Сензация: В Германия откриха останките на най-стария Homo sapiens /СНИМКИ/

Pan.bg 01 фев 2024 | 20:27 views (1586) commentaries(0)
img
pan.bg

Откритието на учените, направено в Германия в пещерата Ilsenhöhle, предполага, че Хомо сапиенс е започнал да населява Централна и Северозападна Европа много по-рано, отколкото се предполагаше досега.

Международен екип от учени откри рекордно древни останки от Хомо сапиенс в източна Германия, което показва, че първите Хомо сапиенс са навлезли тук преди най-малко 45 хиляди години. Сензационните открития бяха направени във федерална провинция Тюрингия или по-точно в пещерата Ilsenhöhle близо до малко градче на име Ранис.

По това време регионът е бил средно със 7 до 15 градуса по-студен, отколкото е сега. Оказва се, че още тогава хората са знаели как да се адаптират към суровите природни условия, твърдят учени от Лайпцигския институт за еволюционна антропология Макс Планк (Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie, MPI-EVA), които са част от международна изследователска група .

Хомо сапиенс се е появил в Европа по-рано отколкото се предполагаше

Констатациите коренно променят нашето разбиране за миналото. Досега се смяташе, че Хомо сапиенс се е заселил в Европа преди около 40 хиляди години, а откритите и обработени каменни остриета, датиращи от по-ранен период, се приписват на неандерталците. Сега учените смятат, че инструментите са произведени от Хомо сапиенс, който, както се оказа сега, е живял в Европа паралелно с неандерталците за много дълъг период - около 10 хиляди години.

Пещерата, според откритията на изследователите, е била използвана като подслон и временно жилище както от животни, така и от малки групи хора. Хомо сапиенс вероятно се е преместил в тези северни райони в търсене на храна, тъй като тук пасели големи стада диви животни. Анализът на зъбите на животните от онова време показа, че в района е преобладавал много студен континентален климат и районът донякъде напомня на днешен Сибир.

image
Животински останки, пещера Ilsenhöhle Снимка: Geoff M. Smith/CC-BY-ND 4.0.

Източник: DW Снимка: Tim Schüler/CC-BY-ND

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка