Доктор-изследовател обясни защо Ленин всъщност е умрял

Pan.bg 14 май 2023 | 14:36 views (789) commentaries(0)
img
pan.bg

Революционерът Владимир Ленин умира от кръвоизлив в квадригемината (областта в мозъка, която включва подкоровите центрове на зрението и слуха), който се дължи на невросифилис. Това мнение споделя председателят на секцията по геронтология на МОИП към Московския държавен университет. М.В. Ломоносов, д-р Валерий Новоселов. Той се запознал с нецензурирания дневник на лекуващите лекари на Ленин, който се води през последните две години от живота на лидера, и каза за това пред Gazeta.ru.

Изследователят обясни, че заключението на комисията от 11 души, в което се говори за причината за смъртта на Владимир Ленин, е подписано само от 10 от тях. Единственият, който не се е подписал, е личният лекар на семейство Ленини Фьодор Гетье. В същото време той се съгласил с данните от бюлетина, според които лидерът е починал от кръвоизлив.

"Оказва се, че той е съгласен с непосредствената причина за смъртта - разкъсване на съда, кръвоизлив. Но не е съгласен с това, което е причинило този разрив", заключава Новоселов.

Според специалиста, причината за разрива е невросифилис. Това показват лекарствата, които Ленин приемал - тогава те се използват само в борбата срещу това заболяване. Освен това, според дневника, Ленин редовно получава реакцията на Васерман, което позволява да се определи дали лидерът има възбудител на сифилис.

Появата на съдовете на Ленин при аутопсия също позволява да се говори за невросифилис. Те приличали на струни. Този ефект причинява по-голяма обструкция, отколкото при атеросклерозата. Според специалиста, всички сифилидолози пишат за това.

Източник: weekend.rambler.ru Снимка: aeternamemoria.ru / 1sn.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка