Президентът Румен Радев прие поста си от президента Росен Плевнелиев на тържествена церемония пред Паметника на Незнайния войн

Pan.bg 22 яну 2017 | 13:46 views (4954) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
pan.bg

Днес 22 януари 2017 г., в мразовитата и мъглива утрин, в София на площада пред Паметника на Незнайния войн и катедралния храм "Св. Александър Невски" се проведе официалнията церемония по сдаване и приемане на поста държавен глава на Република България.

Участваха Нацианалната гвардейска част и Гвардейския оркестър. Присъставаха министър-председателят в оставка Бойко Борисов, председателят на Народното събрания Цецка Цачева, министри в оставка от кабинета "Борисов-2", кмета на София Йорданка Фъндъкова, патриархът Н.Пр. +Неофит, ръковидители на другите вероизповедания в България, представители на дипломатическия корпус, висши военни, генерали от МВР, представители на парламентарно представените политически сили, конституционни съдии, много граждани.


В 10,50 на площада навлязоха частите на Националната гвардейска част.

В 11,00 командирът на караула посрещна президента Росен Плевнелиев. Той се поклони пред националния флаг, обходи строя на гвардейците и ги поздрави.

В 11,05 началникът на караула посрещна президена Румен Радев. Той също се поклони пред националиня флат, прие строя на Националната гвардейска част и ги поздрави. След това двете президентски двойки се поздравиха, а двамата президенти се качиха на специалната трибуна пред Паметника на Незнания войн.

Президентът Росен Плевнелиев прочете написано предварително слово, в което отново се похвали че е имал труден, но много успешен мандат, че не е е допуснал фатални грешки, които са навредят на България. Отново чухме думи за европейските ценности, евроатлантическо партньорство и други подобни заклинания. За заключение той пожела на президента Румен Радев успешен мандат.
За разлика от президента Плевнелиев, президентът Расев не чете словото си, а каза думи от сърцето и душата си. Най-важното в него беше че никога няма да допусне да бъдет нарушени правата, интересите и достойнството на България.

След словата дватата президенти поднесоха един венец пред Паметника на Незнания войн, символ на приемствеността в държавната власт.

След това президентът Плевнелиев и президентът Радев се върнаха на трибуната, но вече с разменени места и приеха марша на частите на Националната гвардейска част и на Гвардейския оркестър.

След края на церемонията, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се отправиха към катедралния храм "Св. Александър Невски" за да получат благословията на Негово Преосвещенство +Неофит.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка