Непознатите истории на авиацията - 2

Pan.bg 27 яну 2022 | 09:24 views (737) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - КрумовоДнес продължаваме с представянето взаимодействието между българската авиация и противовъздушна отбрана (ПВО) през нощта по време на Втората световна война.
Полк. Величков очертава няколко конкретни метода на взаимодействие по време на тъмната част от денонощието. В случай, че войските извършват поход в часовете, в които ще има полети над тях, своевременно се дават указания на противовъздушната артилерия за началото, времето и края на летенето; посоката и височината на летенето; опознавателните радио, светлинни и ракетни знаци; дали при двубой между наши и противникови самолети артилерията ще открива огън или не. Друго указание гласи, че когато войските са на позиция за отбрана, взаимодействието между артилерия и собствени изтребители се подпомага от дейността на далечната предупредителна служба и противовъздушни батареи.

Взаимодействието между авиация и ПВО в случая също може да се осъществява по различни начини. Предупредителните уреди улавят противниковите самолети и дават непрекъснато данни на противовъздушните батареи и прожекторите. Едновременно с това тези данни се изпращат и на нашите изтребители, които се насочват към целта. Прожекторите осветяват противника, а ПВО батареите започват стрелба по него. Когато нашите изтребители приближат целта за атака, батареите прекратяват огъня, а след атаката изтребителите подават радиосигнал, с който стрелбата се възобновява. Разбира се, има случаи, когато противовъздушната артилерия не атакува целта, а прожекторите само я осветяват. Тогава нашите изтребители я прихващат и започват атака. Освен чрез комбинирана атака, изтребителите и ПВО артилерията могат да действат разделно по участъци. При такава ситуация се определя един сектор от затворена зона, който артилерията отбранява и в който при въздушно нападение не стреля. В същия сектор нашите изтребители изчакват противниковите самолети за въздушен бой. Алтернативен план за действие се прилага, когато далечната предупредителна служба не успее навреме да извести артилерията за появата на противникови самолети. Тогава последните, преминавайки отбранителния регион, са посрещнати от огъня на противовъздушните батареи, докато нашите изтребители започнат да прехващат всеки оттеглящ се или преминаващ границата на региона противников самолет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка