КАКВА Е СЪДБАТА НА ПАРАХОДНИЯ КАТЕР ВЕТЕРАН "КАЛИАКРА", БРАКУВАН И ОБЯВЕН ЗА ПРОДАЖБА ПРЕЗ 1939 г.?

Pan.bg 05 фев 2020 | 12:10 views (3594) commentaries(0)
img Д-р Калоян Панчелиев

Морска историческа хроника № 7

Построеният през 1898 г. в Русе параходен катер "Калиакрия"/"Калиакра" е една от първите рожби на българското корабостроене на река Дунав.

Той е използван дълги години на Черно море не само в служба на военния ни флот, но и от портовите капитанства/пристанищни управления.

За изпълнената с превратности и премеждия биография на кораба сме писали многократно в Pan.bg. Какво обаче е известно за заключителните епизоди от нея?

image
Снимка - архив на сп. "Клуб ОКЕАН"

Повече информация по този въпрос откриваме в Обявление № 2193 на Административното отчетничество на морско-речната отбраната, публикувано в "Държавен вестник" през 1939 г.

От него разбираме, че бракуваният катер "Калиакра" е обявен за продажба на приблизителна стойност от 250.000 лева.

Търгът следва да се проведе на 31-я ден след поместването на въпросното обявление в "Държавен вестник" като денят на публикацията не се брои.

За място на провеждането на търга с тайна конкуренция е определено Варненското данъчно управление във времевата рамка от 9 до 10 часа.

image
Възстановка на автора

За съжаление обявлението не ни позволява да проследим по-нататъшната съдба на катера, но само по себе си представлява един важен маркер в заключителните епизоди от биографията му.

Дали търгът все пак е проведен, от кого е закупен "Калиакра", ремонтиран и използван ли е след 1939 г., предаден ли е на друга институция или пък е обречен на забвение и впоследствие нарязан са все важни въпроси, които тепърва ще повдигнем в бъдеща публикация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка