Реставрираха скорострелно полско оръдие „Шнайдер“

Pan.bg 16 авг 2022 | 08:42 views (360) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com

Намиращият се на територията на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ екземпляр от 7,5-см скорострелно полско оръдие „Шнайдер“ претърпя възстановителни дейности с цел привеждането му в първоначално състояние, съобщават от учебното заведение.

Реставрацията на оръдието се извърши от цивилни служители Андрей Николов и Валери Стефанов от отдел „Логистично осигуряване“ на Военна академия „Г. С. Раковски“. Оръдието бе демонтирано, като се извършиха основни операции за неговото възстановяване. Трудности бяха срещнати при частичното възстановяване на дъгите и спиците на колелата, както и при демонтажа и монтажа на сменената част на колелата (шините).


Базовият модел на оръдието датира от края на XIX век, като то е представено на оръжейното изложение във френската столица Париж през 1900 г. През първото десетилетие на XX век, когато в българската армия протича процес на ускорена модернизация, по договор с фирмата „Шнайдер“ България получава 324 броя 7,5-см оръдия. В навечерието на Първата балканска война (1912 г.) всички дивизионни артилерийски полкове в българската армия разполагат с такива артилерийски системи. Оръдията са широко използвани по време на Балканските войни (1912 – 1913 г.) и на участието на България в Първата световна война (1915 – 1918 г.). Тези артилерийски системи остават на въоръжение в българската армия и през идните десетилетия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка