Защо бумерангът се връща, след като бъде хвърлен?

Pan.bg 12 ное 2023 | 17:20 views (903) commentaries(0)
img
pan.bg

Бумерангът е пример за необичайно оръжие, което може да се върне при хвърлящия, след като бъде хвърлено. Но как работи и защо винаги се връща? Отговорът на този въпрос се крие в тяхната конструкци и физически принципи.

Първите "летателни апарати"

Бумерангите могат да се нарекат първите „летящи апарати“, създадени от човека. Те имат две крила, които играят ключова роля в полета им. Крилата на бумеранга са под ъгъл и имат аеродинамичен профил, подобен на крило на самолет. Тази конструкция позволява на бумеранга да генерира подемна сила.

Въз основа на принципа на крилото

Когато се хвърли бумеранг, горното му крило се движи във въздуха по-бързо от долното. Това се случва, защото горното крило се движи в посоката на хвърлянето, а долното крило се движи в обратната посока. В резултат на това горното крило произвежда повече подемна сила от долното крило. Разликата в подемната сила между горното и долното крило създава въртящ момент.

Въртящ момент

Именно този въртящ момент кара бумеранга да се наклони и постепенно да се върне към хвърлящия. Когато бумерангът се накланя, крилата му създават допълнителна подемна сила, която му помага да продължи полета си, като остава стабилен и се връща обратно. Този процес се нарича жироскопична прецесия.

Без практика - за никъде

Въпреки това, за да накарате бумеранга да се върне при хвърлящия, изисква много практика. Необходимо е инструментът да се държи вертикално, наклонен под определен ъгъл и насочен към хвърлящия. Качеството на хвърлянето също играе важна роля за връщането на бумеранга. Затова, за да се постигне желания резултат, трябва да се тренира и да се усъвършенстват уменият.

Източник: weekend.rambler.ru Снимка: /bilbytravel.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка