НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РУСНАК И ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ ЛИХАЧОВ: СКЪПИ БЪЛГАРИ, ВИЕ СТЕ ЕДНА ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ НАЦИИ С КУЛТУРА В СВЕТА!!!

Pan.bg 24 май 2017 | 13:21 views (15936) commentaries(1)
img Дмитрий Сергеевич Лихачов е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на СССР. Роден на 25 ноември 1906 в Санкт Петербург.

Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство. Изследванията му засягат истаробългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

„Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”, – ДС. Лихачов

През 1976 г. Д.С.Лихачов участва в конференцията „Търновската школа, ученици и последователи на Евтимий Търновски“ в България.

Участва и в международния симпозиум „Търновската художествена школа и славяно-византийското изкуство от XII-XV век“.

На I Международен конгрес на българистите Дмитрий Лихачов изнася доклад на тема „Държава на духа“. Държавният съвет на НРБ му присъжда международната премия „Евтимий Търновски“.

Проучванията му обхващат византийската и славянска литература и изкуство, старобългарската литература и изкуство, делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

Културата е решаващ фактор за преодоляването на най-страшните изпитания на историческата съдба:

“… в най-тягостните и кризисни епохи на българската история, българската писменост, и по-специално българската литература, се е връщала към първите си столетия – към Златния Век на българската писменост… Тъмницата, в която са превръщали България ту Византия, ту османските турци, никак не е могла да бъде със здрави стени за духовната култура на българския народ”, – Д. С. Лихачов

В продължение на тридесет години до края на живота си, Дмитрий Лихачов неуморно отстоява уникалното значение на българската култура:

„Скъпи български приятели, не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света.

Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него.“

Дмитрий Сергеевич Лихачов
rusofili.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  LeniN 31 май 2017, 18:36
   
  4
   
  5

  Човек когато наближи една възраст става патосен и преувеличава, а от там допуска неволни неточности. Българската литература не е "древна" а Средновековна. Харесва ми само че е причислил хипотетично Средновековието към Древността, т.е. в смисъла на нещо отминало и безвъзвратно. Живеем в Ново време и трябва да създаваме Нови истински значими шедьоври и образци.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка