26 март - Ден на Тракия. Всеки бургазлия може да поднесе цветя при военните паметници в града

Pan.bg 26 мар 2021 | 11:42 views (2816) commentaries(0)
img Стефан Минчев

На 26 март честваме Деня на Тракия и се прекланяме пред подвига на българските воини, загинали в сраженията за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.).

Това е един от най-значимите успехи в нашата военна история. В резултат на победата при Одрин, към държавата са присъединени изконни български земи.

„На този ден отдаваме и своята признателност към тракийските бежанци, намерили подслон в пределите на България, запазили родовата си памет, допринесли за съхранението на българската култура и духовност. Много от тях са намерили своя последен дом в Бургас. Поздравявам техните днешни наследници и им желая да бъдат здрави!“, каза кметът Димитър Николов.

Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества по места честват Деня на победата край Одрин. Община Бургас, заедно с местните организации, редовно отбелязва този ден с полагане на венци и цветя при паметника на „24-ти Черноморски пехотен полк“ пред Военния клуб и паметниците на капитан Петко войвода и Георги Кондолов в Приморски парк, както и с други тематични събития.

Тази година, поради сложната епидемиологична обстановка в Бургас и страната, организирани мероприятия на открито няма да има. Всеки бургазлия, който желае, може да засвидетелства своята признателност, като положи цвете при паметниците в индивидуален акт.

Но пък с виртуална разходка из Историческата експозиция на РИМ - Бургас през фейсбук страницата на музея, можете да се запознаете с изложбата „Бургаският укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.“. Чуйте във видеото разказа за събитията на историка Яна Иванова:

https://www.facebook.com/burgasmuseums

Изложбата представя оригинални документи, снимки и военни дневници, които показват един по-различен аспект на военновременното ежедневие. Акцентът е поставен върху създаването и функционирането на Бургаския укрепен пункт. Той изпълнява нелеката задача да организира отбраната на черноморското крайбрежие от Обзор до Инеада. За всичко това е почерпена информация от личния архив на майор Христо Попов, помощник - комендант на пункта по това време. /www.burgas.bg/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка