НЯКОИ ИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ НА ГЕРБ – ОСНОВНИ РИСКОВЕ И ВЪЗМОЖНО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ

Pan.bg 03 ное 2016 | 18:36 views (3576) commentaries(2)
img
в.ЗЕМЯ

Германската канцлерка Меркел звъни с молба на нашия премиер Бойко Борисов:
- Хер Бойко, покрай бежанците рейтингът ми пада, идат избори, ти печелиш винаги, помогни ми!
- Няма проблем - отговорил Борисов. - Ще ти пратя най-добрия ни специалист Цветан Цветанов.
Минали изборите и Борисов звъни на Меркел:

- Какво стана, спечелихте ли?
- Не, загубихме, останахме втори!
- Как е възможно, и кой спечели?
- ГЕРБ...
Народно творчество

С наближаване датата на президентските избори (6-13 ноември 2016 г.) зачестяват сигналите за нечестен изборен процес.

Опасения за предстоящи изборни манипулации изразиха всички кандидати от опозиционни формации, но и представители на коалиционните партии в управлението, каквито са патриотите и реформаторите. От ГЕРБ пък все по-натрапчиво повтарят, че опозицията готви „Костинброд 2”, въпреки че не представят конкретни доказателства, а и в техни ръце е цялата власт на национално и местно ниво. Стара истина е, че хаосът е най-доброто прикритие за измама и манипулации, а днешните управляващи традиционно създават хаос в изборните правила и в конкретната им реализация. Все още е жив споменът за събития като тези в изборната нощ на президентските и местните избори през 2011 г., когато депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов бе сниман да се движи с чувал, пълен с бюлетини, а обяснението му бе, че е помагал на бременна жена от секционна комисия да пренесе чувала. На местните избори 2015 г. пък се случи невиждан изборен хаос – членове на секционните комисии бяха държани като заложници в зала „Арена Армеец” повече от денонощие, а медиите снимаха заключените и оставени без храна служители. Огромният хаос и чакането със сигурност са били предпоставка за подмяна на вота на много столичани. Има ли нужда да казваме, че в провинцията, особено в по-малките градове и села, където властта на управляващите е тотална и безконтролна, влиянието се разпростира и върху местния бизнес и работодателите, а страхът за работното място или обещанието за работа става сериозен мотив за гласуване във времената на стабилност в бедността, в които живеем. Машината „Цветанов” на ГЕРБ за правене на избори познава до съвършенство всички тези задкулисни технологии, пренасяйки в 21-ви век методите на Гочоолу и Дочоолу, познати ни от края на XIX век.
На базата на досегашния опит от манипулации и фалшификации, извършвани от ГЕРБ при президентските и местните избори 2011 г., парламентарните избори 2013 г. и местните избори 2014 г., могат да се обобщят следните рискове:
?Риск 1 - Манипулации при преброяването в секционните избирателни комисии (СИК) – злоумишлено превръщане на част от действителните бюлетини в недействителни чрез добавяне на знаци върху бюлетината, допълнително маркиране на вот за двама и повече кандидати и др.
?Риск 2 – Неточно вписване или последващо преправяне на броя на гласувалите за дадена кандидатура/политическа сила в протокола на СИК .
?Риск 3 - Подмяна на протоколи/чували с бюлетини преди депозирането им в РИК.
?Риск 4 – Индикации за контролиран вот: разполагане на лица със списъци в близост до секциите (в коли или в близки помещения – кафене, офис), при които видимо има поток от избиратели, които се отбиват преди и/или след гласуване в изборната секция.
При пълното съзнание за възможността да се повторят всички тези безобразия и на предстоящите след две седмици президентски избори, какво е възможното ОРГАНИЗАЦИОННО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ:
- Инструктаж на членовете на СИК от съответната партия (всички без ГЕРБ) задължително да подписват протоколите с особено мнение дори и при най-малки и незначителни неуредици в изборния ден. При наличие на по-сериозни нарушения това би спомогнало за доказването им при последващо оспорване на резултатите по съответния ред.
- Подаване на жалби/сигнали в изборния ден за всяко забелязано нарушение.
- Създаване на мобилни групи от упълномощени представители на партиите и инициативните комитети, които да бъдат изпращани целево в изборния ден в избирателни секции в квартали, райони и населени места, за които има сведения и сигнали, че ГЕРБ готвят нередности и/или може да се очаква неефективност или пристрастеност от местните членове на СИК, застъпници и наблюдатели. По правило е добре тези мобилни групи да са от външни за съответното място хора, за да не могат да бъдат манипулирани, сплашвани или притискани от местни фактори, обвързаности и пр.
- С цел превантивен ефект – обявяване в седмицата преди изборите, че партията и инициативният комитет ще разположат допълнителни .... души (примерно 3000) „Корпус за честни избори“ в рискови райони, които ще следят за честността на вота в течение на изборния ден и при преброяване и отчитане на резултатите.
- Инструктаж на членовете на СИК от БСП на всяка цена да участват в пренасянето и депозирането на протоколите и чувалите от СИК в РИК.
- Създаване на обществена атмосфера на непримиримост към манипулациите: а) чрез преки политически изявления на кандидатите и партията в периода до 6 ноември, с които се предупреждава за възможните опасности, като се сочат примери от предходни избори; б) Всяка жалба/сигнал за нарушение в изборния ден е добре веднага да бъде обявявана и в социалните мрежи и масово споделяна от актива, като се описват конкретните нарушения, съмнения, места, публикуват се снимки и пр. Целта е да се дава максимална гласност на конкретни нарушения чрез социалните мрежи, защото по правило медиите не публикуват в изборния ден конкретна, а само обобщена информация за изборните нарушения.

Екип на ЗЕМЯ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Онзи 03 ное 2016, 19:31
   
  1
   
  0

  Има и още един активно използван начин за манипулация – фантомни избирателни секции. Вж. http://grigorsimov.blog.bg/politika/2015/11/04/kak-se-falshificirat-generalnite-izborni-rezultati-s-fantomn.1404573

 2. #2
  Витоша 04 ное 2016, 08:59
   
  2
   
  0

  Подмяна на протоколи и подмяна на бюлетини - наказуемо ли е ??

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка