„ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА“ – ИЗЛОЖБА НА РИМ-БУРГАС, ПОСВЕТЕНА НА 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУРГАСКИЯ КРАЙ

Pan.bg 01 фев 2021 | 20:09 views (2943) commentaries(0)
img „Пътят към свободата“ е заглавието на изложба на РИМ-Бургас, посветена на 143 години от освобождението на Бургаския край от османско владичество.

Изготвянето на фотодокументалните табла е нарочна инициатива на Бургаския музей. „Освобождението“ на България, не са само боевете при Плевен, Шипка, Стара Загора.

То е закономерен резултат от процес, започнал много преди 1877 г., дълъг низ от събития, които засвидетелстват стремежа на българското общество да извоюва своята независимост.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В експозицията са включени текстове, документи, снимки и гравюри, проследяващи хода на историческите преживелици, довели до 3 март 1878 г.

Под формата на своеобразен разказ музейната изложба дава представа за обстановката в Бургаския регион в навечерието на войната, революционните настроения тук и изявените личности, свързани с тях.

Отделено е подобаващо място на полковник Лермонтов и временното руско управление, установяването на административен порядък и нормализиране на живота в крайморското селище.

Изложбата „Пътят към свободата“ е подредена в Историческия музей на ул. Лермонтов 31 и е включена в програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари – Освобождението на гр. Бургас от османско владичество. Може да бъде разгледана от 2 февруари 2021 г. /www.burgasmuseums.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА“ – ИЗЛОЖБА НА РИМ-БУРГАС, ПОСВЕТЕНА НА 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУРГАСКИЯ КРАЙ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка