериозно подронена.

Ламаншът e едно от големите авиационни предизвикателства, преодоляно от пионерите в световната авиация – с балон от Жан Пиер Бланшар през 1785 г., със самолет от Луи Блерио през 1909 г. и без междинно кацане в двете посоки със самолет от Чарлз Ролс през 1910 г. Събития, приветствани за времето си като върхови постижения на човешката инженерна мисъл и предвестници на свят, в който разстоянията вече не са пречка, а морската повърхност не е непреодолимо препятствие.


Първата световна война много бързо унищожава възторга от всичко това и припомня пророческото изказване на Хърбърт Уелс, направено след полета на Блерио – „Oт военна гледна точка, Англия вече не е недостъпен остров.“ („England is no longer, from a military point of view, an inaccessible island.“). Великобритания – владетелката на океаните, разбира по най-трудния начин, че е уязвима при нападения от небето.

След тези рейдове германските дирижабли спокойно се завръщат в базите си – британските зенитчици и колегите им от прожекторните отделения не успяват да работят в синхрон. Английските пилоти могат да противодействат по един единствен способ – като се издигнат над дирижабъла и пуснат върху него няколко бомби. По-късно британските самолети са въоръжени със специално създадени за целта фугасни патрони, изстрелвани от картечници. Последната бомбардировка на дирижаблите е на 5-ти август 1918 г. когато англичаните успяват да свалят един от петте дирижабъла, прихващайки го още при подхода му към острова.

През Първата световна война с дирижабли и аероплани са извършени около 51 нападения над Великобритания, като цел на 12 от тях е Лондон. Най-успешната бомбардировка над Лондон за германската авиация е на 8 септември 1915 г. Убити са 18 души, 28 са ранени и са нанесени материални щети за сумата от £9, 616.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка