Колосално земетресение е променило руслото на Ганг в древни времена, установиха учени

Pan.bg 19 юни 2024 | 02:25 views (645) commentaries(0)
img
pan.bg

Международен екип от учени от Холандия и Съединените щати откри следи от силно земетресение, разтърсило Южна Азия преди 2,5 хиляди години и променило течението на река Ганг. Изследването е публикувано в научното списание Nature Communications (NatComms).

Ганг е една от най-големите реки в света, дължината й е около 2,5 хиляди километра. Тя започва в Хималаите, на границата между Индия и Китай , и след това тече на изток през Индия в Бангладеш , където се свързва с други големи реки, включително Брахмапутра и Мегхна. Комбинираните водни пътища се разклоняват, за да образуват най-голямата речна делта на Земята и се вливат в Бенгалския залив.

Както показа анализът, магнитудът на древните трусове е достигнал 8. Тяхната мощност била достатъчна, за да измести участък от Ганг на 180 километра от епицентъра на сеизмичната активност.

Учените, използвайки сателитни снимки, откриха мястото, където течението на реката промени посоката си. Космически данни са показали това, което изглежда е старото корито на Ганг на 100 километра южно от столицата на Бангладеш Дака .

Според проучването, два отделни механизма може да са предизвикали земетресението. Първият е сеизмично активната зона около планинската верига Шилонг ​​в североизточна Индия, където индийската тектонска плоча е притисната към евразийската плоча. Вторият е субдукция (потъване) на кората на Индийския океан под Бангладеш, Мианмар и североизточна Индия.

Учените смятат, че земетресение със сравнима сила в региона може да се случи отново в бъдеще, което да засегне около 140 милиона души.

Преди това изследователите откриха нов потенциален начин за прогнозиране на силни земетресения.

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка