Бургас: Изложба „Руско-турска освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на чуждестранни художници кореспонденти“

Pan.bg 08 фев 2021 | 19:56 views (2346) commentaries(0)
img Мариета Ханджиева

Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ представя изложбата „Руско-турска освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на чуждестранни художници кореспонденти“.

Събитието се организира по повод националния празник 3 март. Входът ще е свободен. Експозицията ще бъде подредена в зала II на БХГ "П.Задгорски" през периода от 2 март /вторник/ до 20 април /вторник/ 2021 г.

Чуждестранните военни кореспонденти са изпращали рисунките на своите издателства, изминавайки пътя от Кишинев до Сан Стефано.

Голяма част от тях намират място в илюстративни списания и вестници в Германия, Испания, Франция, Австрия през 1877 и 1878 година.

Подредени хронологично, те са своеобразен репортаж за събитията от обявяване на войната до нейния край на 3 март 1878 година.

Стотиците създадени гравюри са отражение на походи и битки, на подвизи, трагедии, победи и възторг. Дело на блестящи рисувачи и майстори на фигуралната композиция, те се превръщат в обективна визуална хроника на войната.

Основната заслуга за преоткриването на тези гравюри и тяхното популяризиране в България имат Ангел Будев /“Испански гравюри за руско-турската война“, “Старинни гравюри“/, Васил Василев /“България, френска хроника – 1841-1878“/ и други.

Изложбата е комплектована от проф. Марин Добрев - директор на старозагорската художествена галерия. /www.burgas.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка