Плевнелиев посъветва Радев да размисли за Крим

Pan.bg 15 яну 2017 | 14:03 views (3384) commentaries(0)
img „Държавата се крепеше на мен... големи грешки в този мандат не съм допускал”, каза президентът
България Политика 15 януари 2017, 13:01,
vesti.bg„Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал”, заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНР.

„Едно от най-големите постижения на моя мандат е това, че в продължение на много месеци аз бях сам. Държавата се крепеше на мен. В тези моменти е изключително важно каква е личността на държавния глава и аз се чувствах на място, именно защото бях надпартиен, бях независим, действах по съвест”, каза той. Държавният глава не отрече възможността да се кандидатира за втори мандат на по-късен етап. Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкции на Русия.
„Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим „де юре” е украински, но „де факто” е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това, какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен. Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи. Над нас е законът. Над нас е върховенството на правото. Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички”, смята Плевнелиев.
Той припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като „акт на въоръжена агресия” и „незаконна окупация”.
„Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд”, заяви Плевнелиев.
Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.
„Днес ние имаме рекорден брой кризи. Всяка една от тях, която и да е, ако я проследим назад във времето, до момента, в който тя е създадена, до момента, в който тя започва да се случва, всяка една от кризите е плод на някой, който е нарушил човешките права и свободи или върховенството на закона”, каза Плевнелиев.
Според него навлизаме в един съвсем нов етап в развитието на света - „студен мир“, в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергийните ресурси като оръжие.
„В зоната на Черно море имаме редица замразени конфликти, в които държави нямат контрол върху част от територията си. Например в Грузия, например в Украйна, например в Нагорни Карабах, в Преднистровието всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия и, за съжаление, дестабилизира трайно и поставя държави в зависимост”, почерта Плевнелиев. „Очаквам от новоизбраният български президент да им се противопостави”.
„Вече 4 любовници ми спретнаха, да не са и повече. Не ги броя. Но аз спя спокойно, защото съм верен на жена си, защото си обичам децата, защото не съм взел един лев и защото не съм зависим”, категоричен е Плевнелиев.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка