Warning: getimagesize(http://static.webvariant.com/imagebank/cache/161021144823-460x325.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Време е решенията да се взимат у нас, без началници

Pan.bg 02 ное 2016 | 07:26 views (1692) commentaries(0)
img /Поглед.инфо/ "Бих посъветвала президентът да не подписва бюджета, предложен от правителството, в този му вид." Това обяви Илияна Йотова, кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, пред БНТ.

„Не само защото говорим в деня на будителите, но не мога да приема, че само 5 млн. лв. (от 73 на 78 млн.лв.) ще бъде увеличението за БАН и тези пари ще отидат предимно за заплати. Жалко е, че хората там не могат да си позволят да участват дори със съфинансиране в европейски проекти”, коментира Йотова.

„Жалко е, защото за разлика от г-н Дянков аз вярвам в професионализма и способностите на българските учени. Изглежда обаче Дянковщината не е напуснала нашата държава, тъй като сегашният министър на образованието г-жа Кунева си позволи доста цинично да обяви, че, видите ли, и други дейности се нуждаели от допълнително финансиране. Един министър, ако е на мястото си, трябва да защитава интересите на гилдията си, която оглавява”, допълни тя.

Според нея категорично образованието и здравеопазването трябва да са приоритет. Повече пари са необходими и за българските общини, за да могат да се развиват.

В Деня на будителите Илияна Йотова отправи поздрав към всички българи. Тя специално поздрави и една обикновена жена, учител – Румяна Върбанова от с. Средище, Кайнарджа, с която се срещнали в предизборната кампания. „Тя е дала цялото си сърце и душа в един труден край като един истински съвременен будител”, посочи Йотова. На въпрос на водещия кого първо е поздравила, тя отговори с усмивка: „Съпруга ми – проф.д-р Йотов”.

Според кандидата за вицепрезидент оставката на Кристалина Георгиева е логична за човек, който няма никакво отношение към България. „Тя направи двойно предателство към България - първо провали сигурният нов генерален секретар на ООН Ирина Бокова, а след това изостави по средата поста си в ЕК – може би, заради неудобство от представянето си в ООН. Върна се там, откъдето е дошла, за сметка на българската държава”, посочи Илияна Йотова.

Тя бе категорична, че не би подкрепила резолюцията на ЕП за миграцията в трети държави. „Това е един нищо незначещ документ. А моята позиция винаги е била да работим по законопроекти, директиви, регламенти, които имат пряко отношение към държавите-членки, а не пожелателни документи като този”, изтъкна Йотова.

Според нея трябва да се спре тенденцията Европа да се разсейва вниманието от важните решения, които ЕС трябва да вземе по отношение на миграцията. На преден план трябва да излезе промяната на Дъблинското споразумение, по което пети месец няма никакво движение. В момента страните от външната граница на ЕС – България, Италия и Гърция, трябва да понесат тежестта от мигрантската криза. Трябва да отпаднат задължението да се дава убежище на първо влизане и възможността да ни връщат бежанци, защото са регистрирани у нас.

„Българската позиция трябва да е категорична. Заинтересовани сме час по-скоро да се сключи споразумение за реадмисия с Турция, за да можем да връщаме гражданите на трети страни, които не са бежанци, а икономически мигранти. Трябва да си сътрудничим повече с Гърция, Италия, Испания, Португалия, Малта, отколкото с Вишеградската четворка. Защото шенгенската група вече се отдели и остави държави като нашата да се справяме както можем”, подчерта Йотова.

Според нея България трябва да е сред онези страни, които да поставят въпроса за прекратяване на санкциите срещу Русия. Френският парламент вече поиска поетапното им спиране, напомни тя. „Санкциите не доведоха до нищо – Минските споразумения не се изпълняват и от двете страни. Отчитаме само загуби на европейските граждани. Очевидно, че не това е пътят. Този въпрос трябва да се върне на масата на преговорите в ООН. Не съм чула политически въпроси да са разрешени със санкции”, подчерта кандидатът за вицепрезидент.

Българският национален интерес е възможността и задължението институциите и политиците да взимат решенията у нас, а не те да се налагат отвън и да ставаме територия за експерименти на чужди държави. Аз не съм привърженик на политиката „да слушаме началниците”. За 9 години в ЕП се убедих, че дори да си малка държава, ако имаш аргументи и кауза, нещата се получават, изтъкна Илияна Йотова.

По думите й крайно време е да намерим национално единение по 4 теми, които са изключително важани за държавата – непосредствената заплаха за националната сигурност, свързана с мигрантския натиск, демографската катастрофа, образованието и здравеопазването.

„Преди да се случи това трябва да си дадем сметка каква икономика ще развиваме. Трябва да престанем да бъдем евтин износител на суровини, трябва да има преработвателна промишленост, за да има печалби и работни места. Не можем да живеем от данъци и търговия, това е път за никъде. Един президент, една силна личност, от която имаме нужда в момента би се справил с тази задача и би потърсил единодействие по тази тема с партии и институции”, категорична бе Илияна Йотова.

Източник: Поглед.инфо
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка