Калфин: Съдебната реформа е песен, която се пее от години, но промени няма да има без широк дебат

Pan.bg 02 ное 2016 | 14:50 views (2615) commentaries(0)
img Винаги, когато съм се заемал с тежки задачи, съм ги докарвал до успешен край и това ми е предимството пред останалите претенденти, каза кандидатът за президент

Съдебната реформа е песен, която се пее от години, но промени няма да има без широк дебат за Конституцията и без свикването на Велико народно събрание. Това каза в „Денят започва“ по БНТ кандидатът от АБВ за президент Ивайло Калфин.
„Съдебната реформа присъства в предизборната кампания заради чувството на несправедливост, което е широко разпространено в обществото. Институциите не правят това, което е необходимо, за да поддържат реда. Като че ли сега всеки смята за дълг да започне да говори за това. Нужна е промяна и винаги опираме до необходимостта от Велико народно събрание. Затова бих започнал широк дебат за това какво ни пречи, за да работи съдебната система. След като експертите отговорят на важните въпроси, може да направим и конституционни промени“, обясни Калфин.
Според него, Великото народно събрание трябва да бъде свикано за кратко време и да се саморазпусне. Ако има съгласие в обществото, какво трябва да се промени в Конституцията, тогава те може да се приемат бързо, добавя бившият социален министър.
„Ако бях президент, бих потърсил по-дългосрочни политики. Хубаво е, че в Бюджет 2017 е предвидено да се увеличават разходите за образование и за отбрана. Вчера имах среща в БАН. Абсолютно недостатъчни са средствата. Учените получават мизерни заплати. Парите за отбрана отиват пък за въоръжение, а ние имаме голям проблем с личния състав, с желаещи и мотивирани хора, които да работят в армията. Не трябва да гледаме само числата, а политиките и аз бих настоявал за по-широка дискусия за това какво искаме да постигнем“, заяви Калфин.

„Миналата година имаше нагласа за увеличение с 10% на заплатите на социалните работници. Техните доходи са също много ниски, а работят при тежки условия. Това са хора с висше образование, които работят в много агресивна среда“, обясни бившият министър.
Според него, трябва социалната система да стане по-достъпна за хората. „Нужен е нов закон за социалните услуги. Аз бях започнал да работя за това. Цялата система трябва да се прегледа и да се направи по-справедлива. От дълги години тя е кърпена в различни посоки, коментира експертът от АБВ.
Той коментира и решението на Кристалина Георгиева да напусне поста си в Европейската комисия, за да стане шеф в Световната банка. „Не е хубаво, ако изпуснем важния ресор, който тя имаше. Бях заместник-председател на Бюджетната комисия в Европейския парламент. Продължавам да работя в една група под ръководството на Марио Монти. Европейският съюз ще се промени, но това ще започне от бюджета. Как ще изглежда макрорамката след 2020 г., до голяма степен определя как ще изглежда общността и как ние ще бъдем в нея“, подчерта кандидатът за президент.
„Следва период, който е изключително важен за България. Трябва да направим всичко възможно, за да не изпаднем в периферията. Трябва да участваме активно във всички процеси в ЕС. Много от страните са си назначили висш дипломат заради излизането на Великобритания. Това не е просто прехвърляне на отговорности от 28 на 27 страни. Този процес ще промени целия съюз и ние трябва да участваме много активно, за да не се стигне до ситуацията да кандидатстваме за някъде, където вече сме влезли“, предупреди Калфин.
Той сподели, че е разочарован, че по време на предизборната кампания е нямал пряк сблъсък с основните си конкуренти. „Не мисля, че Цецка Цачева и Румен Радев ще спечелят от това. Един куп анализатори обясниха едва ли не как изборите са предрешени. Сега се опитват да ни внушават и на втория тур какво ще се случи“, добави бившият външен министър.
На въпроса защо е нужна активна политика на Балканите, той отговори, че ако сме фактор в региона, гласът ни ще се чува по света.
„Това е нашият регион и ние имаме нужда от стабилност, а не от напрежение. Когато сме силни на Балканите, нашият глас се чува повече навън. България печели най-много от геополитическото си положение. Затова са нужни съвместни проекти и инициативи с нашите съседи. В периода, когато бях външен министър, ние бяхме много търсена страна и то от най-големите сили по света. България може да заема по-важно място в региона“, заяви Калфин.
След като водещият го попита защо хората трябва да изберат него, ексминистърът отговори, че от 20 години е в политиката и пред хората и винаги, когато се е заемал с тежки задачи, ги е докарвал до успешен край. „Политиката е професия, която трябва да дава резултати. Това ми е предимството пред останалите кандидати“, каза още Ивайло Калфин.


flagman.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка