Любопитни факти от света на авиацията...

Pan.bg 19 май 2022 | 10:47 views (366) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово


На 19 май 1918 г. в полет загива пилотът Раул Люфбери. Той излита със самолета си Нюпорт 28, за да прихване немски Румплер с вражески екипаж. По време на битката картечницата на Румплера улучва Нюпорта, който се завърта обратно. Люфбери не е закопчал коланите си и пада върху метална ограда в близкото селище.
Жервас Раул Люфбери е роден на 14 март 1885 г. в Шамалие, Франция, в семейство на интелектуалци, с баща американец. През 1906 г. се преселва в САЩ, а през 1907-1909 г. служи в американската армия. През 1912 г. заминава във френските колонии в Югоизточна Азия и работи като механик при френския авиатор и пионер Марк Пурп. В началото на Първата световна война Пурп постъпва във френските ВВС като пилот, а Люфбери в „Чуждестранния легион” като механик. Към края на 1914 г. Люфбери е включен в пилотска програма и му е възложена разузнавателна мисия в „Ескадрила ВБ -106”. Малко по-късно се обучава на Нюпорт. През 1916 г. е включен в т. нар. „Американска ескадрила” във френските ВВС. По това време едно от неговите изпълнения в полет е кръстено „заход на Люфбери” и започва да набира популярност. Днес то е едно от основните умения на пилотите.

През 1917 г. Люфбери е приет в американските ВВС с чин майор. През пролетта на 1918 г. оглавява все още неофициално сформирания 94-ти въздушен полк, като основната му задача е да обучава младите пилоти на техниките на пилотаж в бойна обстановка. Негови ученици са известните Еди Рикенбакер и Дог Кембъл.
Раул Люфбери е прогребан с военни почести в Париж. Официално са му признати 17 свалени самолета. По думи на негови колеги се счита, че въздушните му победи са в пъти повече. В негова чест статуетката на годишната авиаторска награда „Хармън” представлява Люфбери, държащ самолет
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка