Нападки, емоции и сблъсък на мнения в решаващия президентски дебат

Pan.bg 10 ное 2016 | 23:11 views (3236) commentaries(0)
img


bnt.bg

Цецка Цачева и генерал Румен Радев се изправиха един срещу друг в решаващ дебат, излъчван на живо по Българската национална телевизия. Час и половина победителите в първия тур на изборите се бориха за доверието на избирателите в техния последен предизборен дуел. Те представиха вижданията си за външната политика на страната, отбраната и сигурността, енергетиката, съдебната реформа и по въпроси, свързани с правомощията на президента.

Дебатът започна с уточнението, че нито един от двамата кандидати за президент не е поставял условия за въпросите, а те са подготвени от екипа от журналисти в БНТ.

На първия въпрос разочарование или надежда донесоха тези 27 години от 10 ноември 1989 г. , ген. Радев заяви, че у хората се усеща чувството на безпътица, на отчаяние в не малка част от българите.

Цецка Цачева заяви, че годините са донесли надежда, ентусиазъм, подем, България се е върнала отново в Европа.

По темата външна политика двамата коментираха избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ

Цачева заяви, че това е изборът на Америка и с този избор следва да се съобразим. Тя уточни, че ако бъде избрана за президент, ще работи с президента Тръмп. Но тепърва предстои да видим дали това е за добро или не, каза Цачева, като се обоснова, че Тръмп е ново лице за политиката

Радев отчете, че политиката на Тръмп ще повлияе на отношенията на САЩ с Китай, Русия и НАТО. "Ние имам традиционно добри стратегически отношения с САЩ и смятам, че смяната на едната личност няма да повлияе неблагоприятно на нашите отношения", заяви Радев. Той подчерта, че сътрудничеството на България със САЩ в сферата на отбраната трябва да продължи.

Цачева допълни, че много би искала търговските отношения и сътрудничество на България да минават през Атлантическия океан, като определи приоритет европейското сътрудничество.

По отношение на Русия, Цачева заяви, че би заявила на Путин, че България води прагматична и настояваща националния си интерес политика. Тя би го поканила, за да види нашите курорти и културното наследство, което е свързано с тесните връзки на народа ни. Цачева обеща да го заведе на "Панорамата" в Плевен

Радев постави отношенията ни с Русия на ясна прагматична основа, "Условия, при които да си върнем пазарите", заяви Радев, което ще е пречупено през въпроса за санкциите към Русия.

След нападки на Цачева към Радев, че е обявен за проруски политик в руските медии, ген. Румен Радев поиска да разбере какви са зависимостите на Цачева от Турция. Той поясни, че основната причина да пита е превесът на гласове в полза на Цачева именно в Турция. Цецка Цачева отговори категорично, че няма никакви зависимости.

"Аз съм като една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове, не участвам и не знам да съм разследвана в корупционни сделки, за връзки с други държави и посолства", каза тя.

Вярно е, че определени политически сили заявиха подкрепа за мен без да им е търсена, поясни Цачева. Тя обясни, че в смесените райони на България гласуването не може да отдели кои са турци и кои не, и че ГЕРБ не дели избирателите си.

По темата дали Турция е готова да стане част от ЕС, Радев бе категоричен, че не е готова, понеже има проблем в частта с условията, свързани с човешките права. Тя не е изпълнила тези 5 точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисията с ЕС за безвизови пътувания.

Цецка Цачева коментира, че Турция все повече се отдалечава от заявения си европейски приоритет. ЕС има много ясна политика, според нея, в която има конкретни критерии към всяка държава. Само при изпълнение на всички критерии може да отпаднат визите за Турция, отбеляза тя.

За политиката на България спрямо бежанците

Цецка Цачева заяви, че е немислимо проблемът с бежанците и справянето с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност. Правителството полага максимални усилия, което е по възможностите ни, каза тя.

Радев я репликира с това, че усилията са големи едва през последните няколко месеца. През останалото време България не е успяла да завърши нашите съоръжения и оградата е поскъпнала 4 пъти, при по-лесен терен с по-ниско качество и защитност. Последва спор за цената на оградата.

В отговора на въпроса за бежанците, Радев заяви, че трябва да имаме ясна политика за бежанците - преграждане на границата, усилване на гранична полиция, пресичане на каналджийството. Готовност на българската армия за вземане на границата в случай на ескалация на тази криза. Радев уточни, че трябва да подготвим армията - да има логистична подготвка преди кризисни ситуации.

Помолени да кажат как биха реагирали при кризисна ситуация на границата. Радев заяви, че първо ще свика Консултативен съвет по национална сигурност, но Цачева разясни, че няма да има време за свикване на Консултативен съвет, защото решенията му са съвещателни. Нейната реакция ще бъде бързо и категорично да се действа от гранична полиция, службите и новата европейската гранична брегова охрана.


Бюджетът за армията

Според Румен Радев по-високият бюджет за армията е илюзорен. Тези 72 милиона лева, които се дават отгоре, са за осигурителни вноски, обясни той. Според него бюджетът не мърда.

Проблемите на армията няма как да приключат според Радев. Имаме проблеми с българските въоръжени сили, смята още той. Освен това има проблеми и в ежедневието, поясни Радев. Според кандидат-президенте, подкрепен от БСП, хората напускат българската армия, защото са демотивирани и изпълняват задълженията си с риск, понеже имат ниска подготовка.

Трябва да се подобри нормативната база, която е разхвърлян двор, а гражданският контрол се превърна в гражданско управление, после трябва да се върне военната експертиза като възможност за вземане на решения и трябва да се даде възможност за подготовка, според Радев.

Цачева коментира, че наистина не са отделяни дълги години средства за инвестиране в модернизиране на армията.

Тя се съгласи, че бюджетът за армията е малко на процент от цялостния бюджет. Има поет ангажимент да стане 2 % от БВП и това ще стане съвсем скоро, отбеляза кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ.

Цачева акцентира на сухопътните войски и отбеляза, че е чувствала тревога у служителите при срещите си с тях по време на кампанията си. Трябва модернизация именно в тази област, бе категорична тя, защото обновленията на трите рода войски трябва да вървят успоредно.

Съдебна реформа

Темата предизвика най-много спорове и съвместни обвинения.

Цецка Цачева коментира, че подкрепя конституционна реформа независимо от гласуването на ГЕРБ и БСП.

Ген. Румен Радев обвини Цачева, че няма никаква промяна в съдебната система, а тя отбеляза, че антикорупционният закон е готов и че е несериозно да се говори, че няма никаква промяна, когато има процеси, които се случват и в момента.

Радев отбеляза, че ще посети Румъния, за да се запознае със съдебната реформа там, ако стане президент и ще почерпи опит от техния антикорупционен закон.

Как президентът може да сплоти нацията

Според ген. Румен Радев президентът трябва да търси консенсус и да изслушва. Но за да имаме обединение, трябва да имаме цел. Президентът трябва да формулира тези цели в дебат, диалог, целите които формират нацията, каза Радев. "Българската национална цел това е в нашата държава всеки български граждани да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, на един спокоен сигурен живот, на стандарт и качество на живот, в една среда с ясно българско развитие", каза ген. Радев.

Цецка Цачева заяви, че по отношение на това, че нацията е разделена е неприемливо от избори на избори да се започва отначало, да не се зачита това, което е постигнато при предходно управление. "Трябва да преодолеем този дефект на доверието и това се постига с изготвянето на национална доктрина", каза Цачева. По думите й президентът трябва да започне дебат с гражданите, организациите, с политическите партии за изготвянето на такава доктрина. "Аз искам да видя образована, богата, просперираща българска нация, която да живее с уважение в различните вероизповедания, без значение къде живеят, да забравим този език на омразата, защото всички ние сме част от единната българска нация и такава трябва да останем, и да я завещаем на нашите деца", каза Цачева..

Двамата разказаха своя лична история, която е останала в съзнанието им.

Връщането назад в миналото подтикна Цецка Цачева да разкаже за семейството си и дядо си Иван Цачев, който е получил смъртна присъда по времето на комунизма. Това я разчувства и тя почти се разплака.

"Нарушавам обещание, дадено на смъртния одър на баща ми, и сега казвам - да, аз съм внучката на Иван Цачев", сподели Цецка Цачева.

На мач на националния стадион или на българска премиера в театъра

Цецка Цачева заяви, че ще отиде на стадиона, заедно с кандидата за вицепрезидент Пламен Манушев. Докато ген. Радев каза, че ще той ще отиде на стадиона, но ще прати на премиерата в театъра г-жа Илияна Йотова. И двамата бяха категорични, че са от националния отбор, но докато Цачева призна, че не разбира от футбол, ген. Радев заяви, че е привърженик на ЦСКА

От какво бихте се лишили

Румен Радев: От свободата да се движа, спокойно и независимо, където си поискам сам. Виждам, че това ще бъде много трудно, но ще държа на него.

Цецка Цачева: Не бих се лишила от своите приятели, близки и от колегите, с които изповядвам общи ценности. Това са хората, които ще бъдат до мен. Относно ограниченията г-н Радев - свиква се, но няма да ви се наложи.

Медиите

Двамата определиха проблем при медиите начинът на финансиране. Цачева заяви, че е нужно да запазим свободата на словото.

Тя определи и като проблем собствеността. А Радев конкретизира, че е проблемно, когато печалбата вземе връх над истината.
Вижте и как гласуваха хората в представителното проучване на "Алфа Рисърч":

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка