Татяна Дончева: Президентът трябва да бъде визионер с концепция за развитие на България

Pan.bg 04 ное 2016 | 00:20 views (1737) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Кандидатът за президент на "Движение 21" и НДСВ Татяна Дончева в интервю за Агенция КРОСС

- Г-жо Дончева, в едно интервю казвате: „Има исторически моменти, когато проблемите в държавата стават толкова големи, че са просто непосилни за прости хора". Такъв момент ли настъпи и това ли Ви мотивира да се включите в надпреварата за „Дондуков"2?

Президентството е визионерската институция. Това е институцията, която когато е необходимо трябва да оказва натиск върху политическите сили. Считам, че ако за президент бъде избран човек с визия и концепция за начина, по който трябва да се развива България, то ще докажем че това не е декоративна институция. Едно от нещата, които трябва да се случат без повече отлаганее съдебната реформа.

- Защо избрахте Минчо Спасов за кандидат за вицепрезидент и НДСВ за партньор? Партньорството Ви само в рамките на президентските избори ли е или ще продължи и след това?

За мен Минчо Спасов е проверен, принципен и честен човек. С него имаме общи възгледи, общо минало. То е свързано с Комисията по вътрешна сигурност, с отстраняването на някои министри. Нашата двойка не прилича на другите, защото не е въпрос на пазарлъци, ние сме съмишленици, бойни другари, проверени в тежки битки. Освен това в НДСВ имам много приятели и колеги, в чиято професионална екпертиза няма как да се съмнявам.

- Предлагате промени в конституцията, с които държавният глава да получи правомощията да назначава и уволнява главния прокурор. Сега главният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет и се назначава с указ на президента. Каква е целта Ви с тази промяна?

Трябва да е ясно на българите кой носи отговорност за държавното обвинение. Когато президентът е лично ангажиран с назначаването на главния прокурор както предлагаме ние, той става отговорник за държавното обвинение и неговите резултати. Това ще позволи на държавното обвинение да преследва корумпирани министри, висши държавни чиновници, кметове, бизнесмени, защото зад него ще стои президентът и той ще може да го уволни. Сега ако главният прокурор на държавата е замесен в корупционни схеми, той е недосегаем за 7 години. Ако президентът направи неправилно назначение на главен прокурор, ще се дискредитира лично, в много по-голяма степен, отколкото ако един премиер си е избрал лош министър. Президентът ще има възможност да се поправи, но ще трябва да обясни публично защо сменя главния прокурор. А ако не може, ще се наложи да понесе политическите негативи - например процедура по импийчмънт или народно недоволство.

- Като кандидат-президентнастоявате за издигане на образованието и културата в национален приоритет. Какво по същество означава това? Защото и сегашното правителство обяви, че образованието е приоритет, текат реформи, но като че ли проблемите в сферата се задълбочават.

Ако образованието беше приоритет на сегашното правителство то щеше да прокарва политики за подобряване. Така както са правили Стоян Омарчевски и Атанас Буров през 20-те години на миналия век. Когато България е била в тежка инфлация след войната, но въпреки всичко за три години тези двама мъже са съумели да намерят средства за отварянето на над 1000 нови училища, да освободят от данъци детската литература и т.н. и т.н И тогава не е било лесно, и тогава не е имало пари, но е имало визия и стратегия за развитие на българското образование.

Делът на средствата за образование, наука и култура в държавния бюджет трябва да нараства. Необходимо е да се работи за улесняване на връзките между академичните и университетските от една страна, и отрасловия и фирмения сектор от друга. Учебните програми и материалната база трябва да отчитат нуждите на трудовия пазар, както и да са съобразени с приоритетните области за развитие на националната икономика.

По отношение на културата, смятам че държавата трябва да бъде ключов меценат. Не може да се разчита само на частни спонсори и да се обяснява, че няма пари за нищо. Трябва да се промени разбирането, че националният дух е стока. Не може да се продължава с политиката на затваряне на културни институти, трябва да се влагат средства в поддържането им.

- Друга Ваша идея е въвеждане на минимален доход, който да е гарантиран за всеки човек. Какво предвиждате?

Много хора живеят на ръба и не могат да изкарат месеца с доходите си. Държавният бюджет много години е разпределян по порочен модел - казва се, че всеки трябва да прави икономии. Да, но някои правят икономии от филията хляб, други от скъпата кола. Това внушава чувство на несправедливост. Гарантирането на един минимум от държавата за всеки, без значение дали е осигуряван, не е ляв популизъм. Работодателите нямат интерес от това, което поражда бедността. Президентът трябва да инициира мерки както за осигуряване на благоприятна среда за самостоятелно и независимо развитие на бизнеса, така и за налагане на социален минимум. Социалният минимум трябва да осигури на хората, живеещи на прага на бедността, минимален пакет от здравни услуги, социално подпомагане и други публични ресурси, които да позволяват воденето на достоен и нормален живот.

- Какъв резултат очаквате?

Аз и Минчо Спасов сме с номер 12 в бюлетината. Нали знаете какво значи 12 - първи на втори тур.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка