Борисов нареди референдумът да бъде признат

Pan.bg 10 ное 2016 | 08:57 views (3718) commentaries(3)
img Премиерът неглижира ролята на ЦИК и обеща ГЕРБ да приеме и трите въпроса на допитването, макар че няма да е добре за държавата
ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
sega.bg

Премиерът Бойко Борисов ще нареди на депутатите си от ГЕРБ да узаконят и трите въпроса на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", макар че няма да е добре за държавата. Това се разбра от пространно негово интервю пред бТВ, в което обясни, че щом народът е поискал промяна, той е длъжен да се съобрази и да го прокара през парламента. "Дали ЦИК ще го приеме (признае референдума) ГЕРБ ще приеме закон", отсече Борисов, от което се разбра, че ролята на комисията в случая изобщо не е важна. Специално за намаляването на партийната субсидия той каза, че това ще доведе до влизане на олигарсите с куфарчетата и ще ги вкара не само в партиите, но и в новите проекти, за които работи правителството. "От днес нататък ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари. След като 3 млн. искат това, ще работим за 120 мажоритарно избрани депутати", обяви Борисов.

За внезапната подкрепа за референдума от страна на ГЕРБ се разбра още сутринта, когато заместникът на Борисов в партията Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ поема ангажимент да прокара въпросите през НС. Цветанов обаче уточни, че първо ще е необходимо политическо решение. Няколко часа по-късно стана ясно, че това не е проблем.

Повод за изявлението на Цветанов даде препирня с лидера на БСП Корнелия Нинова, която обсипа с обвинения управляващите, че пренебрегват волята на българските избиратели. В отговор заместникът на Бойко Борисов напомни, че социалистите са били против въвеждането на смесена избирателна система, за каквато партията му пледирала при приемането на сегашния Изборен кодекс. И допълни, че обмислят вариант да подкрепят референдума изцяло. По-късно в кулоарите на парламента Цветанов даде да се разбере, че изказването му не означава твърд ангажимент. "Нямаме още политическо решение. Мога да кажа, че бих подкрепил едно такова решение, но имаме Изпълнителна комисия и обсъждания, които ще бъдат направени", каза той. И допълни, че когато предложението за референдума се е разглеждало в парламента, ГЕРБ безусловно го е подкрепила.

Партията му обаче опита да създаде други спънки пред провеждането му, като първоначално поиска допитването да се изтегли през лятото, което щеше да намали избирателната активност. И дори одобри предложение на БСП избори и референдуми да се провеждат на различни дати. Но притиснати от негативната обществена реакция се отказа.

Изказването на Цветанов провокира Корнелия Нинова да обещае на свой ред, че БСП ще подготви собствени законопроекти, за да се съобрази с желанията на гласоподавателите, подкрепили референдума. И неочаквано заяви, че мажоритарният вот "не ни е чужда идея". Но даде да се разбере, че едва ли социалистите ще одобрят промяна по начина, по който е предложен в референдума. БСП ще инициира и намаляване на държавната субсидия на партиите, но тепърва ще обмисля с колко.

Останалите парламентарни политически сили бяха значително по-предпазливи. Под предлог, че са били изненадани от съгласието на ГЕРБ, те отклониха коментари. От предишните им изяви обаче се знае, че Патриотичният фронт и "Атака" единствени са категорично против въвеждането на мажоритарен елемент. Останалите подкрепят такава промяна под една или друга форма, но консенсус никога не е имало.

Същото се отнася и за намаляването на партийната субсидия. Предложения за орязването й е имало неведнъж, но досега единственото одобрено намаление беше през 2013 г. - символично от 12 на 11 лв.

Задължителният вот се отхвърля твърдо само от БСП и ДПС. По въпроса се чака и произнасяне на Конституционния съд за съответствие с основния закон.

---------НЕЯСНОТИ

ЦИК тепърва ще избира метод, по който да се определи броят на участвалите в допитването - дали според броя на подписите в избирателните списъци или според броя на пликовете в урните, стана ясно от думите на говорителя Цветозар Томов. Обяснението му идва ден, след като от "Шоуто на Слави" обявиха, че ЦИК се опитва да направи "чудовищна манипулация" с допитването. Томов обясни, че бюлетините без пликове не са повече от 500, а данните от първото преброяване показват, че в протоколите подписите си са положили 3 485 775 души.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИ 10 ное 2016, 14:42
   
  2
   
  0

  Управляват ни ветропоказатели, а не държавници.

  Ветропоказателите са се клели в Народното събрание да изпълняват Конституцията и законите на Р. България.

  Сега се обръщат по "вятъра на промяната." Ама "вятърът на промяната" не е законосъобразен, защото Референдумът не може да се докаже като задължителен. Просто положените подписи преброени в списъците за референдума са 3 485 775, което е с 14 810 по-малко от положените подписи преброени в избирателните списъци от 2014 г. = 3 500 585. А за да е легитимен референдумът, положените подписи трябва да са поне с 1 повече от 3 500 585.

  Но управляващите ветропоказатели и тяхната ветропоказателна опозиция се наведоха на Слави, за да не ги отнесе "вятърът на промяната". Какво са някакви си закони и конституция за тях... Нали веднъж (през зимата и пролетта на 1990 г.) вече погазиха на Конституцията на НРБ. Защо да не плюят и на Конституцията на Р. България. Съгласно чл. 6(2) на Конституцията "Всички граждани са равни пред закона." Но Слави, според ветропоказателите с власт, е по-равен пред закона. Още по-равни пред закона са министър-председателят, партийните ръководители и другите ветропоказатели.

 2. #2
  Над 14 810 10 ное 2016, 15:24
   
  0
   
  0

  Пътят към ада е постлан с "добри" намерения.

  Над 14 810 мислещи български граждани и гражданки сложиха прът в пълзящата от 27 години контра-революция в България, прицелена в пълната и безусловна власт на задкулисието, олигархията и злото, облечено като бяло и невинно зайче. Влечугото Слави е просто един прост изпълнител на задкулисието и олигархията. Като начало само ГЕРБ, БСП и ДПС трябва да имат достъп до властта.

  На 08.11.2016 г. Доналд Тръмп и мислещите и нормални граждани на САЩ сложиха прът в световната либерална контра-революция на световната мафия и олигархия.

  Обществената революция е скок в развитието на производствените отношения, а контрареволюцията е превръщането ни в послушни роби на властта и капитала, с тенденция - ново средновековие.

 3. #3
  румен стоянов 10 ное 2016, 20:31
   
  0
   
  0

  Анализ на “Булг-стратфор”

  Забравихме “мъртвите души”… е шмекерите в ЦИК…!!!
  (…последната надежда на ГЕРБ и “политическата класа”…)

  Приятели,

  Гирбаджийската ЦИК направи НАУЧНО ОТКРИТИЕ в провеждането на избори (за референдума)…!
  - Тя обяви, че няма значение колко и какви бюлетини сме пуснали в урните за референдума, не са важни и ПОДПИСИТЕ в избирателните списъци, нито броя на хората в самите списъци…, за ТЯХ не е важен нито Закона, нито Конституцията…!!!

  За ИЗБОРНИТЕ ГЕНИИ на ГЕРБ било важно ТЕ (да се светят имената им…) кои бюлетини ще решат, че са достойни за вниманието им…!!!
  (…от ГЕРБ и соросоидите ги е страх, че ако референдума е успешен, а той е такъв, Задължително влизаме в предизборна кампания и след 3 месеца ще имаме нов, мажоритарно избран Парламент и ново Правителство…)

  Сега съдбата на РЕФЕРЕНДУМА е в ръцете на ДИКТАТОРА БОРИСОВ…!
  (…Нали помните, че Диктатора Боко РАЗПУСНА Парламента и той е все още разпуснат…!!!)

  В еуфорията и безкрайното словоблудство на “кандидатите” за президент, забравихме “мъртвите души” в избирателните списъци…!
  - От преброяването в България знаем, че сме 7,3 милиона…
  - По данни на ЦИК, избирателите по целия свят са 6,83 милиона…
  НО…:
  - Децата до 18 години са 1,2 милиона.
  Така ставаме общо 8,0 милиона…!!
  Какво забравихме…?
  - Да… От 8,0 милиона вадим 7,3 милиона, колкото сме от преброяването и получаваме приблизително 700 000 “МЪРТВИ ДУШИ”…!!!

  СМЕТКАТА…:
  - От СМИ знаем, че българите в чужбинта са 2,0 милиона (там са е 1/3 от децата ни – 0,4 милиона)
  - Махаме българите в чужбина и остават 6,0 милиона.
  - Махаме 0,6 милиона деца.
  Остават 5,4 милиона истински Гласоподаватели в България…!!!

  Избирателната активност – При гласували 3,95 милиона, избирателната активност е към 73%...!
  (…Гласувалите в чужбина са пренебрежимо малко, около 0,1 мил., от 2,0 мил…, но присъствието на тези 2,0 милиона, които трябваше да са отписани от списъците, рязко намаляват изборната активност… и възможността още на първи тур да изберем Президент, Кмет, а при мажоритарен избор и Депутат…!!!)

  Въпросче към изборния шаман на ГЕРБ, Михаил Константинов…
  – Г-н Константинов, колко от тези 700 000 “мъртви души” гласуваха на първия тур (май, чрез компютъра на ЦИК…) и колко от тях ще гласуват на втория (за ГЕРБ)…???
  .

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка