Румен Радев за телевизия "France 24".

Pan.bg 14 яну 2017 | 14:17 views (3519) commentaries(2)
img
Румен Радев: Тръмп да възстанови диалога и доверието с Путин,
вдигане на санкциите срещу Москва и Крим на практика е руски.
Румен Радев заяви, че се надява Доналд Тръмп да възстанови "диалога и доверието с Русия, което е много важно за мирното съществуване на света и Европа в частност,в интервю за телевизия "France 24". Радев коментира, че Тръмп "не робува на политически предразсъдъци" и залага на прагматичния подход за търсене на решения.
"Мисля, че това е президент, който мисли за бъдещето", каза Румен Радев.
Румен Радев се обяви за вдигането на европейските санкции срещу Русия и каза, че Крим на практика е руски.
"Мисля, че по този въпрос трябва да има повече реализъм и прагматизъм. Де юре Крим е украински, той е на украинската карта. Де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че в Крим има руски флаг. Това е реалността. Бъдещето на Крим ще се реши от хората. Въпросът, който трябва да зададем, е искат ли хората в Крим да се върнат към Украйна. Това не е незначителен въпрос. Тук трябва да се намери наистина цивилизовано решение", твърди Радев.


Радев коментира, че Европейският съюз трябва да вдигне икономическите санкции срещу Русия, защото нанасят сериозни вреди на европейските държави. По думите България ще следва европейската политика, но също така ще има своя глас.
"Ако погледнем назад в историята на света, можете ли да дадете пример, в който (санкциите) да са довели до позитивен ефект? Обикновено санкциите се налагат шумно и се вдигат тихо. Знам, че колкото щети нанасят на Русия, толкова нанасят и на европейските държави. И двете страни губят", каза Радев.

Радев коментира, че България има много ясна ориентация към ЕС, но "политическата обвързаност на страната трябва да се разглежда отделно от икономиката".
По думите му за България е от полза да възстанови позициите си на руския пазар.
"Не е важно откъде идва газта или нефтът, важно е цените да са ниски, а доставките да са стабилни", каза Радев.
България срещу Европа на две скорости.

Членството на България в ЕС е нашият стратегически избор и много неща са се променили през последните десет години, заяви новоизбраният президент.
"Очакванията, че ЕС като абстрактно понятие ще донесе богатство, сигурност и просперитет, не се оказаха верни доколкото очаквахме", отбеляза той.
"Това, което ние не искаме и не можем да приемем, е Европа на две скорости. Не мисля, че това е честен подход", каза Радев и посочи, че без достъп до шенгенската информационна система България е по-неспособна да защитава външната граница.

ЙОРДАН ХАЛАЧЕВ
ПРЕГЛЕД

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  IKJNJNJ 14 яну 2017, 14:44
   
  4
   
  1

  ИМАМ ПИТАНЕ КЪМ НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: ТРЪМП ВРЪЩА ОКОНЧАТЕЛНО И РЕШИТЕЛНО ВСИЧКИ ПОСЛАНИЦИ НАЗНАЧЕНИ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ ОТ ОБАМА. КОГА Г-Н РАДЕВ ЩЕ ВЪРНЕ НАЗНАЧЕНИЯТА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ И "КЪДРАВАТА СЮ (МИТОВ), КОИТО ПРОДАВАХА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И НАЙ ВЕЧЕ НИЩО НЕ НАПРАВИХА И НЕ ПРАВЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ОСВЕН ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ТЛЪСТИТЕ ЗАПЛАТИ И ДА ПЛЕТАТ ИНТРИГИ? КОГА ЩЕ ВЪРНЕ ПОСЛАНИКА-ГЕЙ ТАФРОВ ОТ ООН, КОЙТО НИ ИЗЛОЖИ ПРЕД СВЕТА СЪС СЛУЧАЯ БОКОВА-СТАЛИНКА ГЕОРГИЕВА? КОГА ЩЕ ВЪРНЕ ПОСЛАНИЦИ И ПОСЛАНИЧКИ БИВШИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ, РЕСТОРАНТЬОРИ, ФРИЗЬОРИ И ДР. С ЕДНА ДУМА ПАРТИЙНИ КЛАКЬОРИ НЕЗАВИСИМО НА КОИ ПАРТИИ?

 2. #2
  Онзи 14 яну 2017, 16:06
   
  4
   
  1

  "Въпросът, който трябва да зададем, е искат ли хората в Крим да се върнат към Украйна."

  Не искат, разбира се, как ще искат. На този въпрос беше отговорено на референдума през 2014 г., когато 96,8% от гласувалите гласуваха за присъединяване на Крим към Русия при активност 83,1% от имащите право на глас. По-категорично от това – здраве му кажи!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка