Непознатите истории от авиацията

Pan.bg 25 яну 2022 | 10:43 views (659) commentaries(0)
img пан.бг
Източник:Музей на авиацията - КрумовоДнес ще Ви разкажем за това как се е осъществявало взаимодействието между авиацията и противовъздушната отбрана (ПВО) по време на Втората световна война. Информация за това намираме в наръчник, подготвен от полк. В. Величков.
Според тактическите виждания за този исторически период пълната противовъздушна отбрана се състои от четири фактора: въздушни изтребителни части, противовъздушна артилерия, предупредителна служба и пасивни средства (противогазови, противопожарни, санитарни и др.). Пълното взаимодействие между съответните части може да се упражнява само при наличието на обединено командване, еднакви задачи по време и място, подробно изработен план за взаимодействие през деня и нощта и чрез безупречна радио-свързочна мрежа в изтребителните части, противовъздушната артилерия и между тях.

Полк. Величков се спира подробно върху взаимодействието между изтребителните части и противовъздушната артилерия, чиято цел е да защити както войските, така и важни военни и стопански обекти на страната. Той подчертава, че за пълноценното изпълнение на задачата, противовъздушната артилерия следва да взаимодейства с изтребителните части по конкретна методика, различна за отделните части на денонощието.
Преди започване на действия от страна на въздушните войски, противовъздушните артилерийски части трябва своевременно да бъдат предупредени за прелитането на собствените самолети като бъдат указани началото, времето и края на прелитането през района; посоката и височината на летене; броя и строя на самолетите; радиосигналите и ракетите, които ще подават, в случай че бъдат обстрелвани с предупредителни изстрели и др. Когато прелитащите самолети са само изтребители, които търсят противника за въздушен бой, трябва да се установят радиосигналите, които изтребителите ще дадат преди да атакуват противника. По тези радиосигнали артилерийските части ще прекратят огъня си, докато получат отново сигнал да продължат с атаката. Третият начин на взаимодействие през деня, регламентира случаите, в които изтребителите охраняват нашите самолети. Тогава артилерийските части трябва своевременно да бъдат предупредени за взаимодействието по силата на първите два метода.
Следва продължение…
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка