Защо бТВ не кани Татяна Дончева на дебат?

Pan.bg 21 окт 2016 | 14:24 views (3331) commentaries(0)
img
Изолирането на кандидата за президент на Движение 21 и НДСВ е безотговорна режисура, се казва в отвореното писмо на коалицията

За предизборния щаб на двойката кандидати за президент и вицепрезидент на републиката Татяна Дончева- Минчо Спасов няма никакво съмнение, че изолирането на Татяна Дончева от дебатите по БТВ е резултат на колкото прозрачна, толкова безотговорна режисура. Различните обществени групи имат общ интерес – да чуят гласа и опознаят позициите на всички кандидати, смятани за капацитетни и значими според много повече показатели, отколкото според 2-3 социологически проучвания.

Това се казва в отворено писмо на Движение 21-НДСВ до изпълнителния директор на бТВ Павел Станчев.

Тези проучвания са обговарят от самите им автори като междинни и съпроводени с условности, в случая с Татяна Дончева се стига до абсурдно категоричен отказ на достъп до дебати, които само биха спечелили от участието ?.

Решението на БТВ петима, и непременно само петима, да спорят в студиото и поставянето на Татяна Дончева на 6-то място с 0,5% „изоставане“ след Трайчо Трайков беше очаквано! Въпреки това то поражда лош предизборен вкус. Защото такава нищожна разлика, дори когато не е имитирана, е в границата на статистическите грешки. Знаем го от самите социолози.

Ако пък в БТВ някой се изживява като меч на обективността, да беше предпочел дебати само между първите трима. С просто око се вижда, че позициите на Калфин, Трайков и Дончева са подчертано близки и междувременно са в динамика. Повече от съмнителна е хармонията между избора на телевизията да приюти иначе асиметричната петорка на предпочетените и аптекарското отмерване кои са те с точност до половин процент.

Татяна Дончева ще бъде (временно) обезопасена. Тя не бива да бунтува зрителите в името на спокойствието на задстудийните и задагенционните играчи с големи кесии и голям страх от истината.

Елиминираното на Татяна Дончева от БТВ дебатите е само една от крайно антидемократичните хватки, които се прилагат през ерата ГЕРБ и сие. Нека българските избиратели са наясно с това, когато тръгнат към урните.


NBOX
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка