В Япония мечки са се пристрастили към човешко месо и домашни животни

Pan.bg 06 юни 2024 | 12:29 views (426) commentaries(0)
img
pan.bg

Нападенията на мечки върху добитък и хора в Япония нарастват, пише The Times. https://www.thetimes.com/world/asia/article/japan-killer-bears-develop-taste-human-flesh-zwcv0lg5h

Само през втората половина на май в страната са регистрирани три големи инцидента с мечки. На 21-ви на остров Хокайдо мечка нахлула в обор, нападнала четири телета и изяла вътрешностите им. Три дни по-късно хищник се вмъкна през нощта в дома на възрастна двойка на остров Хоншу и им нанесе тежки наранявания. По-рано през май в Хоншу в провинция Акита мечка уби 64-годишен мъж, който събирал бамбукови издънки. Когато полицията пристигнала на мястото, животното се втурнало към тях и ги прогонило от жертвата.

Много експерти смятат, че през последните години мечките, които преди това са се опитвали да избягват населените места и са яли горска плячка, са „излезли извън контрол“ и са се пристрастили не само към месото от добитък, но и към човешката плът. „Лично аз видях около 40 мечки. Мечките са навсякъде. Те не си тръгват, дори ако задействаш фойерверк точно пред тях. Постоянно се скитат наоколо“, оплака се представител на правителството на Акита.

От март 2023 г. до март 2024 г. в Япония са регистрирани 219 нападения от мечки срещу хора, което е най-големият брой, откакто се водят записите. По-специално, през ноември 2023 г. хищник изяде студент, който отиде на планинарско пътуване до Хокайдо. Идентифициран е само чрез ДНК анализ. Само за една година мечки убиха шестима японци.

Както отбелязва изданието, мечките се хранят основно с насекоми, горски плодове и корени в гората. Въпреки това през 2023 г. страната претърпя проливни дъждове, а след това настъпи суша, което доведе до значително намаляване на броя на насекомите. Смята се, че това може да е причината за нападенията на хищници над хора.

Освен това, през последните години в Япония се появиха много повече диви елени, тъй като има все по-малко професионални ловци. Според някои експерти, мечките започнали да ловуват по-често елени и се пристрастили към месото. Освен това, много ловци изоставят трупове в гората и те стават плячка за хищници. В същото време намаляването на броя на ловците не позволява ефективен контрол върху популацията на мечките.

По-рано беше съобщено, че на 26 май в Япония са открити мечи следи до тялото на изчезнала жена. Инцидентът е станал на остров Хокайдо.

Източник: lenta.ru Снимка: Marco Pagano / Unsplash

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка