Любопитни факти от света на авиацията...

Pan.bg 08 май 2022 | 16:47 views (407) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово


По повод отбелязването на Деня на Червения кръст - 8 май, ще Ви разкажем за първото международно състезание за оказване на помощ от въздуха.
То е организирано от унгарския Червен кръст и се е провело на 11 и 12 юни 1937 година. В състезанието взели участие самолети, строени специално, или приспособени за пренасяне на болни и ранени. Те се оценявали както от чисто авиационна гледна точка: постижения, екипировка и др., така и спрямо възможностите за безпроблемно и удобно внасяне на болни, разположението на носилките, мястото за медика, аптечките и т.н.
Самолетите изпълнили три основни задачи. При първата - излетели за да вземат няколко „болни“ от конкретно посочено летище и да ги превозят до Будапеща. Оценката се определяла от времето за изпълнение. Втората задача се състояла в осигуряването на лекарства за наводнено село. Медикаменти, поставени в кутия с размери 25 х 20 х 10 см. и тегло 2 кг., трябвало да се хвърлят с парашут в центъра на кръг с диаметър 100 м. В третата задача участниците прехвърляли единия край на въже, завързано на брега, през корпуса на кораб, потъващ на 375 м. от брега, като с въжето изтегляли пътниците от кораба. Точките, спечелени при изпълнението на всяка задача се сумирали с първоначалните оценки и така се определял победителят.

Освен състезанията били показани и множество демонстрации на различни аварийни ситуации, в които самолетите били използвани за целите на Червения кръст.
За съжаление, данни за участниците и победителите в състезанието няма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка