Изборите може да се окажат по-интересни, отколкото изглеждат

Pan.bg 14 окт 2016 | 13:08 views (3985) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Нямам желание да осмивам когото и да било, но наблюдавайки досегашните действия по президентските избори, веднага ми дойде в съзнанието думата "водевил" ("лека и кратка комедия с музикален съпровод и пеене в отделните части"). От друга страна, може би ситуацията съвсем не е такава, дори напротив, някои я изживяват като трагедия (драматично представление, което има лош край, но се отличава със сериозност и величие). Дори и така да е, комичните моменти не са за пренебрегване, поради което реших, че може би тези избори ще бъдат една трагикомедия.

В ЦИК са регистрирани 21 кандидати - с един по-малко от "рекорда" през 1992 г., но също толкова, колкото бяха на предишните избори през 2011 г. Сред кандидатите имаме четирима вече участвали в президентската надпревара: Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Александър Томов, Жорж Ганчев и слабоизвестният Митко Димитров. Има и екзотични кандидатури, които будят недоумение и често подигравки: Бисер Миланов (Петното), Димитър Маринов (Митьо Пищова), Йорданка Колева (подвизаваща се като "нетрадиционна лечителка"), Камен Попов (рокерът, който насини окото на Волен Сидеров). Но също така и кандидатите за "вице" не изостават от екзотиката: Радо Шишарката или Момчил Добрев (който се представя в публичните си изяви като "посланик д.в. лорд проф. д-р").

Ще има балотаж

Повечето изследвания на общественото мнение вещаят балотаж, най-вероятно между Цецка Цачева и Румен Радев. Ако и на тези избори гласуват 3.5-3.6 млн. избиратели (колкото обичайно гласуват на последните няколко национални избора), вероятно първите двама кандидати заедно няма да успеят да получат повече от 1.5 млн. гласа. Партийният кандидат на ГЕРБ едва ли ще надхвърли 1 млн. гласа, защото някои изследвания показват, че Цецка Цачева не мобилизира цялата партийна подкрепа за ГЕРБ. Кандидатът на БСП засега изглежда мобилизира партийния вот за БСП - около 15% от хората, които ще гласуват, което в бюлетини вероятно ще е около 0.5 млн. Във всеки случай разликата между тези кандидати се очертава да е най-малко 10 пункта и не повече от 350-400 хиляди гласа. Ако, разбира се, останат само на равнището на партийната си подкрепа, което засега изглежда най-вероятно.

Ако има обаче скрита договореност между ГЕРБ и ДПС или между БСП и ДПС, тогава "играта" се променя. В първия случай Цецка Цачева може да бъде действително избрана на първия тур с 1.3-1.4 млн. гласа (ако общото участие е по-ниско, например около 2.8-2.9 млн., което не е съвсем изключено заради слабия интерес към тези президентски избори). Ако има обаче неизвестна договореност между БСП и ДПС за първия тур, ситуацията ще се доближи до тази от 2011 г. Тогава нямаше други кандидати вляво, които да се конкурират с БСП. Сега случаят е друг - мнозина кандидати се обръщат към потенциални избиратели на социалистите, които вероятно като цяло са силно дезориентирани.

Другите възможни балотажи?

Макар най-вероятен да е балотаж между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, би било интересно да разсъждаваме какви са потенциите на други евентуални балотажи. След Румен Радев повечето сондажи нареждат Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Трайчо Трайков, Татяна Дончева. Останалите кандидати имат минимален шанс да бъдат по-напред в класацията на първия тур.

Ако балотажът е между Цецка Цачева и Ивайло Калфин, мнозина ще помислят за повторение, ако не и реванш, за 2011 г. При положение че Цачева вероятно няма да успее да мобилизира електоралната периферия на ГЕРБ, а Калфин има потенциала да привлече подкрепа отвъд левицата, ГЕРБ могат да изпаднат в трудна ситуация. Още повече, че такъв балотаж може да мобилизира "всички срещу ГЕРБ" (нещо, което Румен Радев ще направи много трудно). А и ако ДПС реши да влезе на втория тур "за промяна", ГЕРБ могат и да загубят.

При балотаж между Цецка Цачева и Красимир Каракачанов рискът за ГЕРБ също не е малък. За разлика от партиите в лявото пространство, от една страна, и партиите от РБ - от друга, националистите успяха да се обединят въпреки противоречията си. При днешната криза с бежанците и страховете, които са експлоатирани от тези партии, възможността на кандидата им да достигне до втори тур не е за подценяване. Въпросът е дали ще успее да привлече "всички срещу ГЕРБ". Но е възможно при този балотаж избирателите на ДПС да се мобилизират в подкрепа на ненационалистическата кандидатура, което ще даде по-големи шансове за кандидата на ГЕРБ.

Ако срещу Цецка Цачева на втория тур отиде Трайчо Трайков, вероятността ГЕРБ да спечели също може да бъде под въпрос. Едва ли кандидатът на РБ ще може да разчита на леви избиратели (те най-вероятно ще се въздържат). Но и той като Красимир Каракачанов

може да привлече недоволни от ГЕРБ,

най-вече от центъра, например бивши избиратели на НДСВ или дори разочаровани избиратели на ГЕРБ. Срещу кандидата на РБ изглежда ГЕРБ ще имат малко по-добри шансове.

Макар и много невероятен, балотаж между Цецка Цачева и Татяна Дончева би бил особено интересен. Първо, защото ще имаме две жени кандидатки. И второ, защото Татяна Дончева, също като Ивайло Калфин, има потенциал да привлече избиратели извън границите на политическата левица. Лидерката на "Движение 21" може да получи подкрепа и отляво (БСП, АБВ, БСД-Евролевица), и отдясно (НДСВ, част от РБ), така и от ДПС. Тя няма електорална история и е много трудно да се преценят шансовете й на тези избори.

Разбира се, всички тези спекулации са на основата на ситуации, които първо трябва да се случат - съответните кандидати да стигнат до балотаж. Което обаче изглежда малко вероятно, макар и да е принципно възможно. Най-вероятният балотаж засега остава този между Цецка Цачева и Румен Радев. Ако на него отидат да гласуват само избирателите на двамата, крайният резултат отсега е ясен. Но ако обратно, на втория тур има мобилизация на повече избиратели, отколкото на първия, резултатът не е предрешен.

Едно е сигурно - след тези избори в повечето партии ще има остри конфликти и търсене на сметка, защото ще има много разочаровани и загубили. Ще има и пренареждане на симпатиите и антипатиите между партиите, вероятно и преосмисляне на управляващата коалиция. Водевилът, като какъвто започна кампанията по номинирането на кандидатите за президент (лека комедия с песни и танци), може би ще се превърне в трагикомедия - трагични развръзки, но накрая с нещо, което ще се представи за хепиенд - ГЕРБ за пореден път ще спечели и ще затвърди своята "пълна и окончателна победа". Президентските избори 2016 г. се очертават по-интересни, отколкото изглеждат на пръв поглед.

Автор: Антоний Тодоров
Източник: "Сега"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка