Радев: Президентът трябва да формулира целите, които обединяват

Pan.bg 11 ное 2016 | 00:49 views (3024) commentaries(0)
img /Поглед.инфо/ Най-важни за нас са нашите съседи. България трябва да се освободи от своя сателитен синдром. Това заяви по БНТ кандидатът на БСП за президент Румен Радев.

10 ноември

Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни днешни неуспехи. Разочарование и надежда донесоха тези 27 години. Не може да не споменем всички демократични промени в нашата страна – членството в НАТО, ЕС и прехода към демокрация. В същото време в хората с усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние, заяви Радев.

Двете основни грешки на прехода са, че хората имаха огромни надежди за този преход. За съжаление, просперитетът се случи за част от българските граждани. Разочарованието е, че демокрацията не се случи за всички.

Аз не съм член на БСП, да благодарен съм, че тя издигна моята кандидатура за президент. Да, определено БСП има вина за тези резултати, които виждаме днес, както има вина и вашата партия, г-жо Цачева, особено в последните години до днес, обърна се Радев към опонента си.

Изборите в САЩ

Рискове в съвременния свят винаги има, заплахи има. Но ние трябва да използваме възможностите, които ни дава тази промяна. Г-н Тръмп отправи сериозни заявки по време на неговата кампания. Разбира се, ние имаме традиционно добри стратегически отношения със САЩ, така че смяната на едната личност аз смятам, че няма да повлияе негативно на нас, напротив ние трябва да търсим възможности за нови контакти с администрацията на Белия дом, каза Радев.

Запитан какви ще бъдат темите, ако си представим, че той вече е президент и има среща с американския президент Доналд Тръмп, Радев отговори, че основният фокус би бил сигурността. Както казах със САЩ ние сме стратегически партньори в сферата на отбраната и това сътрудничество трябва да продължи. Трябва да търсим и партньорство и в инвестициите, за нас те са важни, особено във високите технологии, добави Радев.

На въпрос какви биха били двата въпроса, които би поставил на среща с руския президент Владимир Путин, Радев каза: Бих поискал такива условия, при които ние да си върнем пазарите, пречупени през санкциите. Много е важно между българския и руския народ има духовна, вековна връзка и тя трябва да бъде продължавана. Да не говорим за проекти в областта на енергетиката, да не говорим за пропуснати възможности. Но първо българската държава трябва да направи анализ за пропуснатите възможности – за АЕЦ „Белене”, даде пример Радев.

Очевидно в момента имаме сложни отношения в Турция, каза още той.

Г-жо Цачева вие наистина ме разбихте в Турция, факт е, че вие имате 12 хиляди гласа от Турция, аз имам 300. Вие как ще обясните какви са вашите зависимости от Турция, обърна се Радев към Цачева.

Вие съгласна ли сте с факта, че България не реагира на сърдечните претенции на Ердоган, обърна се отново Радев към Цачева и добави, че единствената реакция от страна на българския външен министър е била чрез фейсбук.

Турция категорично не е готова за ЕС, заяви Радев: Тя не е спазила редица критерии, най-вече в областта на човешките права. Тя не е изпълнила тези пет точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисия с ЕС и за безвизови пътувания. Няма да видим скоро Турция да изпълни условията по присъединяването, продължи той и добави, че Европа все повече се затваря за Турция и безвизовия режим.

Президентът затова е президент, за да мисли в перспектива. Той трябва да предвижда години напред рисковете и заплахите, каза още Радев в контекста на ситуацията в югоизточната ни съседка, където има стотици хиляди бежанци, а България граничи с нея и освен своята трябва да пази и европейската граница.

Най-важни за нас са нашите съседи – добросъседските отношения, включително и с Турция, но с подкрепата на ЕС. Отношенията с Македония, разбира се, продължи Радев.

Според него без САЩ и Русия е немислимо – немислимо е, защото светът е много сложен, но България трябва да се освободи от своя сателитен синдром. Трябва да мислим изцяло за нашите интереси и нашата политика да се формира вътре в България и да имаме достойнството да отстояваме позиция и пред САЩ и пред Русия.

Бежанците

Проспахме две години без ясна позиция. Усилията са само през последните 2 месеца. В това време не завършихме съоръженията си. Оградата поскъпна 4 пъти, коментира Радев.

Изключително важно е да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. Нелегалният трафик процъфтява, незабавно трябва да бъде пресечено каналджийството. Трябва да има решителни действия за ревизиране на Дъблинското споразумение и готовност на българската армия в случай на ескалация на напрежението по границата. Армията трябва да има логистичен план за границата. В момента армията е придатък на Гранична полиция. При случай на мащабна криза, армията трябва да може да действа самостоятелно, категоричен бе генерал Румен Радев.

На въпрос дали по-големият бюджет за 2017 година за армията я прави по-силна, Радев каза: По-високият бюджет за армията е илюзорен, на практика бюджетът за армията не мърда, няколкото милиона отгоре ще отидат за осигурителни вноски.

Проблемът е много сериозен с възможностите на армията, изобщо със състоянието на въоръжените сили имаме големи проблеми. Най-големи са в ежедневието – президентът трябва да има позиция как да запази боеспособността на българските военнослужещи. Нормативната база е на първо място, после – трябва да се върне експертизата, да се даде възможност най-вече за подготовка.

Съдебната реформа

Козметичните промени в колегиите и в състава на Висшия съдебен съвет едва ли са ефективната борба с корупцията, изрази мнение Радев.

Ако бъда избран за президент едно от първите неща, които бих направил, е да посетя Румъния, ще се запозная с тяхната истинска съдебна реформа. В Румъния за една година са върнати над 2 млрд. евро от корупция, има един осъден премиер, министри, депутати - има резултати. Това е причината Румъния драстично да ни изпреварва, каза още Радев.

Да бъдеш президент

Президентът трябва да формулира целите, които обединяват. Българската национална цел е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, да има спокоен живот със стандарт и качества в страна с ясно бъдещо развитие.

Запитан дали в съзнанието му е останала някоя история, която лично го е докоснала по време на кампанията и срещите му из страната с избиратели, Радев каза: Имах среща в едно село на границата на България, при която дойдоха хора от селото, които ми казаха, че са свикнали да живеят без пари, свикнали са на трудностите и липсата на държава, но ми казаха: моля ви, върнете ни достойнството. Много политици се постараха българинът да живее без достойнство, констатира Радев.

Мога да работя с всички политически сили, разбира се това ще бъде личен компромис, но като президент ще трябва да работя с всички легитимно избрани партии, правителство. Но тази работа трябва да бъде на принципна основа. Президентът трябва да бъде партньор. Той трябва да подкрепя всички, които работят за българските граждани, но и да противостои когато вижда обратното.

Що се отнася до проведения референдум заедно с първия тур на президентските избори, Радев каче, че категорично волята на българските граждани трябва да се уважава.

Личен избор

Запитан, ако е президент и бъде поканен на две събития едновременно - на мач на националния отбор по футбол и на премиера на постановка в Народния театър "Иван Вазов", на кое би отишъл, Радев отвърна: И на двете.

Запитан с каква промяна в личния си живот най-трудно би свикнал, след като стане държавен глава, той отвърна: Най-трудно мога да си представя несвободата да се движа спокойно навън и сам. Свикнал съм да се движа навсякъде сред хората сам.

Източник: БГНЕС

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка