Биолог разказа как да се държим при среща с мечка в гората

Pan.bg 10 яну 2023 | 13:19 views (1027) commentaries(0)
img
pan.bg

През зимата мечките спят зимен сън, но по някаква причина могат да се събудят. Биологът Павел Глазков разказа как да се държим при среща със събуденото животно.

Както Павел Глазков каза на "Невским Новостям", мечката може да се събуди през зимата, ако е болна и не е натрупала достатъчно мазнини. Освен това, животното може да бъде обезпокоено от ловци или дървосекачи.

Мечките са изключително опасни за хората, ако не можете да избегнете среща с животно, трябва да следвате няколко съвета. Биологът отбеляза, че няма да работи да избягате от мечката, но трябва да се обърнете и да се отдалечите, като постоянно гледате назад.

Ако се приближи мечка, трябва визуално да се увеличите по размер: например, свалете якето си, сложете го на пръчка и го размахайте над главата си. Можете също така да говорите високо.

Въоръжена със забележително мощни предни крака, кафявата мечка, известна още като гризли, е най-бързата от осемте вида мечки, според Националната федерация за дивата природа, достигайки скорост до 56 km/h (1).

Гризлитата са само малко по-бързи от най-разпространената мечка в света, американската черна мечка.

Разбира се, мечката ще може да постигне подобно постижение само в пика на своя атлетизъм - не само като излезе от зимен сън, губейки 15% до 30% от телесното си тегло - и само на определени меки, плоски повърхности, на които са дългите й нокти могат да се впият в (2).

Източник: piter.tv / znanie-svet.ru Снимка: Jami Tarris / Getty Images / znanie-svet.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка