/ВИДЕО/: Откриха гигантски питон в американския щат Флорида

Pan.bg 25 юни 2022 | 10:31 views (903) commentaries(0)
img
pan.bg

Най-големият бирмански питон в историята на щата беше уловен във Флорида. Това е женска с дължина 5 метра и тегло почти 100 килограма. 13 килограма повече от предишния рекордьор, откриван някога в щата. Изследователите я примамиха в тропическия парк Евърглейдс и за да я хванат, използваха жива стръв - мъжки на име Дионис с фиксиран GPS тракер. Освен това женската не беше сама; в гигантската змия бяха открити 122 яйца. Това също се превърна в рекорд.

Ян Бартошек, биолог: - Тази женска е най-голямата змия, уловена някога във Флорида. Това е много впечатляващо животно. Ние фиксирахме 122 яйца от този питон. Обикновено средно в една се съдържат около 40 яйца. Само си представете колко е голям.

Дължината на повечето бирмански питони, живеещи във Флорида, достига до три метра. Въпреки това, в естественото си местообитание в Югоизточна Азия, змиите обикновено достигат пет и половина метра дължина, като най-голямата е 6 метра и повече.

Ян Бартошек, биолог: - От тези яйца се излюпват питони, които са със същия размер, като повечето от нашите местни змии. Такива животни трябва да бъдат отстранени от екосистемата, тъй като са опасни. Евтаназията на женските питони играе важна роля за спиране цикъла на размножаване.

От почти 10 години съществува програма за борба с бирманските питони. В опит да намалят популацията на опасния вид влечуги, служителите на организацията примамват женските от укритията с помощта на мъжки.Източник: 24.kz Снимка: ichef.bbci.co.uk Видео: Телеканал Хабар 24 / youtube

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка